Stinkende GFT-bak door de hitte? Deze zaken doe jij verkeerd

Het is onlosmakelijk met elkaar verbonden: hitte en een stinkende groene bak met vervolgens ook nog een kolonie maden. Wat kun je doen tegen de stank of maden in de container? Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet tegen een stinkende gft-bak!

Stinkende GFT-bak

Als het warm weer is, dan gaat de GFT-bak nu eenmaal stinken. Het eten ‘kookt’ verder door de hitte in de afgesloten ruimte en daar maken vliegen dankbaar gebruiken van en leggen deze helemaal vol met eitjes.

Het gevolg: een onsmakelijke groep, stinkende maden in je container, soms wel duizenden. Maar er zijn een aantal handige tips die ervoor zorgen dat je minder snel last van een stinkende kliko zult krijgen.

1. Niet doen: GFT-bak in de zon

Oké, deze ligt voor de hand, maar wil er toch graag mee beginnen. Zorg dat je groene bak niet in de volle zon staat. Probeer een plekje op te zoeken waar zoveel mogelijk schaduw is, de stank zal direct al een stuk minder snel verspreiden.

zon zonneschijn zomer
Via: pexels.com | Pixabay, CC

2. Niet doen: ‘zomaar’ etensresten en tuinafval ingooien

Heb je het gras gemaaid? Laat het een dagje liggen totdat het wat gedroogd is. Dit geldt ook voor etensresten, laat het ‘uitlekken’, dan heb je minder last van geurtjes.

Maaien gras
Via: pixabay.com | Counselling, CC

3. Niet doen: kliko afsluiten

Hierdoor blijft er lucht circuleren door de GFT-bak, waardoor ook de stank minder zal zijn. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een stukje hout tussen de deksel te leggen.

Met een stinkende kliko is het natuurlijk logisch, dat je hem dichtmaakt… misschien dan eerst de stinkende massa verwijderen!

stinken scheten laten vrouw
Via: depositphotos.com | SIphotography

4. Niet doen: boodschappen zonder nadenken

Dit klinkt misschien flauw, maar hoe minder je koopt, hoe minder je hebt om weg te gooien. Nu is het natuurlijk altijd goed om daar rekening mee te houden, maar met warm weer is dat alleen maar extra wenselijk.

5. Niet doen: niets ’toevoegen’ aan GFT

Vliegen houden niet van bepaalde gebeuren. Hang bijvoorbeeld een oude panty met mottenballen in de GFT-bak. Haal deze wel weg zodra hij geleegd wordt.

stinkende gft-bak maden in container
Via: DepositPhotos

Wat moet je wel doen om een stinkende groene bak te voorkomen?

6. Wel doen: gooi er kattenbak-korrels met milieukeur in

Deze kattenbak-korrels zijn van houtsnipper gemaakt en nemen vocht en nare geurtjes op. Op deze manier gaan ze in de korrels zitten in plaats van zich erbuiten te verspreiden. Zo voorkom je al snel een stinkende gft-bak!

7. Wel doen: klimop tegen maden

Heb je maden in je gft-bak? Hedera is een klimop-soort waar maden niet van houden. Gooi een tak hiervan in de GFT-bak en de maden zullen snel afnemen…

Via pixabay.com

8. Wel doen: verpak etensresten in een krant

Door etensresten – als ze ‘opgedroogd zijn – in een krant te verpakken voorkom je ook smerige geurtjes in de container.

9. Wel doen: groene container schoonmaken

Als hij opgehaald is, maak hem dan goed schoon met water en groene zeep. Het is soms een bijzonder smerig werkje, maar je groene container schoonmaken zorgt wel voor een frisse start. Leg er dan meteen een paar kranten of kattenbak-korrels onderin.

Via depositphotos.com

10. Wel doen: maak hem leeg en schoon voordat je op vakantie gaat

Als je terugkomt en je vindt volop maden in de gft-bak… dat wil natuurlijk niemand. Zorg daarom dat je hem leeg maakt en even je groene bak schoonmaken voordat je vertrekt.

Video met uitleg

Wil je de tips nogmaals bekijken met wat extra insights? Check dan de video hieronder.

Jouw tips tegen een stinkende kliko?

Heb jij nog tips of suggesties die kunnen helpen bij een vreselijk stinkende GFT-bak in de zomer? Laat het ons weten in de comments onderaan! Aangezien alle hulp welkom is, kan je dit artikel ook delen met je vrienden in nood.

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...