Tips die je helpen afvallen: hoe raak je al die kilo’s kwijt?

Een kilo erbij gaat sneller dan een kilo eraf. Wil je die kilo weer kwijt dan moet je je langdurig in het zweet werken. Of kan dat afvallen ook anders? Wij weten het.

Afvallen: moeilijker dan je denkt!

De meesten onder ons kennen het wel, dat moment dat je op de weegschaal gaat staan en ziet dat hij weer een kilootje meer aangeeft dan de vorige keer dat je jezelf gewogen hebt. Meestal weet je ook wel waardoor het komt dat die kilo er aan is blijven hangen; je had net dat ene biertje niet meer moeten nemen, je slechte ochtendgewoontes of dat toastje met die overheerlijke Rochefort.

Goed eraan is eraan, maar hoe gaat die kilo er nu weer af? Voordat we je daar een aantal mogelijkheden voor geven, krijg je eerst een – heel klein – lesje in kilocalorieën.

Weegschaal afvallen wegen
Via: pxhere.com

Kilocalorieën

Gemiddeld heeft een volwassene tussen de 2000 (vrouwen) en 2500 (mannen) kilocalorieën (Kcal) per dag nodig om normaal te kunnen leven. Dit hangt een beetje af van je gewicht en je lengte en natuurlijk ook of je je erg inspant gedurende de dag of niet. Over het algemeen blijven mensen die zich aan deze hoeveelheid Kcal houden, prima op gewicht.

Wil je nu gewicht verliezen, dan moet je dus minder calorieën binnenkrijgen dan dat je verbrandt. Voor een kilo welgeteld 7000! Kort door de bocht betekent dat dat als je 500 Kcal per dag minder eet dan je verbrandt, je na veertien dagen die kilo eindelijk kwijt bent. Denk daar nog maar eens aan als je een hapje extra in je mond steekt.

Goede relatie maakt dik koppel eten pizza
Via: depositphotos.com | DmitryPoch

En nu de verbranding ervan

Natuurlijk kunnen we meer doen dan alleen minder kilocalorieën tot ons nemen. Iedereen weet dat een stevige work-out met flink wat crunches, lunches en jumping jacks zeker bijdraagt aan onze calorieverbranding, maar zijn er nog andere manieren die wellicht leuker zijn?

Vet verbranden onder de lakens

Als je aan een leukere manier van energieverbranding denkt, is de gedachte aan een stevige vrijpartij niet ver weg. Helaas valt het aantal verbrande calorieën na afloop wel een beetje tegen, een beetje erg tegen zelfs.

Als je het paringsritueel al een uur vol kunt houden, wat met recht een topprestatie mag worden genoemd, dan heb je met een beetje geluk zo’n 210 Kcal weggewerkt. Als je nu dat vrijen combineert met tongzoenen, stijgt de hoeveelheid verbrande calorieën wel aanzienlijk. Een uurtje zoenen heeft 200 verbrande Kcal als uitkomst.

Via: pixabay.com | Candid Shots, CC

Wandelen of Nordic Walking?

Ook wandelen biedt niet direct het resultaat waar we op zitten te wachten. Want met een tempo van drie tot vier kilometer per uur haal je een gemiddelde van 150 Kcal. Heb je nu Nordic Walking stokken, zet er dan flink de pas in, want dat scheelt een slok op een borrel. 500 Kcal loop je hiermee weg in een uur, dat betekent slechts 14 uurtjes lopen voor (omgerekend) een kilo minder vet.

Nordic-walking wandelen afvallen
Via: pixabay.com | 5598375, CC

Slapend afvallen?

Van slapen moet je het jammer genoeg niet echt hebben, alhoewel je met nietsdoen toch 60 Kcal per uur verbruikt. Evenmin als zitten, dit zijn er gemiddeld 75 per uur.

Dé oplossing als je wilt afvallen

Maar wat moeten we dan wel doen? Toch maar naar de sportschool en hier gemiddeld 550 Kcal weg trainen? Ja dat kan, maar een goed alternatief is de trap.

traplopen afvallen
Via: pixabay.com | ivabalk, CC

Traplopen is de oplossing

Een klein rekensommetje leert dat iemand van 80 kilo 10,4 Kcal verbrandt per minuut traplopen. Je kunt voor jezelf uitrekenen hoeveel jij verbrandt door je gewicht te vermenigvuldigen met 0,13. En wil je nu weten hoeveel calorieën dat elke keer zijn als je een traptrede neemt, dan klok je eenmalig hoeveel treden je loopt in een minuut.

Stel dit zijn er 52. Doe dan de volgende som: 10,4 (uiteraard jouw aantal) : 52 = 0,2 Kcal per tree en 2,6 Kcal per trap van 13 treden. Neem je dus overal waar je bent de trap, dan kom je zomaar snel een heel eind.

Wat is jouw tip om af te vallen?

Heb jij nog een goede tip die mensen kan helpen om af te vallen? Laat het ons weten in een reactie!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...