Waarom is zoenen zo lekker en doen we het zo graag?

Het is en blijft lekker; tongzoenen. Maar waarom doen we dat eigenlijk en waarom doen we het met de één graag en moeten we er bij een ander niet aan denken? Leuke insights over kussen, zoenen of tongen…

Zoenen, kussen, tongen… maar waarom?

Tongzoenen, er is niet altijd de gelegenheid voor, maar als je het doet dan krijg je daar meestal een goed gevoel bij. Je voelt je geliefd, ontspannen en waarschijnlijk word je ook een beetje opgewonden. Vaak is een goede tongzoen dan ook een voorbode voor meer.

Zoenen kussen zo graag
Via: pixabay.com | khfalk, CC

Maar waar komt deze manier van kussen eigenlijk vandaan en heeft het ook een beetje nut om regelmatig met de tong van een ander te spelen?

De geschiedenis van de ‘French Kiss’

Waarschijnlijk moeten we voor de uitvinding van de French Kiss, zoals de tongzoen in de volksmond heet, heel erg ver terug in de geschiedenis, maar helaas is daar weinig tot geen literatuur over te vinden.

We komen beschrijvingen van deze vorm van kussen pas tegen na de Eerste Wereldoorlog en wel in 1920, nadat Engelse soldaten hun Franse collega’s en hun passionele vorm van zoenen eens van dichtbij hadden bestudeerd.

Kussen zoenen waarom
Via: pxhere.com

Eenmaal weer thuis van het front probeerden zij hun eigen vrouwen hier warm voor te krijgen en die bleken daar bijzonder gelukkig mee.

Hoe is de tongzoen ontstaan?

Wij associëren een tongzoen nu dus met passie en lust maar volgens sommigen is de oorspronkelijke reden van een tong in iemands mond steken een hele andere.

Lang, zeer lang geleden werden onze kinderen gevoed met voorgekauwd voedsel dat, net als bij vogels, van mond op mond werd overgebracht en waarbij de tong de rol van doorgever vervulde. Men noemt dit kiss-feeding en om eerlijk te zijn, zijn wij er niet rouwig om dat dit heden ten dage niet meer bestaat.

Vingers likken eten lekker honger
Via: depositphotos.com | ArturVerkhovetskiy

Dit is de reden waarom vrouwen zoenen

Wist je trouwens dat de reden waarom mannen en waarom vrouwen zoenen erg van elkaar verschilt? Los van de opwinding die het bij beiden veroorzaakt, voelt tongzoenen voor vrouwen pas goed als er een goede biologische match is, met andere woorden als de zoenpartner lekker smaakt.

Hiermee wordt onbewust gepeild of het slim is om met deze persoon voor nageslacht te zorgen.

Voeten bed liefde kussen zoenen
Via: pixabay.com | niekverlaan, CC

Waarom zoenen mannen?

Voor mannen ligt dit totaal anders. Zij zoenen enkel en alleen om hun partner in bed te krijgen en dat doen ze best wel een beetje sneaky. Hun speeksel bevat hoeveelheden van het hormoon testosteron waardoor hun zoenpartner opgewonden raakt.

Mannen zoenen dan ook graag met veel speeksel; hoe meer testosteron, hoe meer zin.

Er zitten veel plusjes aan een goede tongzoen

We staan er eigenlijk niet bij stil, maar een goede tongzoen is heel goed voor onze gezondheid. Ten eerste verbrand je er wat – niet zoveel overigens – calorieën door, maar zoenen is vooral ontspannend. Er blijkt namelijk tijdens zoenen minder stresshormoon vrij te komen en meer gelukshormoon.

Ook vaart ons immuunsysteem wel bij de grote hoeveelheid vreemde bacteriën die binnendringen; we krijgen er een betere weerstand van. En als je maar vaak genoeg zoent, hoef je in theorie nooit meer naar de tandarts. Zoenen helpt, zegt men, namelijk om gaatjes te voorkomen.

Zoenen kussen mond aardbei
Via: pixabay.com | Bellezza87, CC

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...