Hoe snijd je een ui, maar dan zonder te huilen?

Iedereen die wel eens een ui heeft gesneden weet dat je ogen gaan tranen als je lang boven de ui hangt. Maar er zijn gelukkig bijzonder eenvoudige oplossingen voor.

Wat veroorzaakt de tranen?

Maar wat is nu precies de reden dat uien zorgen dat je ogen flink beginnen te tranen? Dat gebeurt pas op het moment dat je de ‘kontjes’ ervan af hebt gesneden. Er komt dan een enzym vrij dat ervoor zorgt dat jij flink gaat huilen boven het aanrecht. Dit enzym heeft allinase en door een zwavelhoudende component gaat dit ‘werken’ als er lucht bij komt. De lucht die vrijkomt wordt omgezet naar een gas, genaamd synpropaanthial-S-oxide. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat het lichaam tranen aanmaakt. Vervelend. Hoe lossen we dat op? We hebben vijf tips voor je!

Via: pxhere.com | Pxhere.com, CC

1. Snij een koele ui

Dit klinkt misschien wat vreemd, maar het klopt echt. Zorg dat de ui goed koel is als je gaat snijden, dan komen er minder enzymen vrij en de tranen worden dus ook minder, simpel.

2. Draag een ski-, duik- of stofbril

Als je er echt veel last van hebt, is het een oplossing om je ogen af te dekken. Natuurlijk ziet dit er belachelijk uit, maar aan de andere kant: je hebt geen tranende ogen meer:-).

Via Pixabay.com

3. Blijf van de ‘kontjes’ af

Bijna iedereen die een ui snijdt, haal direct de ‘kontjes’ eraf. Logisch, want dan is de schil veel eenvoudiger te verwijderen. Maar als je dit niet doet, komt het enzym later pas vrij.

4. Adem door je mond!

Deze kun je eenvoudig proberen als je volgende keer een ui snijdt. Adem niet door je neus, dat doen we standaard, maar door je mond. Je zult merken dat de tranen dan grotendeels achterwege blijven. Het is geen remedie, maar verkleint wel de kans.

Via Pixabay.com

5. Gebruik een hulpmiddel

Gebruik een keukenmachine, uienversnipperaar (ja, die vreselijk schoon te maken zijn) of andere hulpmiddelen. Zo heb jij er minder last van…

We hoorden bijvoorbeeld laatst ook nog een verhaal dat het schillen van een ui met water in je mond ook zou moeten werken, maar persoonlijk werkt dat bij mij niet. Heb jij hier ervaring mee?

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

1 gedachte over “Hoe snijd je een ui, maar dan zonder te huilen?”

  1. Bedankt voor deze interessante tips voor het snijden van een ui! Het helpt inderdaad om een keukenmachine te gebruiken voor het snipperen van een ui. Daarnaast merk ik ook dat het helpt wanneer ik mijn mes nat maak.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...