Hoe snijd je een ui, maar dan zònder te huilen?

Iedereen die wel eens een uit heeft gesneden weet dat je ogen gaan tranen als je lang boven de uit hangt. Maar er zijn gelukkig bijzonder eenvoudige oplossingen voor.

Wat veroorzaakt de tranen?

Maar wat is nu precies de reden dat uien zorgen dat je ogen flink beginnen te tranen? Dat gebeurt pas op het moment dat je de ‘kontjes’ er vanaf hebt gesneden. Er komt dan een enzym vrij dat ervoor zorgt dat jij flink gaat huilen boven het aanrecht. Dit enzym heeft allinase en door een zwavelhoudende component gaat dit ‘werken’ als er lucht bij komt. De lucht die vrijkomt wordt omgezet naar een gas, synpropaanthial-S-oxide. Dit zorgt er vervolgens voor dat het lichaam tranen aanmaakt. Maar hoe lossen we dat nu op? We hebben vijf tips voor je!

1. Snij een koele ui

Dit klinkt misschien wat vreemd, maar het klopt echt. Zorg dat de ui goed koel is als je gaat snijden, dan komen er minder enzymen vrij en de tranen worden dus ook minder, simpel.

2. Draag een ski-, duik- of stofbril

Als je er echt veel last van hebt, is het een oplossing om je ogen af te dekken. Natuurlijk ziet dit er belachelijk uit, maar aan de andere kant: je hebt geen tranende ogen meer:-).

Ui-snij outfit 🙂

3. Blijf van de ‘kontjes’ af

Bijna iedereen die een ui snijdt, haal direct de ‘kontjes’ eraf. Logisch, want dan is de schil veel eenvoudiger te verwijderen. Maar als je dit niet doet, komt het enzym later pas vrij.

4. Adem door je mond!

Deze kun je eenvoudig proberen als je volgende keer een ui snijdt. Adem niet door je neus, dat doen we standaard, maar door je mond. Je zult merken dat de tranen dan grotendeels achterwege blijven. Het is geen remedie, maar verkleint wel de kans.

5. Gebruik een hulpmiddel

Gebruik een keukenmachine, uienversnipperaar (ja, die vreselijk schoon te maken zijn) of andere hulpmiddelen. Zo heb jij er minder last van…

We hoorden bijvoorbeeld laatst ook nog een verhaal dat het schillen van een ui met water in je mond ook zou moeten werken, maar persoonlijk werkt dat bij mij niet. Heb jij hier ervaring mee?