Dit wist je nog niet over de watermeloen: 9 fun facts

Een zomer zonder watermeloen te eten is bijna ondenkbaar! Het is het fruit van de zomer, heerlijk dorstlessend en perfect om te eten op een zomer warme dag. GEwoon heerlijk dus…

Grappige feitjes over watermeloenen

Maar wist je dat er vierkante watermeloenen bestaan? En je alles kan eten, dus ook de pitjes? Zo zijn er nog meer fun facts over de watermeloen en wij delen ze maar al te graag met jullie!

Via: pixabay.com | JillWellington, CC

1. De Egyptenaren waren het eerst

Zoals met bijna alles. Meer dan 5000 jaar geleden groeiden er in Egypte al watermeloenen. Ze zijn zelfs te vinden op de tekeningen in hun graftombe’s. Daarnaast werden ze ook bij de overledene gelegd. Dit omdat ze geloofden dat het hen zou voeden op de reis naar de andere zijde.

2. Vierkante watermeloenen: ze groeien in Japan!

Jep, in Japan houden ze wel van een beetje experimenteren. En dus kun je daar gewoon vierkante watermeloenen kopen. Wel voor $100 per stuk. Ze laten de meloenen groeien in een vierkante glazen bak om zo de vorm te creëren. Reden: dan passen ze makkelijker in de koelkast ;). Ze zijn wel wat minder zoet dan de ronde.

Dit wist je nog niet over de watermeloen, 8 fun facts
Via: pixabay.com | ponce_photography, CC

3. Je kan het hele ding opeten

Dat wist je vast niet! Het vruchtvlees is natuurlijk lekker waterig en zoet en dat eten we met alle plezier op. Maar je kunt de schil en de pitten ook gewoon eten. En die zijn nog gezond ook. Het lekkerst is als je het gaat roerbakken, dat zie je in China veel. Net als dat ze de zaadjes op laten drogen en vervolgens roosteren. In China is het een snack, en jij kunt het heel makkelijk zelf maken! Zeker eens proberen de volgende keer dat je weer een watermeloen eet.

4. Je kan er geweldig de blits mee maken!

Heb je binnenkort een feestje, dan kun je nu ook compleet de blits maken met… watermeloenen! Bekijk hieronder hoe in minder dan 10 minuten een lekker, maar vooral cool voorkomen krijgt met een meloen. Bekijk het hieronder:

5. De watermeloen heeft zijn eigen nationale dag

Wat heeft tegenwoordig niet zijn eigen dag. Dus de watermeloen kan uiteraard niet uitblijven. 3 augustus is de dag van de watermeloen, dat je het even weten en het volgend jaar viert met een stuk, juist watermeloen!

Dit wist je nog niet over de watermeloen, 8 fun facts
Via: pixabay.com | Pexels, CC

6. Het is fruit, maar ook groente

Het is zoet en daardoor dacht je waarschijnlijk je hele leven dat watermeloenen tot de fruit familie behoorden. Dat klopt helemaal, maar ze behoren ook tot de groentefamilie! Het kan ook geclassificeerd worden onder de kalebas, wat een groentesoort is.

7. Er zijn duizenden soorten

Experts zeggen dat er meer dan 1200 soorten zijn. Om het makkelijk te maken hebben ze ze onderverdeeld in vier categorieen: met zaden, icebox, geel/oranje en zaadloos. In de Verenigde Staten bestaat 85% van de watermeloenen uit de zaadloze variant. Terwijl we in Nederland vaak watermeloenen met zaden hebben.

Via: pixabay.com | Vivacia, CC

8. Zaadloze watermeloenen groeien natuurlijk

Als je een watermeloen zonder pitten ziet, moet je niet schrikken. Deze variant bestaat dus ook! Ze groeien natuurlijk en zijn niet genetisch gemodificeerd, geen zorgen. Dit komt door hybridisatie. Dat is een moeilijk woord voor een scheikundige combinatie. Vaak zie je bij pitloze meloenen nog wel de witte zaadjes, die kun je gewoon opeten.

9. Watermeloenen kunnen je beschermen tegen kanker

Net als tomaten bevatten watermeloenen een antioxidant genaamd lycopeen. Het is bewezen dat het kankercellen reduceert voor long, darm en prostaat kanker. Reden genoeg om het te blijven eten!

Wist jij deze fun facts over de watermeloen?

Weer wat nieuwe dingen over de watermeloen te weten gekomen na het lezen van dit artikel? Dan is onze missie geslaagd! Laat ons in een reactie weten welke feitjes jij nog niet wist.

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...