8 dingen die je vast nog niet wist over alledaagse spullen

We gebruiken dagelijks heel veel dingen die handiger zijn dan dat we eigenlijk weten. Ze zijn speciaal ontworpen om ons leven gemakkelijker te maken, maar meestal hebben we dat niet in de gaten.

Weet jij bijvoorbeeld waarom er een zwart kapje op de achterkant van een stanleymes zit, of wat de bedoeling is van het nummer 57 op een ketchup fles? We verklappen het hier, samen met nog zes andere handigheden van alledaagse spullen.

1. Een koffiebekerdeksel

Als je een beker koffie om mee te nemen koopt, dan valt op dat de deksel op de beker altijd wat verhoogd is. Misschien ga je er vanuit dat dit bedoeld is om knoeien tegen te gaan als je beweegt, maar daar is het niet voor.

De deksel kun je namelijk ook gebruiken als bekerhouder. Je haalt hem eraf, draait hem om en de beker kan mooi vastgeklikt worden, zonder dat er kringen op de tafel komen.

Via: pixabay.com | Alexas Photos, CC

2. De dop van een balpen

Je kent ze vast, de doorzichtige balpennen van een bepaald merk dat begint met een B en eindigt met een C. Deze pennen zijn standaard voorzien van een dop, waardoor je een pen én simpel in je borstzakje kunt steken én je geen vlekken in je kleren krijgt.

Al deze doppen hebben een gaatje in de bovenkant. Waarom? Mocht je nu per ongeluk zo’n dop inslikken, dan kun je altijd gewoon doorademen, ook al blijft hij steken in je luchtpijp.

Via: Wikimedia Commons | Trounce, CC

3. De hals van een bierflesje

Heb je je ooit afgevraagd waarom een bierflesje een smallere hals heeft dan zijn buik? Daar is een simpele verklaring voor te geven. Je hoort een bierflesje hier namelijk vast te houden. Dit doe je om het bier in het flesje niet te snel op te laten warmen door de temperatuur van je handen. Warm bier smaakt namelijk niet echt lekker.

Via: pixabay.com | PublicDomainPictures, CC

4. Nr. 57 op een Heinz ketchupfles

Eet je graag ketchup, dan behoort een ketchup fles bij je alledaagse spullen en herken je het vast; de ketchup wil met geen mogelijkheid uit de fles. Behalve als je doet wat Heinz zelf hierin adviseert. Houd de fles in een hoek van 45 graden en geef een tik op het getal 57. Onder dit getal zit namelijk een speciaal deukje in het glas, waardoor lucht kan ontsnappen.

Het getal 57 is het geluksgetal van Henry J. Heinz himself. Oorspronkelijk stond het voor alle verschillende variaties aan ketchup en dat staat ook nog op de fles. Echter zijn er nu meer dan 5700, maar het getal blijft bestaan.

Via: pixabay.com | pixel1, CC

5. Het gaatje in een lollystokje

Misschien was het je nog nooit eerder opgevallen, maar behalve dat een lollystokje altijd hol is, zit er aan de zijkant ook nog een klein gaatje. Mocht je je afvragen waarom lolly’s überhaupt op een stokje zitten; dit is bedacht om te zorgen dat je geen plakhanden krijgt en dat een snoepje van dit formaat ineens achter in je keel schiet met alle gevolgen van dien.

Om dit te voorkomen, moet de lolly goed vastzitten op het stokje en daar komt dat gaatje voor van pas. Lolly’s zijn eerst vloeibaar en terwijl ze uitharden, loopt het overtollig snoep via het stokje en het gaatje weg. Het materiaal wat bovenin het stokje zit, stolt mee en zo zit een lolly in principe muurvast.

Via: pixabay.com | Hans Schwartzkopf, CC

6. De achterkant van een breekmesje

Als je wel eens klust, behoort dit bijna tot je alledaagse spullen, het handige breekmesjes van onder meer het merk Stanley. Zo gauw als een mesje bot wordt, breek je het af, waarna je weer met een scherp mesje verder kunt. Alleen is dat afbreken vaak wat lastig en menigeen snijdt zichzelf ermee in de vingers. Laten ze daar nu iets op gevonden hebben.

Aan de achterkant van het mesje zit een zwart kapje. Dit is niet alleen voor de sier of tegen verlies van mesjes bedoeld, je kunt er de mesjes gemakkelijk mee afbreken. Het kapje past precies over het mesje waarna het in een vloeiende beweging gebroken kan worden.

Via: pixabay.com | WikimediaImages, CC

7. Houten kledinghangers

Dacht je altijd dat houten kledinghangers chiquer zijn dan plastic of aluminium en dus bedoeld zijn voor mooiere kleding, nou dat is niet precies waarvoor ze gebruikt worden. Deze alledaagse spullen zijn namelijk gemaakt van cederhout en als motten ergens een hekel aan hebben dan is het daaraan. Je kleding wordt dus simpelweg minder snel aangevreten en gaat dus langer mee.

Via: Pikist.com

8. De kantlijn in een schrift

Over aanvreten gesproken. Als je er vanuit ging dat de kantlijn in een schrift bedoeld was om netjes recht te kunnen schrijven en om er opsommingen voor te zetten, dan heb je het mis. De kantlijn dient een heel ander doel. Door te schrijven na de kantlijn blijft er altijd een stukje ruimte voor de tekst over. Als het papier nu aangevreten wordt door muizen of ratten, dan heb je altijd al je aantekeningen nog en zijn er geen happen uit je tekst.

Papier schrift
Via: pixabay.com | MarjanNo, CC

Alledaagse spullen en hun handigheden

Zijn er nog zo’n alledaagse spullen die je iedere dag gebruikt en waarvan veel mensen het eigenlijke nut niet kennen? Laat het ons weten via een reactie onderin! We leren graag bij. 🙂

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

1 gedachte over “8 dingen die je vast nog niet wist over alledaagse spullen”

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...