Zo bereken je de kooktijd van je perfecte eitje

Het koken van een perfect eitje is nog niet zo simpel. Toch kan iedereen het wel, met behulp van een klein beetje toegepaste natuurkunde. Lees hier hoe.

De kooktijd van je ei

Ieder jaar wordt hij gehouden op de TU/E oftewel de Technische Universiteit van Eindhoven; de wedstrijd hoe kook ik het perfecte eitje. En ieder jaar blijkt het weer een hele opgaaf om precies dat eitje te presenteren dat de kwalificatie ‘perfect’ mag krijgen.

Kooktijd eieren ei perfect
Via: Wikimedia Commons | Wikisearcher, CC

Officieel is hét perfecte eitje een ei waarvan het eiwit gestold is maar waarvan het eigeel nog vloeibaar is. Dit kan omdat eiwit en eigeel op verschillende temperaturen stollen; eiwit stolt al bij 67°C maar eigeel pas bij 80°C. Niet iedereen is het trouwens eens met de samenstelling van dit perfecte eitje. Smaken verschillen en de een vindt een wat harder gekookt ei lekkerder, terwijl een ander liever wat meer slobbert.

Ei kooktijd perfect
Via: Wikimedia Commons | Amin, CC

Toch is het voor ieder wat wils perfecte ei, niet zo heel moeilijk te koken. Wel komt hier een beetje natuurkunde in de keuken bij kijken, maar als je je hieraan houdt, gaat het jou vast lukken iedereen tevreden te stellen.

Uitrekenen

Je kunt namelijk precies uitrekenen wanneer een eitje ‘perfect’ gekookt is. Dit doe je met de vergelijking van Fourier oftewel de warmtediffusievergelijking. Echter deze is wel een beetje ingewikkeld, ook omdat een ei een ingewikkeld ding is. Een ei is namelijk aan het begin nog helemaal vloeibaar, wat zorgt voor een goede warmteoverdracht maar hoe meer eiwit er stolt, hoe minder deze overdracht wordt. Daarnaast hangt het ook af van de grootte van het ei en of het ei in de koelkast of bij kamertemperatuur bewaard is. Om dat perfecte ei te koken, moet je zelfs rekening houden met de versheid ervan en op welke hoogte je je bevindt.

Wiskunde ei kooktijd perfect koken
Via: pixabay.com | athree23, CC

Kokend water is niet altijd warm genoeg

Luchtdruk heeft namelijk een behoorlijke invloed op het kookproces. Wat je waarschijnlijk niet wist, is dat luchtdruk en hiermee het kookpunt van water, daalt naarmate je hoger komt. Misschien heb je je wel eens afgevraagd wat er toch mis was met je eitje op vakantie in de bergen, het bleef maar slobberig. Nou dat komt omdat het water waarin je het kookte niet warm genoeg was. Dit is een beetje vreemd, maar hoe hoger hoe minder druk. Hierdoor kunnen watermoleculen gemakkelijker bewegen en hoe meer ze bewegen hoe warmer het water wordt. Hierdoor kookt water op de Mount Everest, de hoogste berg ter wereld, al bij 69°C. Op die hoogte krijg je een ei nauwelijks aan het stollen. Want ondanks dat het water kookt, is het dus niet warm genoeg.

Ei koken kooktijd berg
Via: depositphotos.com

Maar hoelang moet dat eitje nu?

Even terug naar zeeniveau, waar wij ons ongeveer bevinden en waar water dus kookt bij 100°C. Hoe gaan wij nu het perfecte eitje koken, rekening houdend met al die factoren hierboven beschreven? Nou daar heeft kwantumfysicus Milosz Panfil iets op gevonden. Hij bedacht een tool die precies voor jou uitrekent hoelang je je eitje moet koken om het stempel perfect te krijgen. Als je je houdt aan zijn berekening dan wordt dat koken appeltje-eitje, dat garanderen we.

Het perfecte eitje uitrekenen doe je hieronder. En wil je nog meer bereidingstijden van ander eten berekenen? Er zitten er nog meer in dit handige rekenmachientje.

Egg boiling calculator

Natuurlijk zijn er ook handige tools om één of meerdere perfecte eitjes te krijgen:

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...