Borders in de tuin: 5 ideeën om tuinborders aan te leggen

De tuin, dat is ons eigen stukje natuur thuis. Om dat natuurlijke ten volle te ervaren is het leuk om tuinborders vol met planten in de tuin aan te leggen. Borders in de tuin verrassen je steeds weer. Wij opperen graag 5 ideeën om tuinborders aan te leggen waar je van kan blijven genieten.

Wat is een tuin border?

Als je over een tuin beschikt kan je die natuurlijk helemaal vol leggen met stenen of grint. Dan heb je er weinig omkijken naar, maar het is naar onze mening toch niet waar een tuin eigenlijk voor bedoeld is. Tuinborders kunnen daar een verschil in maken.

Laat ons beginnen met uit te leggen wat tuinborders eigenlijk zijn. Het gaat hier om een afgebakend stukje grond in de tuin, vaak zelfs omheind, dat een eigen ‘mini-natuurreservaatje’ vormt.

tuinborders weelderig
Via: pixabay.com | cortez13, CC

Diversiteit van kleuren en geuren

Een border wordt volgeplaatst met een diversiteit aan planten en grassen. Door te werken met verschillende hoogten, vormen, kleuren en structuren ontstaat in een border een fraai geheel van planten dat ook nog eens een dynamisch karakter heeft.

Is de ene bloem uitgebloeid dan popt de andere juist op. Elke keer word jij weer lekker vanuit je luie tuinstoel verrast door nieuwe kleuren en geuren.

Tuin borders aanleggen: 5 ideeën

Tuinborders vormen een mini-natuursysteempje. Om ervoor te zorgen dat je er lang van kan genieten en niet al je planten op hetzelfde moment uitgebloeid zijn, is het verstandig om van tevoren goed na te denken hoe je je border gaat inrichten. Wij hebben in elk geval 5 ideeën ten aanzien van dingen waar je rekening mee kunt houden.

1. Bepaal eerst wat er al in je tuin staat

Net als in ons interieur willen we graag ook een tuin die niet overkomt als een ratjetoe. Het fraaiste is wanneer dingen goed op elkaar afgestemd zijn, ook in je tuinborder. Begin daarom met inventariseren welke kleuren en vormen al in de tuin aanwezig zijn.

Welke kleur hebben de tuinmeubels en alle tuinaccessoires? Hoe oogt de parasol? Welk motief heeft het zonnescherm? Zijn je tuinmeubels strak vormgegeven of ben je eerder het nostalgisch ‘gietijzer-met-krullen-type’.

Dit soort zaken zijn essentieel voor wat betreft de realisatie van fraaie, bijpassende borders in de tuin.

Via: flickr.com | Esther Westerveld, CC

2. Verschillende vormen en materialen

Mede afhankelijk van de ruimte en je inventarisatie bij punt 1, kan je de ideale vorm van de borders in de tuin bepalen en het materiaal om iedere border mee af te bakenen.

Hout of stenen

Een tuinborder afscheiding (borderrand) kan bijvoorbeeld van hout gemaakt worden. Dat is dikwijls wat karakteristieker. Voor het strakke tuinontwerp maak je een border van niet-gevoegde stenen. Vanzelfsprekend kunt je ook voor hoogwaardig natuursteen kiezen. Het beste is om dat te laten plaatsen door een specialist.

Cortenstaal

Tuinborders van Cortenstaal vormen een tussenvorm die strak en natuurlijk fraai met elkaar combineren in een moderne tuin. Dit is een vorm van ijzer die door verwering een fraaie roestkleur krijgt die echter niet afgeeft.

Cortenstaal is wel corrosiebestendig en wordt niet intrinsiek aangetast. Het is mooi te combineren met hout.

Terrasvormige borders

Wie weinig ruimte in de tuin heeft kan extra weelderigheid realiseren door terrasvormige borders in de tuin aan te leggen. Daardoor ontstaat gelaagdheid van de border en kunnen de planten nog meer over elkaar ‘woekeren’. Zo’n border kan ook tegen een onfraaie hoge schutting worden aangebouwd zodat de tuin ‘dieper’ lijkt.

borders in de tuin aanleggen
Via: flickr.com | ukgardenphotos, CC

3. Borderthema kiezen voor diverse tuinborders

Het is leuk om meerde borders in de tuin aan te leggen waarbij in iedere tuinborder een thema centraal staat. Wat dacht je van de volgende opties:

Een plukborder waar het hele jaar door snijbloemen in groeien die je ook kunt gebruiken om je interieur op te leuken.
Eetbare tuinborders vol met eetbare planten, bloemen en vruchten. Denk aan kruiden zoals oregano, tijm en rozemarijn. Maar ook aan aardbeien, een framboos groeiend aan de achterzijde en een appelboompje als centrale eyecatcher.
Geurende borders in de tuin waarin je enkel planten en bloemen plaatst met een sterk geurend vermogen. Er is niets heerlijker dan je tuin ’s ochtends in te lopen en te worden overspoeld met de geur van lavendel.

Insecten lokkende tuinborders zorgen voor wat meer drukte en dynamiek in de tuin en dragen bovendien bij aan het totale ecosysteem. Het is leuk om bijen en vlinders in de weer te zien en dat trekt bovendien weer vogels aan.

De Buddleja davidii ‘Emely’ (vlinderstruik) heeft vanaf de zomer fraaie paarse of witte bloemen. Ook de Asterplant trekt insecten aan.

tuinborders geurend
Via: pixabay.com | FotoRieth, CC

4. Gebruik kant en klare borderpakketten

De plaats en opbouw van borders in de tuin alsmede de omvang ervan zijn sterk bepalend voor de planten en bloemen die er goed in kunnen groeien. Iedere tuin kent als gevolg van schaduwwerking, de aanwezigheid van bijvoorbeeld bomen of plekken waar het vochtiger is, zogenaamde miniklimaten. Het is een hele klus om zelf uit te vinden welke planten je voor alle verschillende tuinborders het beste kunt gebruiken.

Gelukkig zijn er kant en klare borderpakketten verkrijgbaar waarin de juiste zaden, bloembollen en planten al voor je zijn samengesteld. Elk tuinborderpakket bevat bovendien een beplantingsplan en instructies voor het aanplanten.

Zo weet je precies hoe je moet zaaien en planten, hoe ver de planten uit elkaar moeten staan en hoeveel zaden, bloembollen en planten je per m2 kunt planten. En ook hoe je ze moet verzorgen natuurlijk.

Met de kant en klare borderpakketten hoef je nooit meer na te denken over welke tuinplanten matchen met elkaar. Zo zijn er:

Borderpakketten waarmee je een vlindertuin realiseert.
Pakketten met bloemen en planten met verschillende bloeiperioden voor langdurig plezier.

5. Extra lang genieten door juist onderhoud

De kant en klare borderpakketten bevatten ook instructies over hoe je met de bloemen en planten moet omgaan zodra ze goed wortel hebben geschoten. Het gaat hier om levende wezens en die hebben nu eenmaal wat zorg en aandacht nodig. Zorg voor tijdig snoeien en bewaak dat de planten in de tuinborders elkaar niet te veel overwoekeren.

Staan er grote diepgewortelde planten (en boompjes) in de border, kijk dan uit dat die het vocht in de grond niet te veel onttrekken zodat er voor de kleinere (ondieper gewortelde) planten niets meer overblijft.

Bemesting van tuinborders

Bemesting van de tuinborders met organische meststoffen en kalk is de beste optie, zowel voor de kwaliteit van het groen als voor de fauna (insectenrijk).

Voor wie geen groene vingers heeft maar wel van mooie borders in de tuin wil genieten, is er gelukkig de optie van de onderhoudsarme borderpakketten. Die zijn gevuld met sterke plantensoorten die het goed doen op alle plekken en in verschillende soorten grond.

borders in de tuin vlinders
Via: pixabay.com | ulrikebohr570, CC

Eigen tuinborders aanleggen

Wil je je eigen tuinborders aanleggen dan kan je dat meestal goed zelf doen. Voor een optimaal resultaat stem je de borders qua vorm en materiaal af op de reeds aanwezige tuinelementen.

Hoewel borders in de tuin zich kenmerken door weelderigheid van de planten en bloemen die erin groeien, is enige consistentie altijd wel leuk. Zorg daarom voor een generiek thema per border zoals eetbaar, plukbaar of insect vriendelijk.

Borders in de tuin: aan de slag!

Om het allemaal een stuk gemakkelijker te maken zijn er gelukkig kant en klare borderpakketten waarin zaden, bloembollen en planten al op elkaar afgestemd zijn. De instructies voorkomen verkeerde aanplant en foutief onderhoud.

Ben je als tuinman echt een stuk onbenul maar kun je fraaie borders in de tuin wel waarderen. Kies dan voor een onderhoudsvrij tuinborderpakket. Die border van jou, daar kan het niet meer mis mee gaan!

Heb jij nog een geweldige tip om een tuinborder aan te leggen of te onderhouden? Laat het ons hieronder weten in een reactie!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...