Cava, champagne of prosecco: welke van deze bubbels wordt het?

Bij een feestje horen bubbels, dat is een feit maar welke kies je? Champagne, cava of prosecco? Zijn er verschillen of lijken ze op elkaar? Lees het hier.

Als er iets te vieren valt, gaat er al snel een kurk van de fles. Bubbels zijn op menig feestje de gangmaker en alleen al het ploppen zorgt voor het gevoel dat het gezellig gaat worden, zelfs bij alcoholvrije wijnen. Maar wat trek je nu precies open? Een champagne, een cava of toch liever een prosecco? Als je denkt dat je alleen met champagne voor het ‘echte’ werk gaat en dat prosecco de inferieure ‘sloeber’ variant is, dan zit je toch niet helemaal goed. Wil je het verschil en de overeenkomsten tussen deze bubbelsoorten weten? Lees dan snel verder.

Champagne glazen toasten
Via: depositphotos.com | jag_cz

Van glera tot chardonnay

Om te beginnen is het goed te weten dat prosecco uit Italië komt en wordt gemaakt van een druivensoort met de mooie naam Glera. Cava is een Spaanse wijn uit Catalûna, meer specifiek uit de Penedèsstreek net onder Barcelona. Cava bestaat uit een mix van drie druivensoorten: viura/macabeo, Xarel-lo en parralada. Als laatste de Champagne, uiteraard afkomstig uit de champagnestreek in Frankrijk. Wordt deze wijn ergens anders gemaakt, mag hij geen champagne heten. Dan heet het een Crémant of een Blanc de Blancs. Net zo lekker trouwens en gemaakt van dezelfde druiven; de chardonnay, pinot noir en de pinot meunier.

Bubbels, bubbels en nog meer bubbels

Alle drie zijn het mousserende wijnen, vanwege de belletjes. Alleen de manier waarop die belletjes in de wijn komen, is niet bij alle drie hetzelfde. Cava en champagne mousseren op de fles, een prosecco doet dit in een roestvrijstalen tank. De basis is echter wel gelijk. Alle bubbels beginnen namelijk als ‘gewone’ oftewel stille wijn. Pulp van druiven wordt via natuurlijke gisting omgezet in alcohol en koolzuur (vinificatie) waarna rijping op een vat volgt. Voor het maken van een mousserende wijn is daarna een tweede gisting met gist en suiker nodig. De gist zet de suiker om in alcohol en koolzuur en daar borrelen ze op, de bubbels. Zoals net gezegd zit hier het verschil tussen cava en champagne en de prosecco. Cava en champagne zitten tijdens de tweede gisting al in een fles. In een fles vindt veel meer gisting plaats dan in een groot roestvrijstalen vat en daardoor ontstaat ook meer druk.

Bubbels champagne wijn
Via: pixabay.com | laura4075, CC

Min 20 graden

Dit is de reden waarom er nooit een schroefdop op een fles cava of champagne zit en waarom de fles een stuk dikker is dan een normale fles. Alleen bij gisting op de fles ontstaat bezinksel. Omdat dit de wijn troebel maakt en je dan die mooie bubbels niet in je glas ziet dansen, moet dat bezinksel eruit voordat de fles verkocht wordt. Dit gebeurt op een aparte manier. De flessen liggen schuin met de flessenhals naar beneden opgeslagen. Het bezinksel komt zo tegen de kurk te liggen. Nu wordt de hals bevroren tot –20 °C en de kurk verwijderd. De opgebouwde druk in de fles zorgt vervolgens dat het bezinksel uit de fles schiet. Nu de kurk toch van de fles is, gaat er nog wat wijn gemengd met rietsuiker bij voor de zoetheid. Deze varieert van extra brut (gortdroog) tot doux (mierzoet) met meer dan 50 gram suiker (dertien suikerklontjes) per liter.

Wijn wijnflessen opslag wijnhuis
Via: depositphotos.com | Katuchka_1981

Bubbels in spumante en frizzante

Die prosecco is dus anders gemaakt en dat maakt deze wijn goedkoper. Door de tweede gisting op een roestvrijstalen vat, zijn minder dikke flessen nodig en volstaat een schroefdop. Prosecco is te koop in twee varianten; de spumante en de frizzante. Bij een frizzante duurt de tweede gisting minder dan een maand, waardoor deze een stuk minder bubbels heeft. Sommige prosecco’s hebben wel flesgisting gehad: prosecco col fondo genaamd. Dit gebeurt bij zo’n 250.000 flessen per jaar. (op een productie van 355 miljoen flessen per jaar). Het bezinksel blijft wel in de fles en er wordt ook geen suiker meer toegevoegd waardoor deze prosecco troebel blijft.

De smaak van diamant

Er bestaat dus eigenlijk niet zo veel verschil tussen een cava, prosecco of een champagne. Behalve dan in de prijs. Een smakelijke cava koop je voor een euro of tien, een prosecco voor de helft en een champagne voor het dubbele. Wist je trouwens dat de duurste fles champagne meer dan twee miljoen dollar kost? Maar dan heb je ook wel een zeer bijzondere fles van Goût de Diamants. Met een heuse diamant in de flessenhals en met gouden etiketten. En de smaak? Die is zoals de andere mousserende wijnen, gewoon lekker en feestelijk.

Lees ook: De 12 momenten die je meemaakt met een drankje te veel op


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...