Chardonnay is met recht dé partydruif bij uitstek

Chardonnay ja of nee dat is de vraag. Maar wist je dat van deze druivensoort die bubbels gemaakt worden waarvoor jij altijd wakker gemaakt kan worden?

Anything but Chardonnay

Het is nog niet zo heel lang geleden dat het drinken van een Chardonnay echt helemaal ‘not done’ was. ‘Echte’ wijnkenners praatten met regelmaat denigrerend over de smaak ervan. Deze zou BBB (Big, Bold and not Beautiful) zijn en bij het bestellen van een droge witte wijn werd vaak het ABC-tje toegepast; anything but Chardonnay. Tegenwoordig kan het wel, weer maar echt happy is men er nog niet over.

Chardonnay witte wijn
Via: pxfuel.com, CC

Waar het gevoel dat Chardonnay een goedkope slecht smakende wijn is vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk komt het door de productie ervan in Amerika. De Chardonnay wijn die men hier maakt, heeft een wat vette, boterachtige smaak en deze smaak waarderen de Fransen – wijnliefhebbers pur sang -niet altijd. Die smaakt komt trouwens niet van de druif zelf maar is bijvangst van het gebruikte gistingsproces. De tweede gisting, de malolactische gisting, waarbij sterke zuren verzacht worden naar melkzuren, is hiervoor verantwoordelijk.

Als dat gemopper ten spijt, zelfs de meest verfijnde wijndrinker geniet, vaak zonder het te weten, van deze heerlijke druif. Meestal gebeurt dit als er wat te vieren valt. Op feestjes, om het nieuwe jaar in te luiden of bij andere speciale gelegenheden. Dan gaat met regelmaat bij een fles mousserende wijn de kurk eraf en blijkt de Chardonnay druif razend populair. Want ja die zit namelijk in die mousserende wijn. Of we het nu hebben over champagne – die alleen maar zo mag heten als hij uit de champagnestreek komt- over een crémant of over een Blanc de Blancs.

Champagne Chardonnay fles kurk
Via: depositphotos.com | ktsdesign

Mousse

De Chardonnay is een van de drie druivenrassen verantwoordelijk voor mousserende wijn. De andere twee zijn de Pinot Noir en de Pinot Meunier. Apart is overigens dat de Chardonnay de enige witte druif is in dit gezelschap. De andere twee zijn blauw. Hun schilletjes worden zo snel mogelijk na het persen verwijderd. Hierdoor geven ze geen kleuring af. De kunst om van deze druiven een heerlijke mousserende wijn te maken, zit hem in de mousse. Deze ontstaat door gisting van toegevoegde suiker. De suiker zet zich na een aantal dagen om in alcohol en kooldioxidegas en hoe langer de rijping plaatsvindt, hoe verfijnder de bubbels.

Chardonnay wijn champagne bubbels glazen
Via: flickr.com | nImAdestiny, CC

Proost!

Als iemand je nu tijdens een feestje of dineetje meewarig aankijkt omdat jij een simpele Chardonnay bestelt en ‘bewijst’ geen verstand van wijn te hebben, dan weet jij beter! Die bubbels waarmee hij of zij een toast uitbrengt, zijn van dezelfde druif gemaakt en dat maakt de Chardonnay tot de partydruif bij uitstek! Proost!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...