Club van 27: alles over de lijst vroeg overleden muzikanten

Veel muzikanten zijn op de een of andere manier gewild óf ongewild uitgegroeid tot lifestyle iconen. Hun ‘way of life’ werd en wordt nog steeds door aanhangers gevolgd en wellicht aanbeden. Maak kennis met de Club van 27!

Menig invloedrijk artiest is in het verleden ‘lid geworden’ van de Club van 27. Dat is een lijst van vroeg overleden muzikanten. Hun dood op 27-jarige leeftijd heeft sterk bijgedragen aan de vorming en vereeuwiging van hun imago daarna. Zelfs wanneer hun leven niet altijd even gezond was.

Wat is de club van 27?

Vraag je je af wat de club van 27 precies is? De 27 club wordt ook wel ‘Forever 27’ genoemd. Op de een of andere manier is er aan dat getal in de popgeschiedenis iets ‘occults’ gekoppeld. Dat komt omdat een groot aantal van de meest bekende muzikanten in de historie, op deze jonge, specifieke leeftijd overleden zijn. Niet zelden ging het daarbij om legendarische mensen met een losbandige levensstijl. En niet zelden kwamen zij op een tamelijk tragische manier aan hun eind.

vloek van 27 hendrix cobain winehouse
Via: flickr.com | Eduardo Kobra., CC

Afscheid van de grootste rockhelden

In 1969, 1970 en 1971 stierven in korte tijd maar liefst vier van de grootste rockgrootheden die de wereld ooit gekend heeft. Achtereenvolgens waren dat Brian Jones, oprichter van de The Rolling Stones. Niet lang daarna was het de beurt aan Jimi Hendrix, die bekend werd door zijn virtuoze en flamboyante gitaarspel.

De legendarische club van 27

Het rockpubliek was net bekomen van hun mysterieuze overlijdens, toen de eerste dame de ‘eer’ had om toe te mogen treden tot de legendarische club van 27. Janis Joplin wordt vandaag de dag nog steeds beschouwd als een van de invloedrijkste blueszangeressen. En andermaal had het publiek niet lang de tijd om van de schrik te bekomen. Jim Morrison, de toch al zo mysterieuze zanger van de band ‘The Doors’, volgde haar krap een jaar later op als het nieuwste lid van ‘Forever 27’.

Hoewel de wereld destijds zeer geschokt was door het overlijden van al deze jonge artiesten, werd de ‘Club van 27’ op dat moment nog niet veel als term gebruikt. Dat deze artiesten allemaal op deze leeftijd stierven leek vooralsnog toeval te zijn Al kwam het overlijden op jonge leeftijd bij sommigen ook weer niet helemaal onverwacht.

Wie zitten er in de club van 27?

Tot de club van 27 behoren een groot aantal artiesten die op hun 27e levensjaar zijn overleden. Vaak onder mysterieuze omstandigheden. Wij zetten alle iconen op een rijtje!

 • Brian Jones
 • Jimi Hendrix
 • Janis Joplin
 • Jim Morrison
 • Kurt Cobain
 • Jesse Belvin
 • Dennes “D” Boon
 • Richey James Edwards
 • Valentin Elizalde
 • Thomas Fekete
 • Pete de Freitas
 • Pete Ham
 • Leslie Harvey
 • Fat Pat
 • Robert Johnson
 • Kim Jong-hyun
 • Jacob Miller
 • Kristen Pfaff
 • Fredo Santana
 • Gary Thain
 • Alan Wilson
 • Amy Winehouse
 • Mia Zapata

Kurt Cobain: club van 27 in de jaren 90

Pas in 1994 kwam de aandacht meer te liggen op het specifieke getal van 27. Dat gebeurde vlak nadat een andere grootheid zich meldde als clubmember. Kurt Cobain. Hij is de legendarische zanger van Nirvana en hét gezicht van die band. In 1994 schoot hij zichzelf jammerlijk door het hoofd. Ineens werd de rockwereld daardoor ook herinnerd aan een voorval wat zich niet lang daarvoor afspeelde in dezelfde punk-scene van Seattle als waar Cobain toe behoorde. Mia Zapata, tot dan toe zangeres van de ‘The Gits’ was namelijk enkele maanden eerder in een van de parken van die stad vermoord.

Al deze overleden grootheden vormden vanaf dat moment een gezamenlijke club waarbij hun overlijdensleeftijd de bindende factor was. De club van 27 oftewel ‘Forever 27’ was geboren.

kurt cobain forever 27
Via: flickr.com | Rose Robin, CC

Amy Winehouse: nieuwe leden van club 27

De club van 27 telt vandaag de dag afgezien van broemdheden als Jimi Hendrix en de zanger van Nirvana, zo’n 25 leden. Allen muziekgrootheden in hun specifieke genre. Ook vlak na de eeuwwisseling hebben zich telkens nieuwe gegadigden gemeld. Het meest in het oog springende lidmaatschap kam echter op het conto van een dame die toch wel bijzonder goed in de lijst lijkt te passen: “Amy Winehouse”. Zij deed haar achternaam alle eer aan en kwam in 2011 aan haar einde door een drankvergiftiging.

Wie is het meest recente lid van club 27?

Het meest recente lid is Kim Jong-Hyun die zichzelf van het leven beroofde. Hoewel hij als leadzanger van de Zuid-Koreaanse boyband SHINee in Nederland niet zoveel bekendheid genoot, was dat in eigen land en andere grote delen van het Verre Oosten wel even anders. Vlak voor zijn dood toerde SHINee o.a. door de VS en Thailand.

Lugubere doodsoorzaken club van 27

Zoals gezegd leidden veel artiesten die tot de legendarische club van 27 behoren een leven dat gekenmerkt werd door seks, verdovende middelen en ‘rock and roll’. Ook drankgebruik behoorde daartoe. Amy Winehouse stierf aan een alcoholische vergiftiging. Jimi Hendrix stikte in zijn eigen braaksel na het nemen van een overdosis slaaptabletten. Die vallen nog minder goed wanneer je ze inneemt met een paar flessen wijn. Afgezien van Kim Jong-Hyun en Kurt Cobain beroofden minimaal nog 2 leden van de club zichzelf van het leven. En deden ze dat niet zelf dan was er wel iemand anders. Nog eens 3 leden werden door iemand anders om het leven gebracht.

Jim Morisson: verdronken in badkuip

Dat Jim Morisson een hartaanval kreeg en verdronk in zijn eigen badkuip, lijkt wel heel toevallig. Die krijg je op 27-jarige leeftijd toch niet zomaar? Tenzij je natuurlijk dagelijks grote hoeveelheden verdovende middelen inneemt. Zijn graf in Parijs wordt na 50 jaar nog steeds bezocht door mensen die zich graag een soortgelijke losbandige levensstijl toe-eigenen. Seks en gebruik van verdovende middelen op en om zijn rustplaats zijn nog steeds heel gewoon. Er is zelfs overwogen om het graf vanwege alle onrust te ruimen.

jim morrison club van 27
Via: Wikimedia Commons | torbakhopper, CC

Mythe: legendarische club van 27 bestaat niet

Al met al zou je denken dat de leeftijd van 27 jaar een zeer gevaarlijke is voor succesvolle musici. Velen van hen hebben dan waarschijnlijk ook opgelucht adem gehaald op hun 28e verjaardag toen bleek dat ze de vloek van ‘Forever 27’ hadden getrotseerd. Vrij recentelijk werd juist door een van deze artiesten de vloek op een jammerlijke wijze verbroken. De wereldberoemde Zweedse DJ Tim Bergling, beter bekend onder zijn artiestennaam Avicii, maakte een einde aan zijn leven. Hij was toen net 28.

Inmiddels heeft er echter ook al formeel onderzoek plaatsgevonden naar de mythe van de club van 27. Door onderzoekers is geconcludeerd dat de kans dat bekende muzikanten op hun 27e levensjaar vaker overlijden dan gewone mensen in principe even groot is.

vloek van 27

Iconische helden van club 27

Speel jij een aardig riedeltje gitaar, drum je lekker of zing je een aardige noot? En streef je daarbij naar muzikaal succes? Blaas dan gerust die kaarsjes uit op je 27e verjaardag. De club van 27 lijkt pure toeval. Al missen wij deze iconische helden nog altijd iedere dag. Hopelijk wordt de lijst de komende jaren daarom niet nóg verder uitgebreid!

Wist jij alles al over de club van 27, of heb jij nog een uniek weetje? Laat het ons weten in een reactie!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...