Deur op Mars: alles over deze mysterieuze ontdekking

Alle ogen zijn op Mars gericht, nadat NASA beelden vrijgeeft waarop een deur op Mars te zien is. De foto van de mars deur ging viraal en onze verbeeldingkracht sloeg massaal op hol. 

Lieten Marsmannetjes de deur op een kier staan? Of gaat de verbeelding van de mens wat te ver?

Hier lees je al het geks over dit buitenaardse beeld!

Deur op Mars
Via: NASA/JPL-Caltech-MSSSS

Mars deur: de ingang van Zweinstein?

Het onbemande voertuig waarmee NASA onderzoek doet op Mars (ook wel Curiosity genoemd) komt wel vaker sporen van leven tegen. Maar een Mars deur werd nooit eerder ontdekt.

De vraag van velen is natuurlijk: wat schuilt er achter de deur op Mars? Marsmannetjes, kabouters, elfen, de Paashaas of de toverschool van Harry Potter?

Het antwoord is tot op heden onbekend…

Mars deur ontdekt
Via: NASA/JPL-Caltech-MSSSS

Deur op Mars: eerder een hondenluik

Beeld je je nu een echt deur in? Dan moeten we je helaas teleurstellen, want zo groot is het verschijnsel niet. Na alle speculaties over de Mars deur zoomde NASA er even op in en die bleek toch wat kleiner te zijn dan men dacht.

Deur op Mars
Via: NASA/JPL-Caltech-MSSSS

Volgens de ruimtevaartorganisatie is de deur op Mars zo’n 30 cm hoog en 40 cm breed. Het lijkt dus meer de grootte van een hondenluik te hebben.

Leven op Mars

Toen fotograaf Curiosity de Mars deur op beeld zette, deed NASA verder onderzoek. Het zou wel heel cool zijn als de deur op Mars naar een ander leven leidt, maar de wetenschappers van NASA stellen geen conclusies zonder concreet bewijsmateriaal.

Een echte deur op Mars? Eerst zien dan geloven

Laten we even dieper ingaan op de informatie die NASA deelde. Op de planeet Mars is een krater aanwezig. Die heet men ook wel de Gale-krater.

In het midden van die kraker staat een heuvel of berg van ongeveer 5,5 km hoog. En precies op die heuvel bevindt zich de zogenaamde mars deur.

Deur op Mars
Via: NASA/JPL-Caltech-MSSSS

Op de 3D-beelden die Curiosity nam, is een duidelijke breuk op die 5,5 km hoge heuvel zichtbaar.

Natuurlijke breuken zoals deze komen niet alleen op Mars voor, maar ook op de Aarde, klinkt het bij NASA. Hoe dan ook zagen velen de breuk als een deur in plaats van een geologische ontwikkeling.

Overdaad aan verbeeldingskracht

Volgens NASA is het verschijnsel dus geen deur, maar een breuk in de planeet Mars. Blijkt dat de verbeeldingskracht van velen ging iets te ver ging. Jammer wel, want een mars deur was best spannend, toch?!

Uiteindelijk is de deur op Mars net als het gezicht en de lepel op Mars een natuurlijke geologische formatie.

Meer sporen van een bestaan op Mars

De deur op Mars blijft dus voorlopig even een kier staan. Maar moeten we dan alle ideeën dat er leven op Mars bestaat zomaar overboord gooien?

Zeker niet. Zelfs NASA ziet een kans dat er ooit leven op de rode planeet was.

Aantrekkelijk klimaat voor levende wezens

Vandaag de dag is de kans klein dat er een bestaan op Mars is. Daarvoor is de planeet hoogstwaarschijnlijk te koud en te droog.

In het verleden daarentegen, was het er veel natter en warmer. Het klimaat was toen dus best aantrekkelijk voor levende organismen.

Mars Curiosity Rover
Via: Courtesy NASA/JPL-Caltech

Wie weet bestaan Marsmannetjes wel echt!

NASA’s persoonlijke fotograaf Curiosity is momenteel op zoek naar levende wezens tijdens de overgang van nat naar droog. Geloof dus gerust dat Marsmannetjes echt bestaan of bestaan hebben. De waarheid zal ooit wel boven water komen drijven.

Jouw gedachten over de Mars deur?

Wat zie jij trouwens in de 3D-beelden van NASA? Een breuk, deur, hondenluikje… Of gaat je verbeelding zelfs verder dan dat?

Laat het ons weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...