25 gekke en leuke weetjes, waar je helemaal niets aan hebt

Mensen die veel weten, hebben altijd iets te vertellen. Zeker als het leuke weetjes of wist je datjes zijn. Want hiermee kun je overal voor de dag komen.

Gekke en leuke weetjes

Er is ontzettend veel te weten in onze wereld. Miljoenen weetjes, het ene nog gekker of nuttelozer dan het andere. Toch blijft het fascinerend en gelukkig hebben we tegenwoordig het internet, zodat al deze leuke weetjes gewoon opgeslagen en beschikbar zijn, om er ‘beter’ van te worden…

Scientia potentia est (Kennis is macht)

Om jouw kennis nog wat uit te breiden, hebben wij 25 leuke weetjes, soms werkelijk absurde, maar altijd verbazingwekkende feiten en interessante wist je datjes voor je op een rijtje gezet. Zodat mensen aan je lippen hangen om die nutteloze weetjes te horen!

Via: Pressfoto

Mocht je zelf nog leuke weetjes hebben (of compleet nuttelozer, maar grappige wis je datjes), houd het vooral niet voor jezelf en deel ze in de reacties onderin!

Wist je datjes zijn altijd handig

Het is heel erg leuk om ergens iets van af te weten en het is nog leuker om alle in jouw hoofd aanwezige kennis met anderen te delen. Want weet je veel, dan heb je altijd gespreksstof in een kroeg, doe je het goed in een pubquiz en win je vaker met Triviant! Zekers als het over wetenswaardigheden gaat die anderen nog niet weten.

nootjes in kroeg bacteriën
Via: Komt een man bij de dokter (capture)

25 leuke, maar totaal nutteloze weetjes

Tijd om jouw kennis uit te breiden met onderstaande nutteloze weetjes. Jij weet straks eindelijk wat voor beestjes er in ieders oogwimpers leven en waarom baby’s hun voeten in hun mond kunnen stoppen.

1. Er zitten alleen ‘negatieve’ caloriën in bleekselderij

Dat bleekselderij vochtafdrijvend is, dat wisten we al, maar dat het meer caloriën kost om een stengel op te eten dan dat het aan energie oplevert, is mooi meegenomen. Je kunt er dus onbeperkt van eten en je valt er nog van af ook.

2. Een baard groeit sneller tijdens seks

Goed nieuws voor mannen met baarden. Wil je dat hij snel groeit? Dan is het goed om regelmatig seks te hebben. De extra aanmaak van testosteron hierbij zorgt voor een heuse groeispurt.

Via: pixabay.com | Pexels, CC

3. Het ei was er eerder dan de kip

Volgens de bijbel (Gen. 1:20 – 22) was er eerst de kip en toen het ei, maar volgens biologen is het precies andersom. Twee op een kip lijkende vogelsoorten hebben samen gepaard en een ei gelegd en hieruit is een andere soort ontstaan: onze kip.

4. Baby’s hebben meer botten dan volwassenen

Een baby heeft maar liefst 90 botten meer dan een volwassene. In de groeiperiode groeien een aantal botten, waaronder de botten in de schedel, aan elkaar, waardoor er nog maar 206 van de 300 overblijven.

baby botten volwassenen
Via: pixabay.com | Viki_B, CC

5. Hollandse pot is goed voor de zaadproductie

Hollands eten – aardappelen, groente, vlees – is goed voor de hoeveelheid spermacellen. Dit wijst onderzoek door de Erasmus Universiteit in Rotterdam uit. Mannen die Hollandse pot aten, bleken maar liefst twee keer zoveel zaadcellen te hebben als mannen met een ander voedingspatroon.

6. Rode ogen na het zwemmen komen niet door chloor

Als je rode ogen krijgt na een duik in het zwembad, dan komt dit niet door een te hoog chloorgehalte in het water. Nee helaas worden rode ogen veroorzaakt door de flinke hoeveelheid urine in het zwembad. Misschien is kopje onder toch niet zo lekker fris als dat we dachten.

zwemmen rode ogen
Via: pixabay.com | 12019, CC

7. Mannen liegen vaker dan vrouwen

Mannen schijnen twee keer vaker dan vrouwen te liegen en naarmate ze ouder worden, gaan ze hun eigen leugens steeds sneller geloven, blijkt uit een onderzoek van de Brandeis University in Massachusetts, Amerika. Blijkbaar verandert liegen de herinnering en vormt gedrag een nieuwe herinnering aan een feit dat nooit gebeurd is.

8. Demodex bevolken onze wimpers

We hebben ze allemaal en ook nog in grote getale; demodex oftewel mijten in onze oogwimpers. Ze doen geen kwaad en gelukkig zijn ze met het blote oog niet te zien, maar ze vermenigvuldigen zich wel en hoe ouder we worden, hoe meer van deze kruipertjes in onze wimpers aanwezig zijn.

wimpers demodex
Via: pixabay.com | Skitterphoto, CC

9. Niet alle dieren hebben rood bloed

Bij de kleur van bloed denken we per definitie aan rood, maar niet alle dieren hebben net als de mens rood bloed. Het bloed van een bloedzuiger bijvoorbeeld is groen en dat van kreeften en spinnen is blauw.

10. Mensen hebben net zoveel haar als chimpansees

Als je denkt dat ‘Harrie de harige aap’ veel meer haren heeft dan wij mensen dan kom je bedrogen uit. We hebben er net zoveel. Alleen zijn de haren van een chimpansee langer, stugger en donkerder en zijn die van ons een stuk korter en donzig, waardoor ze niet echt opvallen.

11. Een mens laat per jaar 6000 scheten

Ieder mens laat scheten en doet dat ook iedere dag. Scheten ontstaan door gasvorming die op zijn beurt weer ontstaat door het verteren van voedsel in de darmen.

12. Hersenen van struisvogel en kwal

Het oog van een struisvogel heeft de afmeting van een grote golfbal. Met twee van zulke grote ballen in een kleine kop is er geen ruimte meer over voor behoorlijke hersenen. Een kwal bestaat eigenlijk uit vrijwel niets. Ze hebben niet alleen geen hersenen, maar ook geen bloed en geen hart.

struisvogel hersenen
Via: pixabay.com | jplenio, CC

We zijn er nog niet en hebben nog eens 13 weetjes voor je… Wat dacht je van het land met de meeste eilanden? (zie 13.)

13. Zweden heeft meeste eilanden ter wereld

Zweden telt maar liefst 220.000 eilanden.

Zweden meeste eilanden leuke weetjes
Via: depositphotos.com | Wirestock

14. Grootste en kleinste cel in het menselijk lichaam is

Een eicel is 0,15 mm groot en met het blote oog waarneembaar. Dat geldt beslist niet voor een zaadcel want die heeft een kop van 0,005 x 0,003 mm en een zweepstaartje van 0,005 mm. Een zaadcel is alleen bedoeld voor transport van DNA en hoeft dus ook niet groot te zijn. Een eicel bevalt veel reservevoedsel dat nodig is voor celdeling na bevruchting.

15. Bacteriën in jouw mond

Dit er dus meer dan zeven miljard zijn.

16. Baby’s hebben nog geen knieschijven

Heb je je ooit afgevraagd hoe het komt dat baby’s zo lenig zijn dat ze hun eigen voeten in hun mond kunnen stoppen? Dat komt omdat ze nog geen knieschijven hebben, maar kraakbeen dat langzaam verandert in bot. Dit gebeurt tussen het tweede en het twaalfde jaar.

baby voeten
Via: pixabay.com | kitiele, CC

17. Je bloedvatenstelsel is 100.000 kilometer lang is

Overal in je lichaam zitten bloedvaten. Van grote slagaders tot minuscuul kleine haarvaatjes. Als je het hele bloedvatenstelsel van een mens helemaal achter elkaar zou leggen, dan krijg je een lengte van maar liefst 100.000 kilometer. Dat is tweeënhalf keer de aarde rond.

18. Oorsmeer werd vroeger gebruikt als lippenbalsem

Oorsmeer, dat officieel cerumen oftewel oorwas heet, bestaat voor een groot deel uit talg en is dus vettig van substantie. Hierdoor vormt het een prima bescherming tegen droge lippen veroorzaakt door vrieskou! Een ideaal middel voor gebruik tijdens de wintersport!

19. Coca-Cola is eigenlijk groen is

Van oorsprong is Coca-Cola een groen drankje, maar omdat mensen deze kleur met iets vies associëren, wordt er een bruine kleurstof aan toegevoegd.

coca cola
Via: pixabay.com | 5075933, CC

20. Een bierbuik komt niet door te veel bier

Een bolle buik, die veel mannen op latere leeftijd ontwikkelen, komt niet door het nuttigen van te veel bier, maar door een afname van het hormoon testosteron. Hierdoor neemt de spiermassa af en krijgt men meer vet, dat bij mannen opgeslagen wordt in de buikstreek.

21. Arachibutyrofobie is angst voor pindakaas

Je kunt het zo gek niet bedenken of er zijn mensen die er bang voor zijn. Tegenwoordig hebben veel mensen last van nomofobie, oftewel de angst niet mobiel bereikbaar te zijn.

Maar er zijn ook mensen die een phobofobie hebben, ookwel de angst om een fobie te hebben en zelfs mensen die lijden aan hippopotonstrosesquippedaliophobia – de angst voor extreem lange woorden. Dan valt die pindakaas nog best wel mee.

pindakaas
Via: pixabay.com | Shutterbug75, CC

22. Mensen knipperen gemiddeld 14.000 keer per dag met hun ogen

We knipperen met onze ogen om verschillende redenen. Dit doen we om onze ogen vochtig en schoon te houden maar ook om onze hersenen eventjes wat rust te gunnen.

14.000 keer knipperen betekent dat je ogen zo’n 23 minuten per dag gesloten zijn en dat je hersens dus bij elkaar een klein half uurtje rust gegund wordt.

23. Slechts 2,2% van de wereldbevolking heeft blauwe ogen

In 2008 werd vastgesteld dat iedereen die blauwe ogen heeft genetisch verbonden is met dezelfde gemeenschappelijke voorvader: iemand die tussen de 6000 en 10.000 jaar geleden een genetische mutatie heeft ondergaan.

Oorspronkelijk had iedereen bruine ogen. Blauwe ogen komen voornamelijk voor in Noord-Europa, Amerika en Canada.

blauwe ogen
Via: pixabay.com | tookapic, CC

24. Een wolk is niet zo licht als een veertje

Wie denkt dat een wolk licht is en dat dat de reden is waarom hij zweeft in de lucht, komt bedrogen uit. Een gemiddelde wolk van 2 bij 2 kilometer en van 200 meter hoog weegt maar liefst 500.000 kilo. Een wolk bestaat uit miljarden waterdruppels en ijskristallen.

25. Je ziet zonnestralen 10 minuten later dan dat ze bestaan

De stralen van de zon zien wij later dan dat ze ontstaan. Dit komt door de afstand van de zon tot de aarde en de snelheid van het licht, maar ook door de tijd die onze ogen en hersenen nodig hebben om te verwerken wat we zien. Dat laatste is gelukkig maar 18 milliseconden en die nemen we niet bewust waar. Wat wel apart is, is dat die mooie zonsopgang dus eerder plaatsvindt dan dat jij hem ziet.

Wist jij deze leuke weetjes al?

Het jezelf nog een of meer nutteloze weetjes die nog niet in ons rijtje staan, laat ze ons weten in een reactie. Dan vullen wij onze kennis ook weer aan!

Lees ook:

Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

1 gedachte over “25 gekke en leuke weetjes, waar je helemaal niets aan hebt”

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer