Edelstenen: alles over hun betekenis, werking en soorten

Je ziet ze tegenwoordig bijna overal: edelstenen. Net als wij, bestaan ze uit energie. Sommige helpen ons ontspannen, andere beschermen ons voor negatieve invloeden van buitenaf.

Welke edelsteen zou jij kunnen gebruiken? We leggen de betekenis van edelstenen uit en bespreken verschillende soorten. Zo weet je precies welke edelstenen je kunt kopen om naar een hoger energetisch niveau te verhuizen.

edelstenen beschermende werking
Via: unsplash.com | Dan Farrel, CC

Wat is een edelsteen?

Dat edelstenen een geneeskrachtige werking hebben, weet je misschien wel. Maar hoe dan? En wat is de betekenis van een edelsteen precies? We nemen je mee in de opgravingen over edelstenen die al eeuwenlang bekend zijn.

Jouw ervaringen met edelstenen? Heb jij al langer edelstenen of werk je vaak met kristallen, dan zijn we natuurlijk benieuwd naar jouw verhalen.

Deel daarom je ervaringen in een reactie onderin!

Edelstenen en hun betekenis

Een edelsteen bestaat uit meerdere mineralen. Dit zijn stoffen in de aarde die een kristal vormen wanneer ze groeien. Afhankelijk van de soort mineralen, krijgt de edelsteen een bepaalde kleur.

Parels en barnstenen zijn dan weer een uitzondering: deze komen voort uit planten en dieren in plaats van mineralen.

edelsteen als ketting voor meer energie
Via: unsplash.com | Pat Kwon, CC

Al eeuwenlang worden de zeldzame gesteenten (aka edelstenen of energetische stenen) in sierobjecten en sieraden verwerkt.

Een edelsteen is dan ook geen gewone steen, maar wel een steen met een unieke kleur, glans, vorm, zeldzaamheid én helende werking.

Werking van edelstenen

Hoe kunnen edelstenen nou een geneeskrachtige invloed op je hebben? Wel, edelstenen bestaan net als mensen, dieren en planten uit energie. Zo zijn ze een hulpmiddel bij fysieke en/of mentale klachten.

Hoe ze precies werken, hangt af van twee factoren: de helderheid en de dichtheid.

  1. Een heldere steen werkt in op onze geest. Door een edelsteen zoals bergkristal dicht bij je te dragen, naast je te leggen of ergens in huis te plaatsen, zie je situaties vaak duidelijker in.
  2. Een dichte edelsteen zoals Agaat heeft een aardende werking op het lichaam.
  3. Een doorschijnende edelsteen werkt op je gevoel, denk aan rozenkwarts.

De kleur van edelstenen

Naast de helder- en dichtheid van edelstenen speelt ook hun kleur een rol. Warme kleuren als oranje, rood en geel hebben een activerende en stimulerende werking. Edelstenen met een blauwe of paarse kleur hebben een harmoniserend effect. Groene edelstenen werken eerder ontspannend en kalmerend.

groene edelstenen
Via: unsplash.com | Tiny Rituals, CC

Verschillende soorten edelstenen

Door de energetische kracht van edelstenen kunnen we ze als mens gebruiken om ons beter te voelen, maar ook bij een ritueel of healing bijvoorbeeld. Elke soort edelsteen heeft een andere werking.

Hieronder bespreken we de meest gebruikte edelstenen.

1. Amethist

Amethist is een lila tot paars kwartkristal dat je helpt tijdens je spirituele reis. De edelsteen helpt je bij het connecteren met andere dimensies en is daarom heel handig bij het mediteren of healings.

Amethist heeft een beschermende werking en dan vooral voor negatieve energieën. De steen geeft inzicht en zorgt voor harmonie.

amethist paarse edelsteen
Via: pixabay.com | KAVOWO, CC

Door de zuiverende werking van deze edelsteen maak je je hoofd helder en krijg je inzicht in je gedrag. Bijgevolg maak je de juiste keuzes. Heb je een verslaving of andere slechte gewoontes? Dan kun je de amethist gebruiken om die gewoontes te erkennen en achter je te laten.

Verder helpt de steen je in contact komen met hogere energieën en het verwerken van trauma’s en emotionele pijn.

2. Rozenkwarts

Rozenkwarts behoort net als de amethist tot de kwarts-familie. Ook wel de steen van de liefde genoemd, versterkt ons hartchakra waardoor we meer liefde geven en ontvangen.

rozenkwarts edelsteen
Via: pixabay.com | xtinarson, CC

Draag je een rozenkwarts als sieraad, dan trek je vriendschappelijke en liefdesrelaties aan. De edelsteen stimuleert trouwens ook zelfliefde en werkt heel kalmerend bij trauma’s en verdriet.

3. Bergkristal

De wit of kleurloze, doorzichtige bergkristal beschermt je aura en brengt je chakra’s in balans. Deze geneeskrachtige edelsteen absorbeert energie, geeft je energie en zorgt ervoor dat je die energie bewaart zolang je die nodig hebt.

Ook voor het opladen van je andere edelstenen is bergkristal geschikt.

edelsteen bergkristal
Via: unsplash.com | Who’s Denilo ?, CC

Bovendien is bergkristal de edelsteen die je nodig hebt om je mentaal welzijn te bevorderen. De steen helpt je helder denken en zorgt voor een betere concentratie. Zo kun je ook problemen op de juiste manier oplossen. Op je fysiek lichaam werkt de steen pijnstillend en zuiverend.

Bergkristal versterkt ook je immuunsysteem en je lichaam bij diarree, misselijkheid, koorts en zwellingen.

Edelstenen in daily life

Edelstenen zitten net zoals wij boordevol energie. Daarom kunnen we als mens de kracht van een edelsteen benutten. Ben je iemand die veel stress ervaart? Dan kan een bepaalde edelsteen je helpen meer te ontspannen.

Of heb je rare dromen? Leg de geschikte edelsteen dan naast je bed en zie wat er gebeurt. Ook helpen bepaalde edelstenen je bij het mediteren.

armband van edelstenen
Via: pixabay.com | Magdalena, CC

Je hoeft edelstenen niet als sieraad te dragen. Je kunt ze ook in je broekzak bewaren, op je lichaam plaatsen tijdens het mediteren of als woonaccessoire ergens in je huis plaatsen.

Hoe kies je de juiste edelstenen?

Er bestaan ongeveer 130 verschillende soorten edelstenen. Elk hebben ze een unieke kleur en specifieke werking. Hoe weet je dan welke edelsteen je moet kiezen?

Wel, het is belangrijk dat je eerst nadenkt over je klachten, problemen of persoonlijke noden.

Heb je bijvoorbeeld angst? Dan kan tijgeroog je meer zelfvertrouwen en moed geven. Bij een hoge vermoeidheid, heb je baat bij ametrien wat opbeurend werkt en ervoor zorgt dat je positief in het leven staat. Wil je contact maken met gidsen en engelen? Dan is seleniet een goede keuze.

Edelstenen kopen volgens geblokkeerde chakra

Naast je specifieke klachten of noden kun je ook een edelsteen kiezen op basis van het chakra dat je wilt versterken. Volgens de traditionele Indiase cultuur bestaat ons lichaam uit 7 chakra’s die worden gezien als de 7 energiepunten in ons lichaam die voor onze levenskracht zorgen.

helende edelstenen en chakras
Via: unsplash.com | Esther Verdú, CC

Heb je bijvoorbeeld moeilijkheden met de waarheid spreken of je gevoelens uiten, dan is je keelchakra misschien geblokkeerd. Die kun je versterken met blauwe edelstenen die communicatie bevorderen, denk aan blauwe calciet.

Edelstenen kopen op basis van je sterrenbeeld

Astrologie en edelstenen vullen elkaar aan. Daarom kun je ook edelstenen kopen op basis van je geboortemaand of sterrenbeeld. Zo heeft de avontuurlijke ram bijvoorbeeld baat bij edelstenen als carneool, granaat en heliotroop die je doorzettings- en aanpassingsvermogen een boost geven.

edelstenen werking energetische stenen
Via: unsplash.com | Studio Kealaula, CC

Edelstenen zoals serpentijn en zwarte toermalijn zijn dan weer nuttig voor een weegschaal. Deze zorgen voor innerlijke rust, bescherming en evenwicht.

Edelstenen bij je dragen

Hoe dichter je een edelsteen bij je draagt, hoe meer je lichaam contact kan maken met de energie. We geven een aantal mogelijkheden om edelstenen te dragen:

  • armband
  • bedeltje
  • ketting
  • oorbel
  • sleutelhanger
  • telefoonhanger
  • trosketting
edelstenen ring dragen
Via: pixabay.com | starbright, CC

Edelstenen kopen

Nu je de betekenis van een edelsteen kent, alsook de werking ervan, heb je misschien wel interesse om edelstenen te kopen. Het is hierbij belangrijk om op je intuïtie af te gaan.

Tot welke edelstenen voel je je aangetrokken? Welke kleur spreekt je aan? Je zintuigen leiden meestal de weg naar edelstenen die je kunt gebruiken en die bij je passen.

Bij bol.com vind je een uitgebreid aanbod aan edelstenen van sieraden tot ruwe kristallen. Houd je van online veilingen? Dan is Catawiki de plaats waar je moet zijn om je edelstenen aan te schaffen.

Heb je een nieuwe edelsteen aangekocht en spreekt de steen je na een tijdje niet meer aan? Dit zou wel eens kunnen betekenen dat het tijd is voor een nieuwe edelsteen.

Welke steen werkt voor jou het best of wat zijn jouw ervaringen met edelstenen? Laat het ons weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...