Koopjes (of niet)? Groot huis of kasteel te koop voor 1 euro

Een huis of zelfs kasteel op de kop tikken voor 1 euro? Moet wel een grapje zijn! Toch gebeurt het echt. Zo kan je in het buitenland geregeld een pareltje (in wording) voor een spotprijsje kopen. Hoe dat in z’n werk gaat, lees je hier. Hou dat tientje al maar klaar!

Via: unsplash.com | Mohd Azrin, CC

Kasteel te koop voor 1 euro?

Een kasteel kopen voor een euro, het kan echt! Hoe dan? Soms is het een symbolische prijs, waarbij je vervallen maar waardevol erfgoed voor een spotprijsje koopt, op voorwaarde dat je het renoveert.

Soms gaat het om een soort groepsaankoop, waarbij loten van een groot kasteel verkocht worden om zo huisvesting betaalbaarder te maken. In nog andere gevallen moeten de lage prijsjes dan weer een leeglopend dorp nieuw leven inblazen.

Huis voor 1 euro

Zie je dus ergens een huis te koop voor 1 euro, dan kan dat perfect. Weet alleen dat er vaak voorwaarden en regels aan verbonden zijn. Soms zijn er ook addertjes onder het gras, zoals verborgen kosten, waardoor de werkelijke prijs toch (veel) hoger ligt.

Kasteel te koop 1 euro kopen
Via: Wikimedia Commons | Nino Barbieri, CC

Risico’s van kasteel of huis voor 1 euro

Het klinkt bijzonder aanlokkelijk om een anders onbetaalbare woning te kopen voor een prikje. Vooral voor avonturiers of wie zich altijd wel in het buitenland zag wonen is het een leuk idee.

Belangrijk is om je niet té veel te laten verleiden en je hoofd erbij te houden. Er zijn namelijk wel wat risico’s aan verbonden.

1. De ene euro is de andere niet

Er zijn regelmatige dorpjes in Italië waar je 1 euro huizen kan kopen. Lijkt je dat iets, ga dan zeker de regels en voorwaarden na. Zo heeft elk dorp zijn eigen regels. Soms gaat het om veilingen met als startbod 1 euro.

Soms is de koopprijs echt 1 euro, maar moet je nog belastingen en vergoedingen betalen. Bovendien zijn er vaak strikte criteria rond renovatie en gebruik van de woning.

Huis kopen 1 euro poort italie
Via: pxhere.com, PD

2. Meer dan een bevlieging

Het is maar een euro, toch? Wat kan er misgaan? Als je je laat meeslepen door het avontuur en de eerste vlucht naar Italië boekt, kan je weleens het deksel op de neus krijgen. Doe je research over het dorpje, de woningen en de geschiedenis ervan.

Als er minder dan drie woningen zijn waarin je geïnteresseerd bent, blijf je beter thuis. Je wil niet landen en ontdekken dat je enige optie al verkocht is. Op deze manier heb je steeds een plan B.

3. Neem je tijd

Bezoek de woningen die je interesseren meer dan één keer. Wanneer je een keuze gemaakt heb, moet je nagaan of alle documentatie in orde is.

Het doel is genoeg tijd te nemen zodat je alles ter plekke kan regelen en alles in orde te hebben voor je terug naar Nederland reist. Een verkoop proberen te regelen in een vreemde taal via telefoon of mail is geen goed plan.

Kantoor laptop moe overwerkt bureau moe
Via: depositphotos.com

4. Budget

De woonst zelf koop je dan wel voor een prikje, heel vaak krijg je eigenlijk wel waar voor je geld. Dat wil zeggen: veel opknapwerk. Je kan dus wel een huis kopen zonder een lening te gaan, maar dat huis bewoonbaar maken is andere koek.

Een huis renoveren is geen klein bier. Plan er dus goed voor, stel een budget op met ruimte voor tegenslag en neem er je tijd voor.

Buitenkansjes voor 1 euro

Nu is het natuurlijk het leukst om even stil te staan bij deze buitengewone koopjes. We hebben er enkele voor je op een rijtje gezet…

Kasteel te koop voor 1 euro

Zie je het wel zitten om zelf ook kasteelheer of -vrouw te worden? Deze panden gingen voor een spotprijsje van de hand.

Slot Marienburg – Hannover

Het enorme Schloss Marienburg is echt voor 1 euro verkocht. Dit neogotische kasteel was midden 19e eeuw een verjaardagsgeschenk van koning George V van Hannover aan zijn echtgenote. In 2019 wilde de eigenaar Ernst August het verkopen door te hoge onderhoudskosten.

slot marienburg kasteel 1 euro
Via: Wikimedia Commons | GZagatta, CC

De Duitse overheid kocht het voor de symbolische prijs van 1 euro, met de belofte dat zij de renovatiekosten van zo’n 30 miljoen euro (!) op zich nemen. Het kasteel moet waarschijnlijk afgebroken en heropgebouwd worden.

Huizen te koop in Frankrijk

In Frankrijk vind je niet zo vaak 1 euro huizen, maar je kan er toch een goede deal doen. Zo kreeg je in 2019 een cadeautje van 5.000 als je in het departement Aisne een woning kocht.

Op die manier wilden ze voorkomen dat de regio wegkwijnt. Voorwaarde: je moest er minstens vijf jaar blijven. Anders moest je de centjes gewoon terugbetalen!

Via: Wikimedia Commons | Chatsam, CC

Huis voor 1 euro: Italië

Nieuwe 1 euro huizen worden geregeld op deze 1 EURO HOUSES geüpload. Ook op Idealista kan je geregeld één euro huizen in Italië spotten.

Sambuca, Sicilië

Het Italiaanse platteland loopt leeg. Veel gemeenten en regio’s gaan daar tegenin door huizen te verkopen voor 1 euro. In sommige gevallen helpt de overheid zelfs bij de administratie. Ook nu komen er geregeld nog huizen te koop voor 1 euro.

Er zijn zo’n 3.000 gemeenten die hun bevolkingsaantallen nog steeds zien slinken. De gemeenten krijgen telkens honderden aanvragen binnen. Snel zijn is dus de boodschap!

Via: Wikimedia Commons | Guzman, CC

In Sambuca werd de bureaucratische rompslomp meteen geschrapt, want de gemeente was eigenaar van alle huizen. Wie een woning kocht, had dus snel alle papieren in orde. De voorwaarde bij het koopje: de nieuwe eigenaar moest in de volgende drie jaar minstens 15.000 euro uitgeven aan de renovatie.

Zelf ook je kans wagen?

Heel wat mensen gingen je voor. Als je goed voorbereid bent en zin voor avontuur hebt, kan het een echt buitenkansje zijn. Lijkt je zo’n 1 euro huis je wel iets of denk je dat je een kat in een zak koopt? Laat het ons in de comments hieronder weten!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

4 gedachten over “Koopjes (of niet)? Groot huis of kasteel te koop voor 1 euro”

 1. Ik ben geïnteresseerd in de kastelen die jullie hebben
  Kastelen voor 1 Euro
  Ik heb ondvang graag meer informatie over de werk wijze
  Hartelijk groetjes van mijn Albert Mathijssen

  Beantwoorden
 2. The show “Italian Job” which aired on the BBC has become quite popular. I have heard reports that the Salemi city authorities have even turned off the phone due to the number of calls. But more information about 1 Euro House in Salemi can be found on the site dedicated to tourism in Salemi: travelsalemi.com

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...