Van deze plaatsen wist je niet dat ze onder de bacteriën zitten

Het is waarschijnlijk verstandig om er niet steeds bij stil te staan en als je last hebt van smetvrees moet je misschien zelfs helemaal niet verder lezen. Bacteriën zijn overal om ons heen. Waar precies? We vertellen het je.

Gatver, allemaal beestjes!

De meeste bacteriën in, op en om ons heen, kunnen geen kwaad. Sommige zijn zelfs nuttig, maar er zijn plaatsen waar ze iets te welig tieren. Hierdoor doen ze meer kwaad dan goed. Plekken die je wel kent, zoals de wc-bril, trapleuningen en deurklinken… Maar wat dacht je van de volgende plaatsen, die had je vast niet allemaal op je netvlies!

Via: pixabay.com | Syaibatul Hamdi, CC

Je smartphone

Het item waarop met stip de meeste bacteriën te vinden zijn, is wel je mobiele telefoon. Waarschijnlijk denk jij er net als bijna niemand aan om met flinke regelmaat je touchscreen en de homeknop goed te reinigen, waardoor al die bacteriën afkomstig van alles wat je allemaal hebt aangeraakt daar samenkomen. Juist ja, van die trapleuning, de wc, al die deurklinken en van al die handen te schudden. Met je vingers raak je vervolgens weer je gezicht aan, pulk je in je neus en vervolgens like je weer een foto op Instagram. Het wordt als snel een echte vicieuze cirkel van bacteriën.

Via: pixabay.com | Pexels, CC

Onder je nagels

Een deel van die bacteriën die op je smartphone zitten, komt dus weer op je handen te zitten. Een plekje waar het heerlijk toeven is, is onder je nagels. Bijt je op je nagels, dan maak je het er niet beter op. Je bacteriën komen zo eenvoudigweg in je mond terecht. Hier kunnen ze, en dat wist je vast nog niet, een slechte adem oftewel halitose veroorzaken.

De tandenborstel

Die halitose kun je een beetje wegpoetsen met een tandenborstel en tandpasta, maar gebruik dan wel regelmatig een nieuwe. In je speeksel, in het plak op je tanden en op je tong, wemelt het namelijk van de bacteriën. Een deel blijft achter in je tandenborstel en, omdat deze vochtig is, kunnen ze zich gemakkelijk delen. Tandenborstels die gezellig samen in een glas op de wastafel staan, besmetten elkaar ook nog eens, wat een dubbele dosis betekent.

tandenborstel bacteriën
Via: pxfuel.com, CC

In je baard

Ben je een man met een baard, dan ben je wat bacteriën betreft flink de klos. Ze hechten zich namelijk graag in de haren. Moet je niezen, dan blijven kleine niesdruppels hangen en dit geldt ook voor minuscule etensresten. Een aantal keer per dag met je handen door je baard, het gebruik van je smartphone en die oude tandenborstel, doen vervolgens de rest. Gelukkig zijn ze met het blote oog niet waarneembaar.

Via: pixabay.com | Pexels, CC

Een theedoek

Iedereen weet wel dat een vaatdoekje snel veel bacteriën bevat en dus gewassen moet worden, maar wist je dat een theedoek ontelbaar keer viezer is? Hier zitten wel tot 20.000x meer bacteriën op dan op een wc-bril en ze hebben het er goed naar hun zin. Tijdens het afdrogen veeg je flink wat zeep- en etensresten weg die zich in het steeds viezer wordende warme afwaswater verzamelen. De doek wordt nat en het wordt een broeinest, wat zelfs voedselvergiftiging kan veroorzaken.

Waterflesjes

Als je denkt dat je er goed aan doet om je gebruikte waterflesje niet weg te gooien, maar een aantal keer opnieuw te vullen met water, dan is het goed om hier nog een keertje over na te denken. Waterflesjes, en dan vooral die met een schroefdopje, bevatten namelijk na gebruik wel tot 900.000 bacteriën per vierkante centimeter. Onderzoekers hebben vastgesteld dat het drinken uit zo’n flesje gelijkstaat aan het likken van het speeltje van je hond.

De warme lucht uit een handdroger

Denk je nu echt hygiënisch bezig te zijn door je handen in een openbaar toilet niet af te drogen met een handdoek maar ze in of onder een hete luchtdroger te houden, dan kom je helaas erg bedrogen uit. Deze handdrogers zitten namelijk vol met bacteriën. De warme lucht en de vochtige omgeving maken het de meest ideale plek voor ze om te kiemen. Niet meer doen dus!

Via: pixabay.com | Jo Johnston, CC

Nootjes in de kroeg

Als je wel eens naar de kroeg gaat, ken je ze vast: de bakjes met nootjes waaruit je lekker kunt knabbelen tijdens een biertje of een wijntje. Helaas bevatten de meeste bakjes grote hoeveelheden bacteriën die, jakkes, voornamelijk afkomstig blijken uit urinesporen. Het blijkt dat veel mensen – en dit zijn vaak mannen – hun handen niet wassen na het toiletbezoek, en daarna vrolijk in de nootjes gaan graaien.

nootjes in kroeg bacteriën
Via: Komt een man bij de dokter (capture)

Ten slotte: bacteriën overal

Er zijn nog veel meer plaatsen op te noemen waar onze kleine vriendjes zich graag ophouden en vermenigvuldigen. Met name daar waar knopjes te vinden zijn, die door meerderen gebruikt worden, zoals die op een afstandsbediening of op het koffiezetapparaat. Schoonmaken dus die hap, maar wel met een schone vaatdoek die minstens op 60 graden gewassen is!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...