Stoppen met roken: dit verandert er in je lichaam

Stoppen met roken is een weldaad voor je lijf. Wat er allemaal in je lichaam verandert als je stopt met roken, zetten we in deze blog voor je op een rijtje.

Stoppen met roken: een weldaad

Dat roken slecht voor de gezondheid is, dat weet inmiddels iedereen, maar dat je lichaam binnen no-time opknapt als je ermee stopt, is iets minder bekend.

Wie weet heb je al het voornemen om begin volgend jaar eindelijk de sigaret te bannen, anders helpen de feiten in deze blog je misschien over de drempel en besluit je voortaan geen sigaret meer op te steken.

Roken man stoppen
Via: pixabay.com | Engin_Akyurt, CC

4000 chemicaliën

Voordat we overgaan tot de feiten is het nodig eerst wat informatie te geven over wat je nu eigenlijk bij ieder trekje binnenkrijgt.

Je staat er waarschijnlijk nooit bij stil, maar in een enkele sigaret zitten, naast tabaksbladeren en tabakspulp, zo’n vierduizend (4000!) verschillende chemicaliën. Hiervan zijn er zo’n veertig zwaar kankerverwekkend.

Sigaretten tabak stoppen met roken
Via: pixabay.com | AbsolutVision, CC

De stof nicotine

De meest bekende stof is nicotine, een verslavende stof die overigens niet kankerverwekkend is. Daarnaast uiteraard teer, koolmonoxide, toegevoegde suikers en cellulose.

Bij de ontbranding hiervan komen dan weer benzeen, arsenicum en formaldehyde vrij. Stoffen die niet alleen kankerverwekkend voor degene die ze inhaleert, maar ook voor de omgeving.

Wil je nu precies weten wat er in de sigaret zit die jij rookt? Ga dan naar de website van het RIVM. Op deze site vertellen zij alle ‘ins en outs’ van alle merken die in Nederland te koop zijn.

Wat verandert er nu eigenlijk?

We gaan terug naar waar deze blog eigenlijk over gaat: wat verandert er in je lichaam als je stopt met roken. Nou…. een heleboel.

Al na één dag zonder sigaret is de koolmonoxide uit je lichaam verdwenen. Hierdoor is je bloed weer beter in staat om zuurstof te vervoeren (koolmonoxide pikt in het bloed de plek van zuurstof in).

Je bloedcirculatie verbetert na twee weken enorm. Dat laatste merk je omdat je je fitter voelt en die trap omhoog een stuk makkelijker gaat.

Bloed bloedcellen bloedlichaampjes roken
Via: pixabay.com | qimono, CC

Nicotine verdwijnt binnen twee dagen en je smaak- en reukvermogen worden direct een stuk beter. Omdat je longen aan een grote schoonmaak kunnen beginnen – er komt immers geen nieuwe troep meer binnen – kun je dieper en gemakkelijker ademhalen.

Weg met de hese stem

Waarschijnlijk valt het je niet op maar de huid van een roker oogt altijd ietwat grauw en ruikt nooit fris.

Kijk je na een aantal weken in de spiegel dan zul je zien dat je veel meer kleur op je wangen hebt. Je ziet er daadwerkelijk gezonder uit en je ruikt een stuk aangenamer.

Het duurt wel even voordat je ook verlost bent van je rokershoest, die veroorzaakt werd door al dat teer. Afhankelijk van hoelang je gerookt hebt tussen de drie en negen maanden. Maar gelukkig verdwijnt ook die hese stem in deze periode.

Via: Pitch Perfect (capture)

Minder risico op een hartinfarct

Door te roken, loop je aanzienlijk meer risico op het krijgen van een hartinfarct. Ben je nu zo’n drie jaar gestopt, dan hoef je je hier niet meer zorgen over te maken dan iemand die nooit gerookt heeft.

Helaas gaat dat met de kans op het krijgen van longkanker minder snel. Pas na tien jaar is de kans hierop gehalveerd.

Money, money, money

Stoppen met roken is ook nog eens erg voordelig voor je portemonnee. De afgelopen jaren steeg de prijs al meerdere keren. Sinds 1 april 2023 kost een pakje sigaretten gemiddeld zelfs € 9.

Stop je dat geld in een potje in plaats van in rook dan kun je daar ooit toch heel erg leuk van op vakantie. Dus. een echte win-winsituatie!

Sigaretten roken geld
Via: pixabay.com | Myriams-Fotos, CC

Stoppen met roken: jouw tip

Ben jij eerder al gestopt met roken en heb jij een geweldige tip? Laat het ons weten in een reactie!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

1 gedachte over “Stoppen met roken: dit verandert er in je lichaam”

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...