Waarom hebben (bijna) alleen mannen navelpluis?

Navelpluis is over het algemeen een fenomeen bij mannen. Maar waarom eigenlijk? We hebben het internet voor je uitgeplozen en hebben het antwoord…

Navelpluis, een vreemd gezicht…

Niet iedereen zal het ooit gezien hebben en zich dan ook niet afvragen hoe het daar gekomen is, maar ben je bekend met het fenomeen navelpluis, dan heb je jezelf ongetwijfeld ooit die vraag gesteld. Het is ook best een vreemd gezicht, zo’n klein bolletje pluizig materiaal in iemands navel.

Is diegene misschien een viezerik die zich niet vaak genoeg wast? Om hier antwoord op te krijgen, hebben we wat onderzoek gedaan en daarin bleken we niet de enigen.

Navelpluis buik mannen navel
Via: flickr.com | matt smith, CC

Ig Nobelprijs-waardig

Alweer bijna twintig jaar geleden deed namelijk ene Karl Kruszelsnicki in Australië een serieus wetenschappelijk onderzoek naar het hoe en het waarom van navelpluis. Hij kwam tot de ontdekking dat het pluis voornamelijk bestaat uit verdwaalde kledingvezels, dode huidcellen en lichaamshaar.

Ook ontdekte hij dat de kledingvezels voornamelijk uit ondergoed afkomstig zijn en zich een weg naar boven banen door lichaamshaar op de onderbuik.

Dit verklaart meteen waarom vrouwen vrijwel nooit pluisjes in hun navel hebben; er zit simpelweg niet genoeg haar. Het heeft dus niets met niet goed wassen te maken. Karl kreeg voor dit indrukwekkende onderzoek in 2002 de ig Nobelprijs. Een prijs voor onderzoek waar je eerst om moet lachen, maar wat toch aan het denken zet.

Navel man navelpluis buik mannen
Via: flickr.com | Bre Pettis, CC

Grappig om te weten is dat behaarde mannen naar mate ze ouder worden steeds meer pluis uit hun navel moeten vissen. Het blijkt dat met de stijging van de leeftijd dikte en stugheid van haar toenemen zodat er meer wrijving ontstaat. Ook de buikomvang speelt een rol; hoe meer buik hoe meer pluis.

Guiness Book of… navelpluis

Dat navelpluis verzamelen een serieuze bezigheid blijkt te zijn, laat een eervolle vermelding in het Guinness Book of Records zien. Hierin staat Graham Barker, ook al een Australiër, die al vanaf 1984 iedere dag zijn navelpluis verzamelt.

Zijn dagelijkse oogst heeft per keer een gewicht van ongeveer 3 milligram, wat neerkomt op inmiddels een kleine 40 gram en hiermee is hij wereldrecordhouder. Zou hij de potjes op zijn nachtkastje hebben staan?

Guinness Book of Records Graham Barker navelpluis
Via: youtube.com (capture) | Ripley’s Believe It or Not!

Nog één dingetje. Een navel moet als ‘pluisvanger’ wel een ‘innie’ oftewel een ingetrokken navel zijn. Een ‘outtie’, waarbij de navel een uitstekend bolletje is, heeft geen plek om iets in te bewaren.

Eindelijk is dat mysterie opgelost!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...