Zelf bruisballen maken: handige gids voor DIY bath bombs

Lekker relaxen in bad na een drukke dag, mik er een lekker ruikende bruisbal bij en genieten maar! Maar wat gebeurt er eigenlijk met een bruisbal zodra deze het water raakt en waarvan zijn ze gemaakt? En nog leuker, hoe kun je zelf bruisballen maken?

In dit artikel vertellen we je alles over deze heerlijk geurende badbommen, wat de voordelen zijn en leer je zelf bruisballen te maken.

badkuip
Via: unsplash.com | Maddi Bazzocco, CC

Bruisballen voor in bad

Bruisballen zijn al jaren hip! Ook jij hebt er vast wel eens een voor je verjaardag gekregen of er een weggegeven. Laten we eerlijk zijn, bruisballen hebben, net als wijn zeep, iets vrolijkers dan de zoveelste fles badzeep met een strik eromheen.

In steeds meer winkels zijn bruisballen, bath bombs en bath fizzers, of hoe je ze ook wilt noemen, te verkrijgen. Er zijn veel verschillende varianten, met glitters, in allerlei kleuren, met een speeltje voor de kinderen erin, het kan niet gek genoeg.

Wat zijn bruisballen?

De meeste bruisballen hebben een ronde vorm, al heb je ze ook in andere vormpjes zoals hartjes, sterren en brokken in verschillende maten en kleuren. Wanneer je een bruisbal in het water legt, ontstaat er een bruisend effect, dit geeft een sfeervol effect wanneer je heerlijk in bad zit. Kun je nagaan hoe leuk dit voor kinderen moet zijn!

Dit bruisende effect wordt veroorzaakt door natriumbicarbonaat, waar een bruisbal voor een groot deel uit bestaat. Naast het bruisende effect zijn er nog meer mooie dingen aan een bruisbal. Zo zijn er veel soorten op de markt die verrijkt zijn lekker ruikende etherische oliën, parfums of een zelfs verzorgende shampoo. Leuk en goed voor je lichaam dus!

Zelf bruisballen maken
Via: unsplash.com | Steve Huntington, CC

Hoe werken bruisballen?

Zoals eerder genoemd, bestaan bruisballen voor een groot deel uit natriumbicarbonaat. Deze chemische verbinding heeft als eigenschap dat, wanneer het in contact komt met water, er een bruising ontstaat. Nadat het natriumbicarbonaat is gaan bruisen lost het vervolgens op in het badwater.

Op hetzelfde moment komen de heerlijk ruikende etherische oliën, kruiden en dergelijke vrij. Het badwater zal heerlijk gaan geuren naar jouw gekozen aroma en de verzorgende ingrediënten kunnen lekker hun werk doen. Sommige bruisballen geven het badwater ook nog eens een mooie kleur.

Waarom gebruik je een bruisbal?

Het gebruik van bruisballen heeft meerdere voordelen. Je gebruikt een bruisbal als een vrolijk en kleurig alternatief voor badzout of badschuim. Door de toevoeging van verschillende verzorgende ingrediënten aan heerlijk warm badwater zul je heerlijk ontspannen.

Een goede bruisbal zorgt voor een milde reiniging van de huid, waardoor de huid heerlijk zacht aan zal voelen. Daarnaast komt er een heerlijke geur vrij en er komen etherische oliën vrij in het badwater die verzorgend werken.

Nog een voordeel van het gebruik van bruisballen is dat er ontzettend veel verschillende varianten zijn. De keuze in grootte, kleur en geur is enorm! Er zijn ook verschillende leuke gekleurde bruisballen voor kinderen, bijvoorbeeld met glitters of een speeltje erin.

Zo maak je van ieder badmoment een feestje! Ten slotte zijn de resten van een bruisbal makkelijk weg te spoelen zonder dat er kleurvlekken achterblijven in het bad. Zelfs niet na een bath bomb challenge!

Bruisballen kopen

De ene bruisbal is de ander niet. Je wilt natuurlijk een bruisbal die echt goed bruist, lekker kleurig is en heerlijk geurt. Zoals eerder besproken zijn er bruisballen te koop in allerlei vormen, maten, kleuren en geuren.

Maar welke bruisbal bruist het beste, geeft de lekkerste geur af en heeft de mooiste kleur? Om jouw zoektocht naar de perfecte bruisbal wat makkelijker te maken hebben we hieronder een lijst gemaakt van verschillende soorten bruisballen.

bruisballen
Via: unsplash.com | Virginia Choy, CC

1. Standaard bruisballen

Deze standaard bruisballen variant kun je vinden bij de meeste drogisten en zijn er in allerlei vrolijke kleuren. Deze meer budgetvarianten hebben lekkere zoete en frisse geurtjes.

Van deze bruisballen heb je er vaak iets meer nodig in jouw badkuip dan de wat duurdere broers en zussen bruisballen. Een prima optie voor als je regelmatig een lekker warm bad neemt.

+ Betaalbaar
+ Verschillende geuren

2. Natuurlijke bruisballen

Natuurlijke bruisballen zijn van 100% natuurlijke ingrediënten gemaakt. Hierdoor zijn deze bruisballen voor iedereen te gebruiken, ongeacht je huidtype. De etherische oliën in de bruisballen zorgen niet alleen voor een heerlijke geur, maar ook voor een ontspannend en rustgevend gevoel.

Sommigen claimen dat natuurlijke bruisballen beschikken over genezing bevorderende kwaliteiten. Over het algemeen zijn natuurlijke bruisballen iets duurder dan de standaard bruisballen bij de drogist, maar dan heb je ook wat.

Natuurlijke bruisballen kopen
+ Etherische oliën
+ 100% natuurlijke ingrediënten
+ Verschillende geuren
kindervoetjes in bad
Via: unsplash.com | Jess Zoerb, CC

3. Bruisballen voor kinderen

Wanneer je aan kinderen denkt, dan denk je aan kleuren, vrolijkheid en zoete geuren. Voor kinderen zijn bruisballen geweldig! Anders dan badschuim, is het bruisende en kleurrijke effect van een bruisbal een hele ervaring.

Er zijn verschillende bruisballen te verkrijgen die perfect zijn voor kinderen. Zo zijn er bruisballen met leuke figuurtjes erop of zelfs met een speeltje erin. Of wat dacht je van glitter bruisballen!

Bruisballen voor kinderen
+ Verrassing binnenin
+ 100% natuurlijke ingrediënten
+ Verschillende geuren
+ Verschillende vormen
+ 100% natuurlijke ingrediënten
+ Verschillende geuren

Zelf bruisballen maken

Hoe fijn bruisballen ook zijn, aan een goede bruisbal hangt een aardig prijskaartje. En dat voor één keertje badderen. Maar er is een oplossing: zelf bruisballen maken! Om de bruisbal die je zelf gaat maken een mooie vorm te geven is het een goed idee om aantal leuke vormpjes te hebben. In deze vormpjes doe je later het bruisbal mengsel waarna het mengsel droogt en de vorm van de mal krijgt.

Wil je een standaard ronde bruisbal? Kies dan voor twee halve bol vormpjes waar je het mengsel in doet en deze vervolgens tegen elkaar drukt. Het leuke aan bruisballen maken is dat je je creativiteit de vrije loop kunt laten, in de vorm maar ook in het mengsel.

bruisend effect in bad
Via: unsplash.com | Gerda, CC

Benodigdheden voor het maken van bruisballen

Laten we beginnen met de algemene benodigdheden. Deze zaken heb je nodig in het proces:

Twee kommen, een groten en een kleine
Een klopper
Indien je een gevoelige huid hebt, dunne rubberen handschoenen
Mallen om de vorm van je bruisballen te bepalen

Ingrediënten voor een bruisbal

Afhankelijk van het aantal bruisballen dat je wilt maken en de grootte van je mallen vertellen we je hieronder welke ingrediënten en materialen je nodig hebt voor ongeveer twee bruisballen.

Citroenzuur (te verkrijgen bij de apotheek, drogisterij of online): 50 gram
Maiszetmeel (maïzena): 35 gram
Natriumbicarbonaat (baking soda): 110 gram
Zeezout: 50 gram
Een plantaardige olie zoals kokosolie of amandelolie: 15 ml (1 eetlepel)
Water: 15 ml (1 eetlepel)
Etherische olie met een geur naar keuze: 10 ml (2 theelepels)
Voedselkleurstof (optioneel): 2 – 5 druppels afhankelijk van de sterkte van de kleur
(Biologisch afbreekbare) glitters: dit is optioneel, wel heel leuk!
hand met badolie olie
Via: unsplash.com | Christin Hume, CC

Een bruisbal maken: de stappen

Wanneer je alle benodigdheden klaar hebt liggen kunnen we beginnen met het maken van jouw DIY bruisballen.

In de grote kom meng het natriumbicarbonaat, citroenzuur, maiszetmeel en zeezout met een klopper tot de ingrediënten helemaal gemixt zijn.
In de kleine kom meng de vloeibare ingrediënten: de plantaardige olie, water, etherische olie en de eventuele voedselkleurstof met elkaar.
Voeg de vloeibare ingrediënten rustig bij de andere ingrediënten in de grote kom. Dit doe je met kleine beetjes tegelijk en meng steeds goed met je handen. Let op: Als je te veel of te snel de vloeistof gebruikt zal het mengsel beginnen te bruisen, dit moet je voorkomen. Een beetje bruisen is overigens niet erg.
Optioneel: voeg de biologisch afbreekbare glitters toe.
Druk het mengsel samen met je handen. Het zou nu in vorm moeten blijven. Zo niet, dan kun je nog wat plantaardige olie toevoegen, een heel klein beetje tegelijkertijd.
Je kunt nu het mengsel in de mallen doen, druk deze vervolgens zo goed mogelijk aan. Als je een dubbele mal gebruikt, om bijvoorbeeld een bol te maken, zorg dan dat de helften tegen elkaar blijven. De structuur van het bruisballen mengsel zou de vormen al samen moeten houden, maar je kunt altijd wat tape gebruiken. Laat het mengsel niet te lang liggen voordat je het in de vormpjes doet, dan wordt het al te hard.
Laat de mallen met het mengsel 24 tot 48 uur drogen. Het kan zijn dat je het mengsel wat moet aandrukken na een aantal uren.
Als het droogproces klaar is kun je de bruisballen voorzichtig uit de mallen halen en voila!
vrouwen benen in bad
Via: unsplash.com | Hanna Postova, CC

Bewaar de bruisballen op een droge plaats, het liefst in een doos of in cellofaanpapier. Dan kan jij nu gaan genieten van een welverdiend warm bad met jouw zelfgemaakte bruisballen!

Bath bombs maken met een DIY pakket

Heb je niet zo’n zin om alle ingrediënten los te verzamelen? Maak het jezelf dan ook vooral niet te moeilijk. Er zijn namelijk verschillende handige bath bomb DIY pakketten te koop. Hierin zit alles wat je nodig hebt om zelf gemakkelijk de lekkerste bruisballen te maken!

Bruisballen DIY (overzicht)

+ Verschillende vormen
+ Eigen smaak bepalen
+ Werk met natuurlijk ingrediënten
+ Geweldig cadeau

Wij zijn benieuwd!

Je weet nu alles wat je moet weten over bruisballen en hoe je deze maakt! Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen met verschillende bruisballen en wat voor jouw de perfecte bruisbal is. Welke kleuren, geuren en vorm zou jij kiezen voor jouw eigen bruisballen? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...