Beestjes in bed: alles over bedbeestjes en hoe ze te voorkomen (5 tips)

Je kent het wel. Je ligt net lekker in bed en dan begint het… Jeuk! Je kunt je afvragen of je gewoon wat kriebels hebt of dat het toch de miljoenen beestjes in bed zijn die je wakker houden. Hoe kom je van die bedbeestjes af en hoe kun je ze in de toekomst voorkomen?

Kleine beestjes in bed

Wanneer je een spin in je slaapkamer hebt gezien kan dit jou behoorlijk uit je slaap houden. Ook de zoektocht naar die irritant zoemende mug (dan heb je deze handige truc om de mug meteen te vinden nog niet gelezen!) kan je nachtenlang wakker houden. Maar er zijn nog veel meer beestjes in je slaapkamer!

Via: pexels.com | cottonbro, CC

Jouw bed is nu eenmaal de ideale plek voor sommige beestjes. Tijdens je nachtrust komt er altijd lichaamswarmte en een beetje van je lichaamsvocht in je matras.

Dit zorgt ervoor dat beestjes een heerlijk warme, donkere en licht vochtige plek hebben waar het overdag vaak ook nog eens lekker rustig is. De ideale leefomgeving dus! Mocht je vannacht de kriebels krijgen, bedenk dan even dat er heel wat in je matras kan leven.

Bedwantsen

De bedwants (ook wel de bedluis of wandluis genoemd) is een beestje dat leeft van menselijk bloed. Hij heeft zijn naam niet voor niets gekregen, bedwantsen verblijven namelijk het liefst in je slaapkamer. De bedwants kan niet vliegen maar hij kan wel ontzettend snel lopen. Deze diertjes kunnen bijzonder lang zonder eten (maanden!) en planten zich razendsnel voort.

Huisstofmijt

De huisstofmijt is in elk huis te vinden. Niet slechts een paar, maar echt miljoenen! Een huisstofmijt is een heel klein achtpotig beestje dat houdt van menselijke en dierlijke huidschilfers. Ze leven slechts enkele maanden en hun leven bestaat vooral uit poepen en voortplanten. Dit zorgt er dan ook voor dat je matras niet alleen vol zit met de diertjes zelf, maar ook met huismijt-poep en huismijt-lijkjes.

Vlooien

In West-Europa komen de mensenvlooien nauwelijks meer voor, maar met de grote aantallen honden en katten die bij ons in Nederland wonen zijn de vlooien van onze huisdieren ook heerlijk in onze bedden gaan huisvesten. Ze eten ons bloed en zorgen dan voor kleine rode jeukende bultjes. Vlooien zijn slechts 2-3 millimeter groot maar kunnen sprongen van een meter maken.

Via: pexels.com | Samson Katt, CC

Hoe ongedierte in bed te herkennen

De bedwants is lichtbruin met een plat ovaal lichaam. Het kan zijn dat je ze al heel lang in je bed hebt zonder er last van te hebben, maar soms heb je al vrij snel door dat deze beestjes in je bed leven wanneer ze je gaan bijten. Meestal vallen als eerste de uitwerpselen op, dit zijn kleine donkerbruine tot zwarte puntjes.

Ook zal de bedwants een aantal keren vervellen, dus het kan zijn dat je kleine velletjes of schildjes vindt van dit kriebelbeestje. Wanneer je een soort amandelachtige geur ruikt weet je bijna zeker dat je met de bedwants te maken hebt, maar dan vaak al in de vorm van een plaag.

Ze laten namelijk deze zoete geur achter als bescherming tegen hun natuurlijke vijanden. Heb je er eentje gevangen en durf je hem dood te knijpen? Wanneer het beestje een streep bloed achterlaat, kun je er eigenlijk zeker van zijn dat het een bedwants was.

Via: flickr.com | Charles LeBlanc, CC

Huisstofmijten zijn niet te zien met het blote oog. Nu hoef je je ook niet af te vragen of ze in je bed zitten want dat antwoord is simpel: dat zitten ze! Helaas kan het wel zo zijn dat je allergisch bent voor de uitwerpselen van de huisstofmijt.

In de volksmond wordt dan overigens gewoon gezegd dat je allergisch bent voor de huisstofmijt zelf. Wanneer je vooral in bed en bij het schoonmaken van je huis last hebt van benauwdheid, niesbuien en/of jeukende rode ogen is het verstandig even langs de huisarts te gaan om je te laten testen op deze allergie.

De vlo is vrij makkelijk te herkennen. Dit 2-3 millimeter grote donkere beestje maakt namelijk sprongen van wel een meter. Daarnaast zorgen ze voor vervelende rode en jeukende bultjes op je huid. Wanneer je vlooien tegen bent gekomen in je bed kun je er vrijwel zeker van zijn dat ze ook op andere plekken in je huis zitten.

Hoe komen deze beestjes in bed?

In Europa komen steeds meer bedwantsen voor. In Amerika zijn er hele plagen geweest en de bedbeestjes liften graag met vakantiegangers mee naar huis. Deze kleine beestjes komen niet alleen in vieze hotels voor, maar zijn ook op de meest dure en luxe plaatsen te vinden.

Via: pexels.com | Timur Weber, CC

De gevolgen van bedbeestjes

Zowel vlooien als bedwantsen zorgen voor kleine, jeukende, rode bultjes. Hier kun je allergisch voor zijn, maar over het algemeen doen ze weinig kwaad en zijn ze alleen erg vervelend. Na een paar dagen zou de huid weer genezen moeten zijn. Wanneer de huid vaak open gekrabd wordt kunnen er infecties ontstaan. De huisarts kan bij heftige jeuk een zalf voorschrijven om krabben te voorkomen.

In de Middeleeuwen had je nog veel mensenvlooien welke de builenpest konden veroorzaken. Deze vlooien leefden ook op ratten en hebben miljoenen mensen het leven gekost. Gelukkig komt deze vlo nauwelijks meer voor.

Beestjes in bed voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, al kun je er niet altijd iets aan doen dat ze bij je in bed komen leven. Hygiëne is voor de hand liggend en absoluut het antwoord. Was je beddengoed regelmatig op 60 graden en vergeet niet eens in de zoveel tijd ook de gordijnen en vloerkleden te reinigen.

Houd je slaapkamer fris en minder vochtig door regelmatig te luchten. Laat je wasdroger en je droogrek zo veel mogelijk buiten de slaapkamer, aangezien deze de ruimte juist weer extra vochtig maken.

Wanneer je op vakantie gaat is het verstandig vooraf te kijken of er reviews zijn over het adres, wellicht is er al eens iets over beestjes geschreven. Check goed in en om het bed van je verblijfplaats of je beestjes of de uitwerpselen er van tegen komt.

Via: flickr.com | Gabriel Trujillo, CC

Je huisdier met regelmaat behandelen met een middel tegen vlooien spreekt natuurlijk voor zich. Dit is niet alleen voor jezelf prettig maar ook voor je huisdier. Laat je huisdieren ook niet in de slaapkamer, dit helpt zeker mee om vlooien in bed te voorkomen.

Beestjes in bed bestrijden: 5 tips

Zijn er toch ongenode gasten in je bed terecht gekomen? Dan zijn hier tips om vervolgens weer gerust te kunnen slapen.

1. Wassen, wassen en nog eens wassen

Was alles van stof in de slaapkamer waar mogelijk op minimaal 60 graden. Als eerste uiteraard je beddengoed, maar ook kleding, gordijnen, knuffels van kinderen en sierkussentjes moeten worden meegenomen. Bedwantsen en vlooien kunnen hier niet tegen en het zal de huisstofmijten drastisch doen afnemen.

2. Invriezen

Invriezen helpt vooral goed tegen bedwantsen. Stop je textiel in een vuilniszak en leg deze voor minimaal een week in de vriezer. Na een week is het zaak om alles goed uit te schudden (buiten!) voordat je het weer in gebruik neemt. Zaten er ook uitwerpselen op de spullen die je in de vriezer had gestopt? Dan kun je ze na een week in de vriezer weer op een koudere temperatuur wassen, de bedwantsen zijn dan al niet meer in leven of in elk geval niet meer actief en zullen met het vuil uit de was meespoelen.

3. Stofzuigen

De eitjes van de vlo en de bedwants zijn gemakkelijk te verwijderen met een stofzuiger. Je moet hiervoor wel grondig te werk gaan en alle hoekjes en kiertjes in huis meenemen. De eitjes kunnen in alle kleine plekjes in het huis zitten, zoals achter de plinten, de naden van je bank en de randen van je bed. Doe dit minimaal om de dag en een paar weken achter elkaar zodat eitjes niet de kans krijgen om uit te komen. Vergeet niet de stofzuigerzak direct weg te gooien na elke keer dat je de stofzuiger gebruikt hebt.

Via: pexels.com | Tima Miroshnichenko, CC

4. Geen paniek

Hoe verleidelijk ook, haal niet direct je hele huis overhoop. Door het verplaatsen van spullen, zeker wanneer dit haastig en met paniek gebeurt, werk je juist mee aan de verspreiding van de beestjes en de eitjes door je hele huis. Alles dus grondig maar met beleid!

5. Ongediertebestreiding

Helaas is het vaak nodig om een professional in te schakelen. Deze mensen hebben er verstand van en weten welke middelen nodig zijn om van de kriebeldiertjes af te komen. Bedbeestjes zijn nu eenmaal hardnekkig en hebben vaak een wat rigoureuze aanpak nodig. Ga nooit zelf met bestrijdingsmiddelen rommelen maar laat dit aan de vakmensen over!

Ook de kriebels?

Heb jij ook wel eens last gehad van beestjes in bed? Op vakantie of juist in je eigen huis? Kun je sindsdien nog gerust slapen of heb je drastische maatregelen genomen om zeker te weten dat er geen enkel kriebelbeestje meer te vinden is? Laat het ons weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...