Overkapping of carport? 5 dingen waar je op moet letten

Ben jij een beetje handig, overweeg dan om zelf een carport of tuin overkapping te realiseren. Dat heeft diverse functionele voordelen en biedt bovendien comfort. Wij hebben 5 tips waar je absoluut rekening mee moet houden wanneer je hiermee zelf aan de slag gaat.

Carport of tuin overkapping

Een carport of tuin overkapping is eigenlijk hetzelfde. Het betreft een veelal houten maar qua zijwanden open constructie met daarbovenop een dak. Zet je zo’n kap neer daar waar je je auto parkeert, dan is het een carport en blijft je auto droog en beschermd. Zet je de overkapping achter in de tuin dan zit je zelf lekker droog.

Carport of tuin overkapping
Via: commons.wikimedia.org | Philipp König, CC

Wanneer is een overkapping handig?

Heb je geen garage maar wel een oprit? Parkeer je auto dan onder een zelf te timmeren carport zodat die beter wordt afgeschermd van weer en wind. De lak verkleurt minder snel door Uv-licht en nattigheid. En mocht er eens zo’n fikse hagelbui komen met hagelstenen zo groot als golfballen bij jou in de straat, dan is je auto niet meteen ‘total loss’ door alle putjes in het autodak en op de motorkap.

Klus je graag aan je auto of besluit je hem regelmatig eens te gaan poetsen, dan kun je dat voortaan bij alle weersomstandigheden doen zonder zelf nat te worden. En een carport is een stuk goedkoper dan de bouw van een complete garage van baksteen.

Gebruik je het te timmeren afdak in de tuin dan kun je langer van je tuin genieten, ook wanneer het regent. Hang wat heaters en lampen aan het plafond en je kunt tot laat in het seizoen heerlijk je boekje buiten blijven lezen. En die bbq die je dit weekend gepland had, die gaat met een overdekt tuingedeelte altijd door. Ook bij slecht weer.

Hier moet je op letten: 5 tips

Wij hebben 5 tips. Zaken waar je op moet letten bij het realiseren van je eigen overkapping of carport, variërend van formaliteiten tot de keuze uit daksystemen en toepassing van bijzondere materialen zoals EPDM rubberfolie.

1. Doe een vergunningencheck

Een van onze 1e tips: pas op dat je niet voor niets met de bouw van je carport of tuinkap aan de slag gaat. Het is altijd verstandig om uit te zoeken of dat zomaar mag zonder bouwvergunning. Daarvoor moet je bij de gemeente zijn. Soms hangt er een prijskaartje aan het verkrijgen van een bouwvergunning en de criteria kunnen per gemeente verschillen. Het kan zijn dat je rekening moet houden met de eisen en wensen van ‘de burgemeester’.

Het bewaken van overlast en veiligheid staan bij de autoriteiten voorop maar soms hangt het verkrijgen van een bouwvergunning samen met esthetische aspecten. De gemeente wil namelijk niet dat iedereen zomaar een opzichtig bouwwerk in eigen stijl realiseert.

Voorkom dat je je project achteraf weer af moet breken en doe dus de vergunningencheck voordat je begint.

Carport platdak
Via: commons.wikimedia.org | Philipp König, CC

2. Welk dak moet ik kiezen?

Wie een overkapping of carport gaat timmeren heeft de keuze uit (1) een plat dak, (2) een zadeldak met 2 aflopende schuine zijden, (3) een zogenaamd schilddak met een (middel)punt en 4 schuine zijden en (4) een boogvormig rond dak.

Een plat dak is het eenvoudigst te realiseren. Bovendien biedt de volstrekt horizontale stand de mogelijkheid om zonnepanelen op zo’n dak te installeren. Alle andere typen daken hebben als voordeel dat het regenwater er gemakkelijker afloopt waardoor de kans op lekkages beperkt is. Het gebogen dak is geschikt voor hogere objecten (denk aan een camper) maar is lastiger te bouwen. Het zadel- en schilddak daarentegen kenmerken zich door hun robuustheid.

3. De dakbedekking

Je wilt wel dat je auto (of jijzelf) droog staat onder het dak van je carport of onder je tuindak. Daar was het immers in eerste instantie allemaal om te doen. Je hebt qua dakmateriaal verschillende keuzes zoals (1) PVC, (2) aluminium en (3) hout.

Dakplaten van PVC vormen een niet-brandbaar alternatief voor een bitumen dakbedekking. Het is een van onze tips om PVC te gebruiken wanneer je wel eens een vuurkorf aansteekt onder je tuin overkapping. Je bouwwerk brandt dan niet zo snel af. PVC is goedkoop en gemakkelijk verwerkbaar maar minder stootbestendig, dus na een fikse hagelbui kan het zijn dat het vervangen moet worden. Het gebruik van eveneens onbrandbaar aluminium leidt tot meer bestendigheid.

Vanzelfsprekend kun je het dragende gedeelte van je dak ook van hout maken voor optimale draagkracht. Maar daarmee is het dak nog niet waterdicht. Gelukkig hebben we daar EPDM rubberfolie voor.

EPDM rubberfolie

EPDM rubberfolie brengt in geval van een houten dak uitkomst. Daarmee bekleed je de houten dakconstructie en zorg je ervoor dat er geen druppel water doorheen zal komen. EPDM rubberfolie voor je houten dak breng je heel eenvoudig aan met speciale lijm.

EPDM rubberfolie
Via: wovar.nl (capture)

4. Juiste houtsoort kiezen en bewerken

De dragende constructie van een carport of tuinkap kun je onder andere uit verschillende houtsoorten vervaardigen. Geïmpregneerd naaldhout is vochtbestendig en bestand tegen schimmels en bijtgrage houtwormen en dergelijke. Datzelfde geldt voor het roodachtige Douglashout dat hier van nature al goed tegen beschermd is. Wel jammer dat die fraaie, warme rode kleur die het heeft vrij snel vergrijst. Door toepassing van speciale olie voorkom je dat trouwens.

Voor extra stevigheid op winderige plaatsen kies je het beste een composiet houtsoort waarbij verschillende lagen op elkaar verlijmd zijn. Zeker bij krachtige wind zorgt dat voor veel meer standkracht. Nog een van onze tips: behandel dit type hout wel even voor om het langdurig schimmelbestendig te maken.

Gebruik altijd palen van minimaal 10 CM * 10 CM dikte en veranker ze in de grond. Metalen, puntvormige paalhouders zorgen voor nog meer stabiliteit en beschermen het ondergronds gelegen deel van de houten paal bovendien extra goed.

5. Verdien of bespaar geld met je bouwwerk

We haalden het al even aan. Al naar gelang de dakvorm en ligging, zou je kunnen overwegen om zonnepanelen op je carportdak te plaatsen. Binnen 5 jaar heb je zo’n investering weer terugverdiend door een lagere energierekening.

Nog een van onze duurzame tips t.a.v. de realisatie van je overkapping. Zorg in elk geval voor een geleide afwatering door middel van goten en regenpijpen en vang het water op in een regenton. De inhoud van je ton kun je tijdens droge perioden gebruiken om je planten te bewateren. Goed voor het milieu en het bespaart nog geld ook.

tuin overkapping keuken
Via: pixabay.com | toddpharistx, CC

Carport of overkapping bouwen

Een carport of tuin overkapping realiseren biedt legio voordelen. Ga voordat je met timmeren begint na of het wel mag. Heb je eenmaal groen licht van de gemeente, bepaal dan je daktype, de houtsoort waarvan je de constructie wilt realiseren en welk type dakbedekking je wenst. EPDM rubberfolie is ideaal als je een houten kap wilt realiseren.

Zelf aan de slag met onze tips

Als kers op de taart maak je met de laatste van onze 5 tips van je carport of tuindak een duurzaam object door er zonnepanelen op te plaatsen en het opgevangen hemelwater te hergebruiken. Wat een topproject wordt dat zeg. En helemaal zelf gedaan! Laat je ons in een reactie weten hoe het jou afging?

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...