Planten in leven houden: met deze 7 tips lukt het wél

Ben jij zo iemand die ervan houdt zich te omringen met groen? Een weelderige huiskamer vol planten, in hippe termen en door lifestyle bloggers wel eens urban jungle genoemd, vraagt wat moeite. Je kan natuurlijk moeilijk iedere week nieuwe planten kopen. Nee, planten vragen tijd en liefde. Met deze 7 gouden tips kan iedereen (groene vingers of niet) zijn planten in leven houden.

1. Zet je planten op de juiste plaats

Het is een classic beginnersfout om je planten vlak voor het raam zetten. Sommige soorten hebben inderdaad veel licht nodig, maar een raam kan tijdens de zomer echt verschroeiend zijn. De temperaturen lopen dan snel hoog op. Bij sommige planten zullen de bladeren hierdoor verbranden en verkleuren. Dit doet ze pijn! Je kiest beter een ander plekje in je huis waar er minder direct zonlicht is, maar wel nog steeds licht.

Planten in leven houden licht
Via: pexels.com

2. Geef ze water, maar overdrijf niet

Planten hebben water nodig om te groeien. Dat kopt, maar betekent niet dat je ze dagelijks moet gieten. Dit is bovendien erg afhankelijk van soort tot soort. Een cactus geef je best maar één keer per maand water. Een goede tip hiervoor is om met je vinger te voelen in de bodem. Voelt deze vochtig aan? Dan moet je geen water geven. Te veel water kan je groene vriend verdrinken. Hierdoor zullen de wortels beschimmelen, rotten, en de bladeren afvallen. Voelt de bodem echter droog aan? Dan geef je ze best wel water.

Planten in leven houden gieten
Via: pexels.com

3. Plant ze in potgrond

Je planten in leven houden betekent af en toe naar een doe-het-zelf-zaak rijden voor potgrond. Deze zit namelijk boordevol voedingsstoffen voor je plant. Koop dus liever wat potgrond, zelfs al heb je een eigen tuin.

Planten in leven houden potgrond
Via: pexels.com

4. Verpot ze af en toe

Ben je erin geslaagd je planten in leven te houden? Wauw! Je begint echt groene vingers te groeien. Dan is het nu tijd voor de volgende les: de plant verpotten. Een plant groeit enkel als er meer potgrond is om voedingsstoffen uit te halen, en meer ruimte is om wortels zijn te laten groeien. Verpot je planten na een aantal maanden in een grotere pot.

Via giphy.com

5. Geef ze af en toe een snoepje

Wat extra voedingsstoffen doen je planten de hoogte ingaan. Op tijd en stond een snoepje geven kan dus helpen. Je kan dit in de winkel kopen, of het DIY aanpakken met eierschalen en koffiegruis. Doe de eierschalen in heel kleine stukjes in de bodem. Ze bevatten heel veel kalk, en dat bevordert de groei. Ook van koffiegruis smullen ze graag. Houd je gebruikte koffiefilters bij en meng de koffiedik met de potgrond. Vooral hortensia’s en rododendrons houden ervan.

Planten in leven houden koffiefilter
Via: depositphotos.com

6. Kies je planten slim

Soms lost een gezonde dosis zelfkennis al heel wat op. Ben je nonchalant en vergeetachtig? Heb je niet veel tijd om planten te verpotten? Kies dan soorten die weinig onderhoud vragen. Cactussen, aloë vera, sanseveria en vetplanten zijn perfect voor jou. Ze kunnen wekenlang zonder een druppeltje water. Kijk natuurlijk wel of ze ook effectief lucht zuiveren!

Cactus planten
Via: pexels.com

7. Planten in leven houden? Dag kat…

Ten slotte, heb je een kat die ervan houdt om te knabbelen aan de bladeren? Of om de potgrond uit de pot te halen? Dan is het hoog tijd om deze uit de buurt van je plantenvrienden te houden. Koop je kat een leuke krabpaal of dolgedraaide muis cadeau, en gun je planten het waardige bestaan dat ze verdienen.

Via giphy.com

Je planten in leven houden: nog tips?

Ken jij nog goede tips om je planten in leven te houden? Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:

Hier hebben we nog enkele handige artikelen:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...