Koffiesoorten: complete uitleg (+ 21 soorten koffie)

Op elke hoek van de straat kun je tegenwoordig koffie halen. Van een rechtdoorzee zwarte koffie tot ijs koffies en koffies gemaakt met stikstof. Voor ieder wils zou je zeggen. Maar hoe kom je erachter wat jouw favoriete koffiesoorten zijn?

Wij gingen op onderzoek uit en vertellen je alles wat je moet weten over soorten koffie.

coffee handles latte art koffie soorten koffiesoorten
Via: unsplash.com | Nathan Dumlao, CC

Een lekker bakkie… koffie!

Het is maandagochtend en je stapt een cafeetje binnen voor een ‘lekker bakkie’ om de dag goed te beginnen. Normaal zou je gaan voor een dubbele espresso of een cappuccino.

Vandaag besluit je toch eens op de koffiekaart te kijken, tot je verbazing is deze minstens zo lang als de menukaart en kun je naast de verschillende soorten koffie, ook kiezen welke koffiebonen je wilt èn welke melk. Je zou nu weer die goede ouwe cappuccino kunnen bestellen.

Of je leest dit artikel. Dan kun je morgen een weloverwogen keuze maken van die ellenlange koffiekaart!

koffie cafe en keuken in Indonesië
Via: unsplash.com | Nafinia Putra, CC

Keuze uit meerdere koffies

De keuze is reuze als het gaat om koffiesoorten. Vaak zitten er maar kleine verschillen tussen de koffies, maar wel genoeg om een favoriete koffiesoort te kiezen.

Jouw favoriete koffiesoort? Natuurlijk zijn we ook benieuwd, hoe jij je kopje koffie het liefst drinkt. Houd je van melk in je koffie (of juist absoluut niet) en liever sterke of juist milde koffie?

Laat je favoriete soort koffie weten in een reactie onderin!

Wat is koffie?

We weten allemaal wel wat koffie is, toch? Hoe het ruikt en hoe het min of meer zou moeten smaken. Koffie is niet voor niets één van de meest geliefde dranken ter wereld en nog gezond ook. Iedereen zal ‘koffie’ op zijn eigen manier uitleggen, dus hier nog even de beknopte versie. 

koffiezetapparaat die koffie zet koffie soorten koffiesoorten
Via: unsplash.com | Kevin Schmid, CC

Koffie is een drank die wordt gemaakt van gebrande koffiebonen en water. De koffiebonen worden vermalen en onder druk gefilterd door het water. Daarnaast bevat koffie een opwekkende stof; cafeïne.

Vandaar dat de meeste kantoren zijn voorzien van een koffiezetapparaat, zoals een Senseo. Maar deze koffie wordt steeds vaker ingeruild voor echte barista koffie.

Unieke koffie cadeaus. Natuurlijk is koffie ook populair als cadeau-artikel en zijn er veel leuke ideeën voor de echte koffieliefhebber.

Bekijk ons overzicht van originele suggesties voor het perfecte koffie cadeau!

Verschillende koffies

Koffie is niet alleen populair door de cafeïne en de smaak van de koffiebonen, maar vooral door de vele verschillende koffiesoorten. Welke koffiesoort je besteld verschilt niet alleen per persoon, maar ook het moment van de dag speelt een rol.

Heb je ‘s ochtends behoefte aan een echte krachtpatser? Dan bestel je waarschijnlijk een dubbele espresso. Het kan zijn dat je in de middag meer zin hebt in een lekkere zachte cappuccino met snuf cacaopoeder. 

flat lay foto van acht kopjes koffie soorten koffiesoorten
Via: unsplash.com | Nathan Dumlao, CC

Espresso is de basis voor alle koffiesoorten. Of het een enkele of dubbele shot espresso is hangt af van de koffiesoort. Het begint dus bij de basiskwaliteit koffie, het is daarbij heel belangrijk dat de machine juist is ingesteld.

Dit vergt kennis en kunde van de barista. Uiteraard is de bereiding van de verschillende koffie anders, het blijft hetzelfde product. Mooi toch? Of je nu een houdt van een intense donkere koffie of meer neigt naar een cappucino, er is altijd wel een koffiesoort die bij jouw smaak past.

Het perfecte kopje koffie

Het lijkt allemaal heel simpel. Je drukt op een knop en binnen een paar seconden staat er een lekker koffietje voor je klaar. Maar er zit meer achter. Het is goed om te weten welke elementen een rol spelen bij het perfecte kopje koffie.

Koffieboon

Het zal je niet verbazen, maar dit is het belangrijkste ingrediënt van iedere koffiesoort. Het is aan te raden je te verdiepen in de variëteit aan bonensoorten. Zo wordt koffie uit Afrika over als bloemig en fruitig omschreven en smaakt de koffie uit India wat kruidiger.

Koffie uit Latijns-Amerika heeft meer wijnachtige fruittonen en de koffie uit Brazilië is over het algemeen wat neutraler, hier groeit de koffie lager dan in de andere gebieden. Je kunt dus zelf bepalen uit welk land jij de koffiebonen het lekkerst vindt.

koffiebonen
Via: unsplash.com | Mike Kenneally, CC

De methode van koffie zetten

Wanneer je met dezelfde koffie een espresso en een filterkoffie zet, zul je twee compleet andere koffies proeven. Een espresso is een kleine geconcentreerde hoeveelheid koffie die onder hoge druk is gezet, waardoor de koffie een intense smaak krijgt.

Bij filterkoffie wordt er meer water gebruikte en is er minder druk, waardoor er een zachtere koffiesmaak ontstaat. Onthoud dus dat niet ieder koffiezetapparaat dezelfde smaak koffie geeft, ondanks dat je dezelfde koffiebonen gebruikt.

filter koffie
Via: unsplash.com | Tyler Nix, CC

De hoeveelheid koffie en water

Met de hoeveelheid koffie en de hoeveelheid water bepaal je hoe sterk of hoe slap je koffie wordt. Of je nu 8 of 13 gram koffie gebruikt, je zult meteen verschil merken in sterkte.

Een espresso zet je met weinig water, ongeveer 30 ml. Een filterkoffie met gemiddeld 250 ml. Dus hoe minder water, hoe sterker je koffie. En andersom.

koffie druppelend in een glas
Via: unsplash.com | Jim Kalligas, CC

Maalgraad van de koffie

Het woord zegt het al, de maalgraad is de gradatie van de koffiemaling. Hoe fijn of grof de koffie gemalen is, bepaalt voor een groot deel de smaak van je koffie. Hoe grover de korrel, hoe minder smaak en hoe fijner, hoe meer smaak.

Daarnaast zijn er ook nog de basissmaken zuur en bitter die altijd terug te vinden zijn in de koffie. Bij fijngemalen koffie proef je meer bitters en bij een grove maling zijn er meer zuren in de koffie aanwezig.

ronde pot met koffie grind
Via: unsplash.com | Wade Austin Ellis, CC

Temperatuur

De laatste maar zéker niet de minst belangrijke, de temperatuur! Wanneer je heet water gebruikt lossen er veel meer deeltjes op dan met koud water. Dit wil zeggen dat heet water meer stoffen extraheert en dat proef je terug in je bakkie koffie. 

temperatuur meter
Via: unsplash.com | Manki Kim Hzdru, CC

21 soorten koffie

Nu je de belangrijke basis van een kop koffie helemaal door hebt, de espresso ‘shot’, is het  tijd voor de variatie. Hieronder vind je de verschillende koffiesoorten zonder melk, met melk en met ijs!

drie koffies proosten
Via: unsplash.com | Nathan Dumlao, CC

Koffiesoorten zonder melk

Bij koffiesoorten zonder melk proef je de pure smaak van de koffie. Voor sommige mensen kan het niet sterk genoeg en kiepen in één teug een espresso shot naar binnen voor de cafeïne-kick.

Een ander geniet graag wat langer van de pure koffiesmaak.

1. Espresso en doppio

Een shot geconcentreerde koffie van ongeveer 30 ml. Intens en bitter in een klein kopje. Perfect als je van sterke koffie houdt. Je kunt ook een dubbele espresso bestellen, oftewel een doppio.

glas met espresso shot
Via: unsplash.com | Adi Goldstein, CC

2. Ristretto

Go hard or go home. Zo zouden wij een ristretto omschrijven. De sterkte van een espresso shot samengeperst in een mini-kopje van zo’n 15 ml. De ristretto is de sterkste koffiesoort die gezet kan worden.

ristretto kopje
Via: unsplash.com | Mariano Sanchez, CC

3. Americano

Een americano is eigenlijk niets meer dan een espresso met extra heet water. Een goede americano zou zo’n 60 ml water moeten bevatten, het dubbele van een espresso. De naam americano stamt overigens uit de Tweede Wereldoorlog.

Amerikaanse soldaten in Italië vonden de Italiaanse espresso te sterk en bitter, dus werd er water aan toegevoegd.

americano koffie
Via: unsplash.com | Nathan Dumlao, CC

4. Long black (of lungo)

Veel mensen denken dat een long black en een americano hetzelfde zijn, maar dat is zeker niet het geval. De hoeveelheid gemalen koffie is bij beiden hetzelfde, maar bij een long black of lungo wordt meer water gebruikt.

Het water wordt bij een long black volledig door de gemalen koffie gedrukt, waardoor er een sterkere en rijkere smaak ontstaat dan die van een americano.

grijs kopje met koffie
Via: unsplash.com | Thom Holmes, CC

Koffiesoorten met melk

Mocht je normale koffie of espresso te sterk vinden, dan kies je voor een koffiesoort waarin melk wordt gebruikt. Deze koffiesoorten worden ook wel lattes genoemd.

Door het toevoegen van melk wordt de koffiesmaak zachter en de koffie wordt romiger, afhankelijk van de soort melk. Hoe de melk wordt toegevoegd verschilt ook per koffiesmaak. 

5. Cappuccino

De populairste koffiesoort met melk is met stipt de cappuccino. Een cappuccino bestaat uit een dubbele shot espresso waar opgeschuimde warme melk aan wordt toegevoegd.

Wanneer de melk is opgeschuimd met het stoompijpje, dat zich vaak aan de zijkant van de koffiemachine bevindt, wordt eerst een gedeelte van de melk door de espresso heen geschonken. Het schuim gedeelte wordt daarbovenop geschonken en leent zich perfect voor latte art.

cappuccino
Via: unsplash.com | Robbie Down, CC

6. Latte (of koffie verkeerd)

De latte, koffie verkeerd of caffè latte is bijna gelijk aan een cappuccino, maar dan met meer melk en minder schuim. De melk wordt dus iets minder ‘hard’ opgeschuimd waardoor er een gladder laagje melk ontstaat over de twee espresso shots.

Meer melk betekent een minder sterke koffiesmaak, hierdoor krijg je een zachte en romige koffiesoort.

latte
Via: unsplash.com | Nadya Filatova, CC

7. Flat white

Ook de flat white lijkt op een cappuccino en een latte. In vergelijking met een latte is bij een flat white de melk nog iets dunner opgeschuimd. De hoeveelheid melk is wel anders.

Doordat er minder melk aan de twee espresso shots wordt toegevoegd smaakt een flat white dan wel weer sterker dan een cappuccino of een latte. Ook een flat white leent zich perfect voor latte art.

flat white koffie
Via: unsplash.com | Joe Hepburn, CC

8. Cortado

Soms is een cappuccino of een flat white een beetje teveel van het goede, maar wil je wel een vergelijkbare smaak. Dan bestel je een cortado! Een cortado is in principe een halve cappuccino, maar smaakt iets sterker doordat er minder melk wordt toegevoegd.

Een cortado wordt gemaakt met één shot espresso en ongeveer 60 ml melk.

klein glas met cortado koffie
Via: unsplash.com | Tyler Nix, CC

9. Latte macchiato

Een latte macchiato is (met name in Nederland) een stuk populairder dan de gewone latte. Je herkent ‘m ook meteen aan het grote glas met lange lepel, geserveerd met twee duidelijk zichtbare lagen.

Er wordt ongeveer 250 ml melk opgeschuimd en in het glas geschonken, waaraan vervolgens rustig een shot espresso wordt toegevoegd. Zo ontstaan de twee lagen in het glas.

latte macchiato
Via: unsplash.com | Andreas Fischinger, CC

10. Espresso macchiato

Een hele mond vol voor zo’n klein koffietje. Een espresso macchiato is niets meer dan een shot espresso met twee theelepeltjes opgeschuimde melk erbovenop. Hierdoor krijg je eigenlijk een normale espresso die iets minder sterk smaakt.

espresso macchiato
Via: unsplash.com | Nathan Dumlao, CC

11. Piccolo latte

De piccolo latte is bijna hetzelfde als de espresso macchiato. In plaats van wat opgeschuimde melk bovenop de espresso shot te scheppen, wordt er een scheut warme melk toegevoegd in de espresso geschonken.

piccolo latte
Via: unsplash.com | Nugraha Wirajati, CC

Koffiesoorten met ijs

Wanneer in de zomer het zweet op je voorhoofd staat heb je logischerwijs minder zin in een hete koffie. In plaats daarvan kun je een lekkere ijskoffie bestellen. In principe kun je van iedere koffiesoort een ijskoffie maken, door simpelweg ijs toe te voegen.

Naast deze ‘standaard’ ijskoffies zie tegenwoordig ook steeds vaker cold brew of nitro coffee voorbij komen. Deze zijn dan niet gemaakt met ijs, maar wel koud. Dus zijn ze een prima aanvulling van de lijst.

12. IJskoffie

Zoals we net al zeiden kan er gemakkelijk ijskoffie worden gemaakt met de reeds genoemde koffiesoorten. Simpelweg door ijsblokjes toe te voegen aan de koffie.

ijskoffie in een glas
Via: unsplash.com | Demi Deherrera, CC

13. Affogato

Voor de zoetekauwen onder ons is een affogato de perfecte keuze. Een combinatie van een koffie en een toetje. Een affogato is een shot espresso waar je een bolletje ijs in legt. Heerlijk op een warme zomerdag of als dessert na een gezellig diner.

affogato koffie met ijs
Via: unsplash.com | Kim Ick, CC

14. Cold brew of cold drip

Zoals de naam al doet vermoeden wordt cold brew met koud water gebrouwen in plaats van warm water, zoals bij normale koffie. Dit kan op twee manieren. Bij de eerste methode wordt de gemalen koffie ‘geweekt’ in koud water en daarna zo’n 12 tot 24 uur in de koelkast gezet.

Bij de tweede methode wordt ijswater langzaam over de koffie heen gedruppeld. Deze methode wordt ook wel cold brew genoemd. 

cold brew koffie in glas
Via: unsplash.com | Wade Austin Ellis, CC

15. Nitro coffee

Nòg een koffiesoort? Jazeker! Deze nieuwe trend in de koffiewereld is de nitro coffee. Door stikstof toe te voegen aan de koffie krijgt de koffie prik en ontstaat er een schuimlaagje. Deze koffiesoort is zeker nog niet overal verkrijgbaar, maar wij verwachten dat het niet lang meer zal duren.

nitro coffee
Via: unsplash.com | Dannie Sorum, CC

Koffie met likeur

Oftewel; koffie met een kick! Soms wil je dat kopje zwart goud een extra twist geven. Een lekkere Spanish of Irish coffee om op te warmen of een klassieke Espresso Martini om je avondje uit goed te beginnen.

16. Irish coffee

Irish coffee is zonder twijfel de meest bekende alcoholische koffiesoort die er is. De traditionele Irish coffee wordt gemaakt met zwarte koffie (100 ml), Ierse whiskey (40 ml), een eetlepel bruine basterdsuiker of kandijsuiker en twee eetlepels half opgeklopte room.

Gebruik zéker geen slagroom uit een spuitbus! Voor de complete smaakbeleving serveer je de Irish coffee natuurlijk in een speciaal hiervoor bestemd glas.

irish coffee
Via: unsplash.com | Eadwyne, CC

17. French coffee

De Franse klassieker, waarvan niet echt duidelijk is of deze in Frankrijk is ontstaan of niet, lijkt qua bereidingswijze erg op Irish coffee. In plaats van whiskey, maak je French coffee met Grand Marnier. Of als je van sterk houdt, met Cointreau. En ook hier geldt weer, géén spuitbus slagroom!

slagroom klopper
Via: unsplash.com | Sorin Gheorghita, CC

18. Spanish coffee

We zakken nog iets verder af, richting Spanje voor de Spanish coffee. Spanish coffee wordt gemaakt met Likeur 43 (vanillesmaak) of Tia Maria (chocoladetonen), een gouden combinatie als je het ons vraagt.

French coffee maak je met hete zwarte koffie (100 ml), Tia Maria of Likeur 43 (40 ml), een eetlepel bruine basterdsuiker en twee eetlepels half opgeklopte room. Daarnaast kun je als garnering chocoladeschaafsel, cacaopoeder en/of kaneel toevoegen.

Likeur 43 cocktails
Via: flickr.com | Nigab Pressbilder, CC

19. Italian coffee

Gek op zoetigheid? Dan ben vind je Italian coffee vast het einde! In deze populaire koffiesoort zit namelijk het wondergoedje amaretto, de beroemde Italiaanse likeur met amandelsmaak. De ietwat bittere smaak van koffie brengt het drankje in perfecte balans waardoor het niet te zoet is.

Italian coffee maak je met hete zwarte koffie (100 ml), amaretto (40 ml), een eetlepel bruine basterdsuiker of kandijsuiker en twee eetlepels half opgeklopte room. Rustig aan met de suiker als je ‘m wat minder zoet wilt.

espresso shots
Via: unsplash.com | [Kevin Butz], CC

Tip: experimenteer ook eens met rum voor een echte Jamaican coffee of combineer Kahlua en Tequila voor een Mexican coffee!

20. Satan’s coffee

Een smaak die jij nog nooit hebt geproefd! In deze pittige Satan’s coffee zit namelijk gember (!) en rum. Je maakt ‘m met 100 ml sterke, zwarte koffie, bruine rum (30 ml), twee eetlepels gehakte gember, twee eetlepels gembernat, een eetlepel bruine basterdsuiker en twee eetlepels half opgeklopte room.

Deze koffiesoort maakt langzaam maar zeker intrede op de koffiemarkt, dus mocht je ‘m tegenkomen, dan weet je wat je kunt verwachten. Proost!

gember
Via: unsplash.com | Jocelyn Morales, CC

21. Espresso martini

De enige cocktail in de lijst. Toch vonden we dat deze klassieker niet mocht ontbreken. Deze populaire cocktail bevat, anders dan de naam doet vermoeden, géén martini. Wel wordt een espresso martini geserveerd in een martini-glas. Wat er wel in zit? Een flinke scheut wodka, een shot espresso en wat koffielikeur.

espresso martini
Via: unsplash.com | Kike Salazar, CC

En nu jij…

We gaan weer even terug naar dat cafeetje waar jij de uitgebreide koffiekaart bekeek. Nu je alles weet over de verschillende koffiesoorten, bereidingswijze en smaken, welke koffie zou je uitkiezen?

Laat het ons weten in de comments hieronder!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...