Capsule wardrobe samenstellen: 5 handige stappen en tips

Een beetje retail therapy deed nooit iemand kwaad, toch? Je uitpuilende kleerkast en de overvolle vuilnisbelten denken daar vast anders over. Enter: de capsule wardrobe, een efficiënte manier om bewuster te shoppen. Goed voor je portemonnee, het klimaat en zelfs je stressniveau, zo blijkt.

Wat is een capsule wardrobe?

Een capsule wardrobe (vrij vertaald: minimalistische kledingkast) betekent dat je garderobe bestaat uit een beperkt aantal items. Die kledingstukken zijn tijdloos en kan je onderling goed combineren.

kleding hangers capsule wardrobe
Via: unsplash.com | Alyssa Strohmann, CC

Het doel van een capsule wardrobe is om overconsumptie en fast fashion tegen te gaan. Je kiest dus voor kwaliteitsvolle, duurzame kledingstukken en je beperkt je tot zo’n vijftig stuks. Als je ervoor kiest om de trends van een modeseizoen te volgen, kan je jouw kernstukken elk seizoen aanvullen met enkele trendy items. Gezien het doel van de capsule wardrobe is om minder te consumeren, blijft het de bedoeling dat je gaat voor stuks die er binnen enkele jaren nog goed uitzien (in alle betekenissen van het woord).

Capsule wardrobes en minimalisme gaan zowat hand in hand. Je koopt minder en denkt over elke aankoop na. Toch hoef je geen minimalist te zijn om een capsule wardrobe uit te bouwen. Het belangrijkste is dat je even gaat nadenken over waarom je gaat shoppen en waarom je iets koopt.

Hoeveel items in je capsule wardrobe?

Het idee van een vrijwel lege kledingkast doet je mogelijk huiveren. Begrijpelijk! Maar wanneer je ziet hoeveel outfit combinaties mogelijk zijn met een beperkt aantal kledingstukken gaat een nieuwe wereld open.

Het aangeraden aantal is 37 kledingstukken. Officieel horen daar ook schoenen bij. Dat lijkt weinig, maar daarmee kan je liefst tachtig outfits samenstellen! Dat betekent dat je bijna twee maanden lang elke dag een nieuwe outfit kan dragen zonder een combinatie te herhalen.

Als capsule-nieuweling vinden wij vijftig kledingstukken een goed startpunt. Je kan meteen een capsule voor het hele jaar maken, maar ook een lente/zomer- en herfst/wintercapsule kan perfect. Zo kan je na het seizoen even bijstellen, wat de “het moet meteen perfect zijn”-druk wegneemt.

De bedoeling is alvast dat je tijdens je gekozen periode niets nieuws koopt.

De voordelen van een capsule wardrobe

Best een interessant concept, die capsule wardrobe. Maar is het wel praktisch? Mensen die het één keer geprobeerd hebben, zijn meteen fan. Het heeft immers ontzettend veel voordelen, waaronder enkele dingen waar je vast nog niet had bij stilgestaan.

1. Gevoel van vrijheid

Het kan beperkend lijken, maar een capsule wardrobe geeft net veel vrijheid. Je ervaart geen druk om slaafs de trends te volgen. Integendeel, het spreekt net je creativiteit aan. Met een beperkt aantal stukken experimenteren helpt je sneller je eigen stijl te vinden en te ontwikkelen. En no worries, het is echt oké als je stijl na enkele jaren is veranderd. Je capsule wardrobe kan perfect met je mee evolueren.

2. Minder uitgaven

Bij het samenstellen van je capsule wardrobe moet je meestal enkele nieuwe dingen kopen. Sommige van die aankopen kunnen duur zijn, maar doordat je minder nodig hebt, kan je meer investeren in kwaliteit.

Zo kan je beter in één goede jeans investeren dan elke maand twee nieuwe broeken kopen. Die stukken gaan bovendien veel langer mee.

Op lange termijn bespaart je dat niet alleen miskopen, maar ook heel wat geld dat je ergens anders voor kan gebruiken. Nog beter: doordat je tijdens je capsule-periode geen nieuwe kleren aanschaft, bespaar je ook op korte termijn geld.

scrabble tekst duurzaam capsule wardrobe kleding
Via: unsplash.com | Edward Howell, CC

3. Meer tijd en minder stress

Zeg vaarwel tegen outfit stress, halleluja. Het leuke aan een capsule wardrobe is dat je bij het samenstellen er al voor gezorgd hebt dat alles bij elkaar past. Dat geeft je meer zelfvertrouwen, want niet alleen zit die outfit altijd goed, hij staat je ook altijd goed. Doordat alles bij elkaar past, verliest je ’s ochtends minder tijd. Alleen nog even aantrekken, in de spiegel kijken en een big smile opzetten, want je ziet er fantastisch uit.

4. Meer ruimte

Chaos in je kledingkast betekent ook chaos in je hoofd. Door het aantal kledingstukken te beperken, krijgt je kast de kans te ademen. Je ziet in een oogopslag welke stuks je hebt en hoe je ze kan dragen. Elk stuk is bovendien een stuk dat je wìl dragen. Dat alleen al creëert rust.

5. Positieve impact

Kleding, en dan vooral fast fashion (denk: grote merken met een vestiging in elke grote stad), is niet langer bedoeld om jaren mee te gaan. Het is een wegwerpproduct geworden. Door minder te shoppen heb je niet alleen een impact op het milieu, maar ook draag je niet bij aan de erbarmelijke werkomstandigheden van textielarbeiders. Hoe de mode-industrie vandaag is opgebouwd, is immers compleet onhoudbaar. Een interessante docu hierrond is ‘The True Cost’ op Netflix.

Je capsule wardrobe samenstellen in 5 stappen

De tijd is aangebroken om je capsule wardrobe ook echt samen te stellen. Het lijkt een afschrikwekkende taak, maar niet gevreesd: de klus is sneller geklaard dan je denkt.

1. Laat je innerlijke Marie Kondo los

Sommige capsule-fans bepalen eerst hun stijl en gaan dan pas aan het opruimen, maar voor de perfectionisten onder ons kan dat snel ontmoedigend aanvoelen. Een doenbare eerste taak is daarom: je kast leegmaken en Marie Kondo toepassen. Bekijk elk stuk. Draag je het nog? Draag je het graag? Heb je het graag gedragen, maar is het nu aan vervanging toe? Was het een miskoop? Deel je kleding op in stapels. Zo krijg je een duidelijk overzicht van wat je nog nodig hebt. Het voordeel van eerst opruimen is dat je eigenlijk ook meteen een zicht krijgt op je stijl.

2. Pinterest is je nieuwe beste vriend

Je hebt nu een eerste idee van welke stuks je zeker houdt en welke je nog nodig hebt. Op Pinterest vind je heel wat voorbeelden van capsule wardrobes. Laat je inspireren en noteer welke stuks je ook graag in je kast wil. Bekijk kleuren, prints en stijl. Kijk daarbij niet alleen naar wat je mooi vindt, maar ook naar wat je staat en wat bij je past. Dit is niet het moment om een hele nieuwe stijl uit te vinden. Wees dus kritisch bij het opstellen van je lijst met ‘must-haves’.

3. Vul je kast en je winkelmandje

Alles op je ‘houden’-stapel uit stap 1 mag terug de kast in. Bekijk de lijst die je in stap 2 hebt opgesteld. Die items kan je nu kopen. Het voelt tegenstrijdig, maar je gaat niet zomaar ‘SHOOOOPPEN!’. Je gaat bewust op zoek naar bepaalde items. Waar mogelijk kan je gaan voor duurzame kleding. Laat je niet verleiden door deals of verkooptrucs. Neem ook je tijd voor deze stap: beter wat langer nadenken over een aankoop dan er spijt van hebben.

Via: pxhere.com | Pxhere.com, CC

4. Pass it on

Alle kledingstukken die je hebt besloten weg te doen, kan je verkopen, doneren of weggeven. Vraag even aan familie of vrienden wat ze nog kunnen gebruiken. Je kan zelfs een gezellige ‘gratis shopdag’ bij je thuis organiseren. Dingen die te versleten zijn kan je inleveren bij een kledinginzameling. Ook bij sommige kledingwinkels kan je kleding doneren. Zij recycleren het dan voor jou.

5. Genieten maar

Wanneer je alle items in je kast hebt hangen, is de tijd aangebroken om te genieten. Niet alleen van de ruimte en rust die je kast nu uitstraalt, maar ook van het proces, het extra budget en de gedachte dat je kleren aantrekken voortaan stressvrij zal verlopen.

Waar moet je nog op letten?

Er zijn geen vaste regels. Doe dus vooral wat goed aanvoelt, maar wees niet bang om jezelf uit te dagen. Hieronder vind je nog enkele tips om van jouw capsule wardrobe een succesverhaal te maken.

1. No pressure

Het doel is net minder stress te hebben, dus pak het rustig aan. Onthoud dat impulsaankopen je alleen een kort gevoel van vreugde geven, gevolgd door een vlaag van spijt. Neem de tijd bij het samenstellen van je capsule wardrobe.

2. Duurzaam shoppen

Met een capsule wardrobe zeg je vaarwel tegen overconsumeren. Dat is een eerste grote stap. Je kan nog meer bijdragen door bewust te kiezen voor slow fashion en kledingzaken die aandacht hebben voor mens, dier en milieu.

3. Doe je eigen ding

Sommige mensen kiezen weloverwogen voor neutrale tinten, anderen gaan voluit voor kleur. Schoenen tellen bij de ene wel mee en bij de andere niet. Je kan gaan voor klassieke looks of net de huidige trends volgen. Het kan allemaal, zolang je je bewust blijft van het idee achter de capsule wardrobe: minder consumeren, slimmer shoppen, duurzamer leven.

quote kleren hangers capsule wardrobe
Via: unsplash.com | Alyssa Strohmann, CC

Jouw capsule wardrobe ervaringen of tips?

Hopelijk hebben we je iets op weg gebracht bij het organiseren van je kledingkast. Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar jouw eigen ervaringen of tips! Laat deze daarom weten in een reactie onderin!

Inspiratie voor modekoopjes…

Op zoek naar inspiratie voor koopjes van hoogwaardige damesmode? We hebben enkele sales (van vele bekende merken) op een rijtje gezet:

Sales damesmode – About You
Fashion shop met 1.500 merken en hoge kortingen
Damesmode outlet – bol.com
Grote merken damesmode tegen een lage prijs
Damesmode in de sale – Miinto
Sales van ’s werelds beste modeboetieks en merken op één plek
Sale: mode voor dames – Wehkamp
Een breed assortiment aan damesmode met hoge kortingen

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...