Sinterklaas chocoladeletters
Via: depositphotos.com | sara_winter

Chocoladeletters en sinterklaas: wat is de link eigenlijk?

Ieder jaar rond sinterklaas eten we in Nederland met z’n allen zo’n zestien miljoen letters van chocola. Waarom eigenlijk? We zochten het mysterie rond de chocoladeletters uit…

Chocoladeletters: lekker, maar waarom?

Om antwoord te kunnen geven op die vraag hebben we het naslagwerk over alles wat met sinterklaas te maken heeft: Sint Nicolaas van A tot Zvan o.a. Frits Booy, Daniel Billiet en ook een uitgediende: Bram van der Vlugt – maar eens geraadpleegd en gelukkig vonden we hier het antwoord dat we zochten.

Sinterklaas chocolade letter chocoladeletters
Via: pixabay.com | Nietjuh, CC
- Advertentie -

Goedkoop brooddeeg

Volgens meneer Frits Booy gaat de oorsprong van het eten van letters terug naar de middeleeuwen. Toen kinderen in kloosterscholen leerden schrijven door middel van het maken van letters van brooddeeg. Een mooie leesbare letter maken dat was nog niet zo simpel, dus als het lukte, mocht het kind de letter opeten. Of ze van tevoren wel eerst gebakken werden, vertelt hij niet. We hopen uiteraard van wel.

Chocoladeletters sinterklaas
Via: Wikimedia Commons | Arch, CC

In vroeger tijden ging de goedheiligman altijd de huizen langs in de nacht van 5 op 6 december. Hij bracht dan cadeautjes die hij onder het kleed verstopte, zodat ze bij gebrek aan inpakpapier toch nog een verrassing waren als de kinderen ’s morgens uit hun bed kwamen. Om verwarring te voorkomen, maakte hij voor ieder kind een eigen stapeltje en legde hier bovenop een broodletter met de eerste letter van de voornaam. Zo ontstond er meestal geen ruzie tussen broertjes en zusjes.

Van chocola naar taaitaai en weer terug

Rond 1890 daalde de prijs voor cacao, ooit een luxeproduct, flink. Opeens werd het voor iedereen mogelijk van chocola te genieten. In diezelfde tijd vond chocolatier van Houten een procedé uit waarmee hij chocoladeletters kon maken. Een plus een was al snel twee en de letters van het toch wel smakeloze brooddeeg werden vervangen om nooit meer terug te keren.

Chocolade sinterklaas chocoladeletters
Via: Wikimedia Commons | Nationaal Archief, CC

Zelfs niet tijdens de Tweede Wereldoorlog toen cacao dusdanig schaars was dat er geen chocoladeletters waren. Want Koekfabriek Verkade bedacht een alternatief in de vorm van letters gemaakt van taaitaai. Dit is een speculaas waaraan anijs en honing zijn toegevoegd waardoor het zo kenmerkend smaakt en niet bros is. Toen na de oorlog chocola weer hot werd, was ook de smaak van taaitaai inmiddels voorgoed aan de goedheiligman verbonden.

Chocoladeletter sinterklaas
Via: Wikimedia Commons | Quistnix, CC
- Advertentie -

Tegenwoordig zijn chocoladeletters in allerlei maten en smaken, waaronder zelfs zeezout, te koop. De echte letter van sinterklaas blijft echter altijd herkenbaar. Deze wordt namelijk gemaakt in het lettertype Egyptiënne, die brede letter zonder dunne, breekbare hoeken en met de beroemde breed uitlopende voet.

€12,95
in stock
Bol.com

Lees ook:

Leuk of handig? Volg ons!

Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Geen zorgen, we spammen niet! Lees onze privacyverklaring.

Frisse lifestyle en leuke tips?

Meer Kiwify in je mailbox? Schrijf je in voor onze GRATIS nieuwsbrief met nòg meer lifestyle, tips en inspiratie!
Inschrijven
Geen zorgen, we spammen niet!

Volg ons sociaal:

Welkom op kiwify.nl! Ook wij gebruiken cookies...

Bedankt voor je bezoek! Voor een leukere ervaring (en werkende site), plaatsen wij cookies en delen (aan de hand van deze cookies) informatie over je gebruik van deze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. We zouden je willen vragen, deze éénmalig te accepteren. Lees verder!