Chocoladeletters en sinterklaas: wat is de link eigenlijk?

Ieder jaar rond Sinterklaas eten we in Nederland met z’n allen zo’n zestien miljoen letters van chocola. Waarom eigenlijk? We zochten het mysterie rond de chocoladeletters uit…

Chocoladeletters: lekker, maar waarom?

Om antwoord te kunnen geven op die vraag hebben we het naslagwerk over alles wat met Sinterklaas te maken heeft: Sint Nicolaas van A tot Z van o.a. Frits Booy, Daniel Billiet en ook een oudgediende: Bram van der Vlugt – maar eens geraadpleegd en gelukkig vonden we hier het antwoord dat we zochten.

Sinterklaas chocolade letter chocoladeletters
Via: pixabay.com | Nietjuh, CC

Goedkoop brooddeeg

Volgens Frits Booy gaat de oorsprong van het eten van letters terug naar de middeleeuwen. Toen kinderen in kloosterscholen leerden schrijven door middel van het maken van letters van brooddeeg. Een mooie leesbare letter maken dat was nog niet zo simpel, dus als het lukte, mocht het kind de letter opeten.

Of ze van tevoren wel eerst gebakken werden, vertelt hij niet. We hopen uiteraard van wel.

Chocoladeletters sinterklaas
Via: Wikimedia Commons | Arch, CC

In vroeger tijden ging de goedheiligman altijd de huizen langs in de nacht van 5 op 6 december. Hij bracht dan cadeautjes die hij onder het kleed verstopte, zodat ze bij gebrek aan inpakpapier toch nog een verrassing waren als de kinderen ’s morgens uit hun bed kwamen.

Om verwarring te voorkomen, maakte hij voor ieder kind een eigen stapeltje en legde hier bovenop een broodletter met de eerste letter van de voornaam. Zo ontstond er meestal geen ruzie tussen broertjes en zusjes.

Van chocola naar taaitaai en weer terug

Rond 1890 daalde de prijs voor cacao, ooit een luxeproduct, flink. Opeens werd het voor iedereen mogelijk van chocola te genieten. In diezelfde tijd vond chocolatier van Houten een procedé uit waarmee hij chocoladeletters kon maken.

Één plus één was al snel twee en de letters van het toch wel smakeloze brooddeeg werden vervangen om nooit meer terug te keren.

Chocolade sinterklaas chocoladeletters
Via: Wikimedia Commons | Nationaal Archief, CC

Zelfs niet tijdens de Tweede Wereldoorlog toen cacao dusdanig schaars was dat er geen chocoladeletters waren. Want Koekfabriek Verkade bedacht een alternatief in de vorm van letters gemaakt van taaitaai. Dit is een speculaas waaraan anijs en honing zijn toegevoegd waardoor het zo kenmerkend smaakt en niet bros is.

Toen na de oorlog chocola weer hot werd, was ook de smaak van taaitaai inmiddels voorgoed aan de goedheiligman verbonden.

Chocoladeletter sinterklaas
Via: Wikimedia Commons | Quistnix, CC

Tegenwoordig zijn chocoladeletters in allerlei maten en smaken, waaronder zelfs zeezout, te koop.

De echte letter van Sinterklaas blijft echter altijd herkenbaar. Deze wordt namelijk gemaakt in het lettertype Egyptiënne, die brede letter zonder dunne, breekbare hoeken en met de beroemde breed uitlopende voet.

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...