17 feiten die je zeker niet wist over de maandag

Dacht je toen je vanmorgen wakker werd: “Pfff, het is maandag. Niet weer!” Verveel je je op een lange, vermoeiende maandag op je werk? Kijk jij al uit naar het weekend? Als dat het geval is, hebben we hier de ideale remedie voor je maandagblues. Namelijk: leuke weetjes!

1. De eerste dag van de week is niet maandag

Wist je dat de week in veel landen over de hele wereld op zondag begint, ook in de Verenigde Arabische Emiraten? Als je ergens anders woonde, zou je luie zondag alles behalve lui zijn. 

Hangry honger flauwvallen bed
Via: depositphotos.com | Rawpixel

2. In veel religieuze tradities zijn maandagen vastendagen

Maandagen zijn aangewezen dagen van de week om te vasten in het christendom, het jodendom en de islam. Er wordt gezegd dat maandagen een sterke spirituele overeenkomst hebben in alle drie de religies.

3. Op een maandag zonk de Titanic

Dat klopt, op een maandag zonk het beruchte scheepswrak dat de hele wereld schokte.

Titanic shipwreck sinking
Via: Canva (AS)

4. YouTube werd in 2005 op een maandag gelanceerd

Dus als je erover nadenkt om je eigen online streamingdienst te starten, is maandag wellicht de dag!

5. Maandagen volgens astrologie

Maandagen zijn een gelukkige dag om geboren te worden, omdat ze stil en vredig zijn. Mensen die op deze dag zijn geboren, hebben meer kans op geluk. De energie van de maan zou immers de maandagen beïnvloeden.

6. Het metaal van maandag is zilver

Dit komt door het feit dat het lijkt op de glans van de maan, en volgens de Vedische astrologie is maandag de dag van de maan.

Silver moon maan
Via: Canva (AS)

7. De geluksgetallen van maandag zijn 1, 2 en 7

Dus als een van deze nummers op maandag verschijnt, of nog beter, als het de 7e, 1e of 2e van de maand is, weet je dat je geluk hebt. De getallen vertegenwoordigen veel dingen, waaronder eenheid, welvaart, schepping en dualiteit.

8. “Mōnandæg” is een Angelsaksisch woord.

Mōnandæg is de oorsprong van het moderne woord maandag. Het betekent letterlijk “maan, dag”, dus maandag is niet alleen een astrologische aanduiding…

9. Een van de meest populaire chocolaatjes ter wereld

Ieders favoriete Valentijnsdag traktatie, Hershey-chocolade kusjes, zijn uitgevonden op een maandag.

10. Ons favoriete Disney-personage, Mickey Mouse

Voor zowel kinderen als volwassenen maakte hij zijn eerste televisieoptreden op je raad het al… een maandag! We zijn ervan overtuigd dat als Mickey maandagen aankan, wij dat ook kunnen.

Micky mouse
Via: flickr.com | Nadir Hashmi , CC

11. Beste dag om een nieuwe takenlijst of routine te beginnen

Omdat het (in Nederland dan) het begin van de week is, zal het je de meeste productiviteit en motivatie geven wanneer je aan een nieuw project begint. Begin deze maandag als je een nieuwe ochtendroutine of trainings schema wilt proberen.

12. De meeste mensen, volgens wetenschappelijk bewijs

Op maandag komt ongeveer 50% van ons te laat op het werk of op school. Je zult opgelucht zijn te horen dat je niet de enige bent.

Maandag i hate monday
Via: flickr.com | daily sunny, CC

13. In een jaar zijn er meestal 52 maandagen

Tenzij het jaar op een maandag begint, zijn er 52 maandagen. In 2012 en 2018 waren er 53 maandagen in het jaar. Dit voorval zal pas in 2024 opnieuw gebeuren.

14. Minder regen

Verrassend genoeg is maandag de minst regenachtige dag van de week. Hoewel de exacte wetenschap hierachter onbekend is, denken onderzoekers dat dit te wijten is aan de afname van door de mens veroorzaakte vervuiling tijdens het weekend.

zon zonneschijn zomer
Via: pexels.com | Pixabay, CC

15. Maandag, koopdag

Wilt je een auto kopen? Doe het op maandag. Onderzoek toont aan dat je waarschijnlijk een betere deal krijgt dan op elke dag van de week of in het weekend.

16. Overkill

Het nummer ‘I Don’t Like Mondays’ is geschreven door Bob Geldof’ nadat hij had gelezen over een Amerikaanse vrouw die er op los ging schieten omdat ze niet van maandagen hield.

17. Er is een echt coole film genaamd “What happened to Monday?”

Wat eigenlijk niet over de dag maandag gaat, in plaats daarvan is het een naam van een vrouw. De film bevat een spannende post-apocalyptische wereld die je saaie maandag een beetje vrolijker zal maken!

Heb jij de blues?

Laat de maandagblues je dag of je week niet verpesten! We hopen dat deze leuke weetjes over maandag je hebben geholpen om je week op een positieve manier te beginnen… zo niet, dan is er altijd nog een andere dag. Heb jij nog een typisch maandag weetje? Laat ‘m dan vooral achter in de comments!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...