De grootste hond ter wereld: het record + 5 grootste hondenrassen

De één kiest het liefst voor een hondje dat mee kan in de handtas, de ander zoekt een hond ter grootte van een kleine pony. In beide gevallen zijn er uitersten. De grootte van de honden wordt gemeten van onderkant poten tot schoft. Deze records van kleinste en grootste hond ter wereld zijn te vinden in het Guinness Book of Records.

De grootste hond ter wereld

Iets minder dan de helft van alle Nederlanders heeft een huisdier en in totaal zijn er ongeveer 1,5 miljoen honden in Nederland. Dat is niet zo vreemd als je weet dat het houden van een hond je gelukkiger maakt. Een aantal rassen staat bekend als waaks, maar de meeste grote honden zijn vriendelijke reuzen die het liefst nog op schoot zouden kruipen. Het belangrijkste is dat je een hond kiest die bij je past.

de grootste hond ter wereld
Via: flickr.com | graham berry, CC

Deense dog Zeus

Zeus uit Texas is op dit moment de grootste hond ter wereld met een hoogte van 104 centimeter. Even ter vergelijking: de gemiddelde shetlander pony is zo’n 95 centimeter groot. Hij is de grootste levende hond maar niet de grootste hond aller tijden. Hoewel een Deense Dog van deze omvang helaas geen hoge levensverwachting heeft, is Zeus volgens de dierenarts in een bijzonder goede conditie.

De grootste hond aller tijden

Zeus staat pas sinds kort in het Guiness Book of Records, maar hij had ook een paar enorme voorgangers. Sommigen zijn helaas inmiddels overleden, anderen zijn gewoon net ietsje kleiner en moesten dus hun plekje afstaan.

Grootste hond ter wereld Atlas

De voorganger van Zeus was Atlas Seay, een Duitse Dog. Hij is maar 1 centimeter kleiner en meet dus 103 centimeter. Atlas was de enige puppy in het nest en heeft daardoor alle voeding voor zichzelf gehad. Inmiddels is hij 102 kilo en past hij niet meer fatsoenlijk in de auto van zijn familie.

Grootste hond ter wereld Zeus

Met toevallig dezelfde naam als de huidige recordhouder is Zeus de grootste hond ooit op de wereld. Met zijn stokmaat van net geen 112 centimeter brak deze Deense Dog alle records. Zwaar was hij niet. Ondanks zijn grootte woog hij ‘slechts’ 70 kilo, wat vrij licht is voor een hond van zijn formaat. Helaas is Zeus in 2014 overleden toen hij pas vijf jaar oud was.

Grootste hond ter wereld Freddy

In 2021 is een oud recordhouder overleden op achtjarige leeftijd. Zijn naam was Freddy, hij kwam uit Engeland en volgens zijn baasje was deze Deense Dog net zo lief als dat hij groot was. Freddy was 103 centimeter en wanneer hij op zijn achterpoten ging staan werd hij wel 2.26 meter hoog!

De grootste hondenrassen

Er zijn honderden verschillende hondenrassen. Een aantal van deze rassen wordt echt gefokt op de grootte van het ras. Het ene ras typeert zich puur en alleen door de hoogte en is over het algemeen erg slank, terwijl het andere ras ook breed gebouwd is en veel grover over komt.

1. Duitse/Deense Dog

Deze honden zijn absolute recordhouders wat betreft grootste hond ter wereld. De Duitse of Deense Dog staat er om bekend vooral erg hoog te zijn maar in verhouding tot zijn hoogte niet al te veel te wegen, al is hij met gemiddeld 50-80 kilo nog steeds een flinke hond om op te tillen. De meeste Duitse of Deense Doggen zijn rustige honden die opvallen door hun vriendelijke karakter.

Via: pexels.com | Stefano Parisi, CC

2. Sint Bernard

De Sint Bernard staat bekend als hulphond in de bergen van Zwitserland. Wanneer je een Sint Bernardhond in een film ziet heeft hij vaak een klein tonnetje om zijn nek met daarin sterke drank, welke bedoeld is voor een slachtoffer van bijvoorbeeld een lawine zodat deze warm zou worden.

Dat er sterke drank in het tonnetje zit is een fabeltje en het gebruik hiervan gebeurt in het echt niet. Wel worden honden getraind om op een slachtoffer te gaan liggen en deze op die manier warm te houden. Het tonnetje wordt heel soms wel gebruikt bij deze honden, maar dan zit er water (eventueel met vitaminen) in.

Via: pixabay.com | vlaaitje, CC

3. Ierse Wolfshond

De Ierse Wolfshond is één van de oudste hondenrassen en hij is van oorsprong een echte jager. Dit type hond is slank met langere haren waardoor ze er vaak wat verwilderd uit zien. Het zijn erg energieke honden maar ze kunnen zich goed aanpassen aan hun baasje. Het zijn daarom de ideale familiehonden. De meeste Ierse Wolfshonden zijn totaal niet waaks en agressie komt niet in hun woordenboek voor.

Via: pixabay.com | lutz-p0, CC

4. Anatolische herder

Ook de Anatolische herder is een oud ras. Deze hond is heel waaks en erg beschermend naar zijn familie. Anatolische herders zijn gebouwd om te leven in de bergen. Ze zien er stevig uit maar hun gewicht komt vaak niet boven de 70 kilo uit, al zijn er een aantal uitzonderingen die richting de 100 kilo gaan.

De Anatolische herder wordt nog steeds als werkhond gebruikt in bijvoorbeeld Turkije. Daar dient de hond voor het bewaken van grote kuddes schapen en geiten. Deze hond heeft een strikte opvoeding nodig maar zal voor zijn baasje door het vuur gaan.

Via: flickr.com | Chris vT, CC

5. Engelse Mastiff

De Engelse Mastiff is niet alleen erg groot, maar vooral ook erg zwaar en komt daardoor zeer imposant over. Ondanks het grote voorkomen zijn ze rustig en kalm van aard. Het zijn honden die verschillende situaties afwachten en waar mogelijk in rust alles bekijken welke actie ze kunnen ondernemen.

Door zijn imponerende uiterlijk en stalen zenuwen is deze hond uitermate geschikt als waakhond. De honden zijn erg aan hun baasje gehecht en plezieren hun baasje graag, dit zorgt er voor dat ze makkelijk op te voeden zijn.

Ondanks zijn vriendelijke karakter staat de Engelse Mastiff in een aantal landen op de rassenlijst, waarbij de hond alleen gehouden mag worden als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Dit heeft te maken met de combinatie van het ‘gevaarlijke’ uiterlijk van de hond en de enorme kracht die de hond heeft waarmee hij eventuele schade aan zou kunnen richten.

Via: flickr.com | Fotosuabe, CC

Nog meer grote honden

Natuurlijk zijn er nog veel meer grote hondenrassen en niet iedereen wil zo’n grote reus in of om het huis hebben. Er zullen behoorlijk wat aanpassingen in je woning en in je leven gedaan moeten worden wanneer je de grootste hond ter wereld hebt. Welke hond past het beste bij jou? Laat het ons weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...