Je mango is meteen rijp dankzij dit slimme trucje

Iedereen kent het wel: een mango die nog steenhard is terwijl je hem wilt aansnijden. Teleurstellend. No more, met dit slimme trucje is je mango meteen rijp.

Zomers fruit: de rijpe mango

Tijdens zomerse dagen snak je al snel naar exotisch fruit. Mango kan je zo eten of in een verfrissende salade of smoothie verwerken. Het is een bom aan vitamine A en C. De vezels zorgen bovendien voor een goede spijsvertering – ook niet onbelangrijk. Fantastisch fruit dus, jammer genoeg moet je er vaak geduld voor uitoefenen.

Dezelfde frustraties als bij de avocado, zijn namelijk ook van toepassing op het stuk fruit van dit artikel. Je wilt natuurlijk wel dat je mango rijp is. Als je ze te vroeg aansnijdt zijn ze zuur. Dat is niet wat je wilt! Deze slimme trucjes helpen het rijpingsproces te versnellen.

Via: pxhere.com | Pxhere.com, CC

In de magnetron

In de magnetron? Ja! Dit is ongetwijfeld de snelste manier om een mango te laten rijpen. Is het de beste manier? Daarover kan je discussiëren. De smaak is niet helemaal hetzelfde dan als je hem natuurlijk laat rijpen. De smaak zal minder zoet zijn.

Zo doe je het: Prik een paar gaatjes in de mango met een vork of mes. Een vijftal gaten volstaan. Wikkel vervolgens in keukenpapier. Leg tien seconden in de magnetron op de hoogste stand. Prik in het stuk fruit om te kijken of het rijp is. Als het nog te hard is, doe hem dan nog eens tien seconden op dezelfde stand in de magnetron.

mango rijp
Via: youtube.com (capture) | MicowaveMeShow

Een papieren zak

Deze oplossing is heel simpel, maar heeft geen instant effect zoals de magnetron. Wil je de mango toch sneller laten rijpen, dan kan ook deze truc helpen. Doe het stuk fruit in een papieren zak. Vouw de zak dicht en leg op het aanrecht. Mango’s geven een reukloos gas af, etheen, dat het rijpingsproces versnelt. Wanneer dit gas in de zak opgesloten blijft, zal het rijpingsproces sneller gaan. Laat het nog sneller verlopen door er een banaan of appel bij te doen. Na een paar dagen kan je de mango opeten. Werkt trouwens ook voor avocado’s! Dit filmpje legt het kort en praktisch uit.

P.s. Zorg dat er wel ergens lucht kan ontsnappen uit de zak, anders zal het fruit gaan schimmelen!

Ongekookte rijst

Deze truc zorgt ervoor dat de aanmaak van etheen wordt gestimuleerd. Leg de mango in een schaal met ongekookte rijst of maïskorrels. Dit oude trucje komt van in India en Mexico. Na één a twee dagen kan je het sappig stuk fruit verorberen, in zijn geheel of als een lekkere chutney. Dit trucje is erg effectief. Check daarom om de zes à tien uur hoe het met de mango gaat. Als je het fruit vergeet, is de kans groot dat het overrijp zal zijn!

Via: pxhere.com | Pxhere.com, CC

Wanneer is een mango rijp?

Je weet nu hoe het rijpingsproces versneld kan worden, maar hoe herken je een rijpe mango? We leggen kort uit hoe je ziet wanneer een mango rijp is

  • Ruik eraan: is dit een zware, fruitige geur? Dan is het stuk fruit rijp. Ruikt het niet echt naar iets, laat dan nog een tijdje rijpen (of steek het even in de magnetron :))
  • Duw erin. Is het zacht of geeft het een beetje mee? Dan kan je smullen.
  • Vertrouw niet op de kleur! De meeste rijpe mango’s zijn rood of geel, maar niet allemaal. Vertrouw liever op de geur dan op de kleur.
Via: pixabay.com | Shutterbag75, CC

Geniet van je rijpe mango!

Heb je jouw mango even in de magnetron gedaan, of in een papieren zak laten rijpen? Dan kan je nu smullen van een heerlijk zoet stuk fruit. Enjoy!

Deel jouw ervaring met deze trucjes via een reactie onderaan.

Via giphy.com

Lees ook:

Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer