Als we jeuk hebben, gaan we krabben. Toch helpt dit niet echt en werkt krabben eerder averechts: we krijgen er nog meer jeuk van. Hoe komt dat precies?
Iedereen heeft wel eens jeuk en meestal kunnen we ons dan niet bedwingen om te gaan krabben. Alleen, wie regelmatig jeuk heeft, weet dat krabben meestal maar heel even helpt en dat daarna de jeuk weer in alle hevigheid terugkomt. Waarom krabben we dan toch?
Allemaal beestjes
Voor degenen die dat nog niet wisten, krabben is een reflex. Een onwillekeurige reactie op een prikkel, in dit geval dus jeuk. Die wordt op zijn beurt weer veroorzaakt door een eiwit dat vrijkomt bij ontstekingsreacties van de huid. Meestal is dit histamine of prostaglandine. Wij mensen zijn niet de enigen die een krabreflex hebben, bijna alle zoogdieren hebben het en daarom wordt aangenomen dat de reflex bedoeld is ons te beschermen tegen beestjes op de huid, zoals luizen en andere parasieten. Door te krabben, worden ze weggeschoven, waardoor ze niet kunnen bijten.
Krabben – krabben en nog eens krabben
Inmiddels is bekend dat tijdens het krabben, serotonine vrijkomt. Serotonine is een hormoon en wordt ook wel het gelukshormoon genoemd, want van serotonine word je blij. Eigenlijk is dat wel vreemd, want als je jezelf krabt, doe je jezelf pijn. Hierdoor worden je hersenen waarschijnlijk even afgeleid van de jeuk, waardoor die even verdwijnt. Gelukkig is serotonine meteen ook een pijnblokkeerder, dus zou je zeggen eind goed al goed, weg jeuk en weg pijn.
Maar helaas…. Serotonine zorgt ook voor het opnieuw vrijkomen van die al eerder genoemde eiwitten als histamine. En je bent dan ook al snel weer terug bij af, of bij nog erger omdat de jeuk nog heviger is geworden. En dan ga je weer krabben en kom je in een cirkeltje terecht. Soms krab je zelfs de huid kapot, waardoor ook nog een ontsteking kan optreden.
Bij jeuk; geen alcohol
Bij jeuk dus niet krabben is het devies, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Omdat krabben een reflex is, doe je dit zonder er bij na te denken, zelfs in je slaap. Het smeren van verkoelende crèmes, zalven of lotions kan soms wat verlichting geven, evenals zonlicht. Ook het dragen van handschoentjes en zeer kortgeknipte nagels dragen bij aan het niet kunnen krabben.
Soms is echter een hormoonzalf de enige oplossing om ervan af te komen. Ga in ieder geval niet onder een hete douche staan en drink weinig tot geen alcohol. Beide verwijden de bloedvaten, wat weer leidt tot extra jeuk.
Lees ook:
- Stoppen met roken: dit verandert er allemaal in je lichaam
- Waar dromen mannen over en doen vrouwen dat ook?
- Dit is wat je plaats in het gezin over JOUW karakter zegt
Blijf fris en fruitig… en volg ons!
Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief: