‘Opgelicht worden in het buitenland? Dat gaat mij echt nóóit overkomen!’ Een hele normale reactie van de meeste mensen wanneer het gaat over opgelicht worden op vakantie. En toch worden er per jaar duizenden mensen opgelicht tijdens hun vakantie in het buitenland. Opgepast dus voor alle oplichters in het buitenland!
Opgelicht in het buitenland, wat nu?
Als je opgelicht wordt in het buitenland heb je vaak geen idee wat jouw rechten zijn en hoe je het vervolgens moet aanpakken. Ben je verzekerd voor oplichters in het buitenland? Moet je naar de politie? Of is het gewoon je eigen stomme fout? Je voelt je machteloos en het kan het je vakantie in één klap goed verzieken.
Oplichters in het buitenland
Een scam is simpelweg een oplichterij. Een geniepige manier waarop mensen geld of andere zaken aftroggelen bij nietsvermoedende vakantiegangers.
Van teveel betalen voor een souvenir tot een corrupte politieman die je op de bon slingert zonder dat je iets fout hebt gedaan. In sommige landen wordt jij helaas gezien als een wandelende pinautomaat.
Plekken waar je moet oppassen
Gevallen van oplichterij in het buitenland waar het meest over gepraat wordt, gaan vaak over de landen waar de meeste toeristen naartoe trekken. Denk aan Zuid-oost Azië of plaatsen dichter bij, zoals Krakau in Polen.
De soort scams kunnen verschillen, maar het doel blijft overal hetzelfde. Waar je ook bent, vermijd risico, vertrouw op je intuïtie en ga niet ’s avonds op pad door donkere straten.
Meest voorkomende scams op vakantie
Opgelicht worden in het buitenland gebeurd helaas nog steeds (te) vaak. Oplichters in het buitenland worden steeds creatiever en de manier van oplichten kan verschillen per land.
De meeste scams zijn overigens wereldwijd bekend en worden al jaar en dag uitgevoerd op dezelfde manier. Hierdoor zijn ze inmiddels ook makkelijk te herkennen. Om te voorkomen dat jij ook in deze slimme trucjes trapt, hebben wij de meest voorkomende scams voor je op een rijtje gezet:
1. Geld wisselen
Vaak is het voordeliger om euro’s mee te nemen op vakantie en deze om te wisselen bij een wisselkantoor. Op deze manier heb je meestal meer waarde voor je geld dan wanneer je een banktransactie doet.
Máár dan moet dit wisselkantoor jou wel het juiste bedrag geven. In onderstaande video legt Kees van der Spek in het programma ‘Oplichters in het buitenland’ uit hoe jij de goede van de slechte wisselkantoren kunt onderscheiden.
2. Teveel vragen
‘Hello, first time here? Where are you from? How long are you here?’ Allemaal vragen waarmee oplichters erachter proberen te komen hoe goed jij de bestemming kent. En hoeveel je dus gewend bent te betalen.
Wanneer je net bent aangekomen heb je waarschijnlijk géén idee wat ‘normaal’ is en ga je akkoord met elke prijs. Dus ook met het driedubbele. Tip: bluf en zeg dat je hier al heel vaak bent geweest.
3. De grote wisseltruc
Je zit in de taxi of de tuktuk en moet betalen. Je hebt alleen maar ‘groot geld’ en geeft het aan de taxi chauffeur. Die vervolgens vliegensvlug het briefje omwisselt voor eentje met veel minder waarde. Vervolgens zegt de fijne man dat je hem te weinig betaald hebt, terwijl jij dacht wisselgeld te krijgen.
Je ziet het briefje dat hij omhoog houdt en denkt dat je je vergist hebt en je betaald snel het resterende bedrag. Dit kan overigens ook in winkels gebeuren. Tip: laat eerst jouw geld zien waarmee je wilt betalen. Wanneer hij het wisselgeld gepakt heeft, geef jij jouw geld pas.
4. De waarschuwing voor zakkenrollers
Super aardig wanneer iemand je waarschuwt dat er zakkenrollers actief zijn, toch? Tenzij ze zelf de zakkenroller zijn. Na zo’n waarschuwing ben jij geneigd snel te checken of jij je portemonnee nog wel hebt. En dat is precies wat ze willen.
Nu weten de zakkenrollers namelijk precies waar jij je portemonnee bewaard, zodat ze deze later van je kunnen rollen. Bedank dus gewoon voor de tip en check ergens uit het zicht pas of je portemonnee goed opgeborgen zit.
5. Extra kosten bij het huren van auto, motor of scooter
Een auto of scooter huren op vakantie geeft je vrijheid, maar er zijn een aantal dingen waarop je moet letten. Een verhuurder kan bijvoorbeeld extra veel vragen voor een tankbeurt bij aflevering. Zorg dus te allen tijde dat je zelf getankt hebt voordat je het voertuig terug brengt.
Een andere veelvoorkomende geldtrekker is jou te laten betalen voor schade die je niet hebt aangebracht, dit kan aardig oplopen. Tip: wanneer je een voertuig gaat ophalen, maak dan heel opzichtig foto’s van álles. Zo ziet de verhuurder meteen dat ze met jou niet moeten aankomen met de schadevergoeding truc.
6. Op de foto met een slang
Of een aap aan de ketting, een leguaan of zelfs een tijger. Doe het niet! Op reis wil je natuurlijk mooie foto’s maken en het kan verleidelijk zijn die slang toch om je nek te laten leggen. Naast dat het je allerminst populair maakt bij dierenliefhebbers, kan het nog wel eens een dure foto worden. Mocht je het toch niet kunnen laten, spreek dan vooraf een prijs af voor de foto’s.
7. De gratis rit met de tuktuk of taxi
Met name populair in India en Thailand, de chauffeurs die je een goedkope of zelfs gratis (om)ritje aanbieden omdat ze je zo aardig vinden. Think twice! Vaak is dit in ruil voor aankopen bij souvenirwinkels, goudwinkels, kokosolie winkeltjes en juweliers. De chauffeur krijgt een mooie commissie als jij iets koopt. Een klassieker onder oplichters in het buitenland!
8. ‘Gratis’ is niet gratis
Je loopt lekker door een nieuwe stad te slenteren en ineens heb je een pet op je hoofd en wordt er een armbandje om je pols geschoven. Pak het niet aan of doe het meteen af, ook al zeggen ze dat het gratis is, dat is het niet. Geef het terug en loop weg! Achterna lopen zullen ze niet doen, dit kan hen alleen maar problemen geven.
9. Openbare wifi spot
Super fijn dat je tegenwoordig overal op de wifi kunt. Maar blijf hier wel voorzichtig mee. Op toeristische plekken plaatsen hackers regelmatig onbeveiligde wifi-spots met de naam van een café dichtbij.
Jij denkt dat je verbind met een wifi-spot van het café waar je bent, maar eigenlijk heb je nu hackers toegang gegeven tot al jouw gegevens. Tip: gebruik een VPN verbinding en vraag in het hotel of cafe welke verbinding je moet hebben. Deze is meestal met een wachtwoord beveiligd.
10. De corrupte politieman
Aangehouden door een politieman in het buitenland is al spannend genoeg, dat weten zij ook. Je zult wel iets verkeerd gedaan hebben, al heb je geen idee wat. Dit wordt ter plekke bedacht en er wordt gedreigd dat als je nu niet contant betaald, je naar de rechtbank moet of dat je scooter wordt ingenomen.
Tip: zorg dat je standaard een bedrag los in je zak hebt. Dit kun je hem geven met de boodschap dat dit alles is wat je hebt op dit moment. Op deze manier kúnnen ze niet meer vragen of je naar de ATM laten gaan, je hebt immers geen portemonnee bij je. In de video hieronder zie je hoe dit gebeurt in Bali, dan halen zij een drankje voor je.
11. Scams met kinderen
Jammer genoeg spelen kinderen zaak de hoofdrol in scams met toeristen. Kinderen worden er door hun ouders vaak op uit gestuurd om spulletjes te verkopen of te bedelen. In plaats van dat ze naar school gaan. Dit geld moeten ze overigens afstaan aan hun ouders en mogen het niet zelf houden. Wil je toch iets doen, geef ze dan een lekker ijsje!
12. Een bezoek aan een weeshuis
Een van de meest schokkende scams die er is. Weeshuizen die worden gebruikt om geld mee te verdienen. En niet voor de kinderen zelf. De kinderen en baby’s worden vaak gedrogeerd om het tafereel extra zielig te maken.
Jouw hart breekt bij het zien van de kinderen en doneert maar al te graag jouw geld aan dit tehuis. Onderzoek liever eerst of er een eerlijk weeshuis of stichting is voor straatkinderen en doneer daar een bedrag aan.
13. Het is ‘maar een spelletje’
Op straat worden veel spelletjes gespeeld. Vaak met spelkaarten, maar de bekendste scam is balletje-balletje. Dit speel je met drie bekers en één balletje, die jij overigens zelf niet aanraakt. Het balletje gaat onder een van de bekers en de bekers verwisseld van plek.
Jij moet raden onder welke beker het balletje zit. Ze laten je de eerste ronde winnen, zodat je nog een keer wilt spelen. Je denkt: eitje! En zet extra geld in. Vervolgens verlies je. En nog een keer… Je bent snel veel geld kwijt. Bekijk onderstaande video waarin Kees van der Spek laat zien dat jij simpelweg niet van ze kunt winnen.
Oplichting voorkomen: 5 tips
Gebruik en vertrouw op je gezonde verstand. Voelt iets niet goed, dan is dat waarschijnlijk ook zo. Tot slot geven we je, naast de tips in het artikel, ook deze tips mee:
1. Neem zo min mogelijk waardevolle spullen mee op reis
Hoe meer waardevolle spullen jij (zichtbaar) meehebt, hoe eerder jij het doelwit bent van een scam.
2. Check de reviews voordat je een excursie boekt
Zo kun je de ervaring van anderen gebruiken om te beoordelen of de organisatie waarmee jij wilt boeken, te vertrouwen is.
3. Doe aankopen met je creditcard
Dit zorgt ervoor dat je verzekerd bent tegen fraude.
4. Verdeel contant geld over verschillende tassen en vakjes
Mocht je dan bestolen worden, ben je niet meteen alles kwijt. Hetzelfde geld voor betaalpassen, bewaar ze niet allemaal op dezelfde plek.
5. Vraag altijd een bewijs van betaling
Zo kunnen ze achteraf niet bij jou aankomen dat je nog moet betalen, je hebt immers bewijs dat dit wel zo is.
Ben jij ooit opgelicht in het buitenland?
Ben jij weleens opgelicht in het buitenland? Of heb je iemand opgelicht zien worden? Ken jij nog meer scams die niet in dit artikel staan? Laat het ons weten in de comments! Zo trappen andere reizigers niet in die geniepige scams.
Lees ook:
- Welke soort reiziger ben jij? 8 types tijdens de vakantie
- De mooiste plekken in Italië: 10 beste vakantiebestemmingen
- Alleen op vakantie: 11 handige tips voor vrouwelijke solo reizigers
Blijf fris en fruitig… en volg ons!
Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief: