Piekeren: 7 handige tips om te stoppen met piekeren

Je kent het wel. Piekeren. Alles overdenken en in een negatieve cirkel belanden. Iedereen heeft het wel eens mee gemaakt. Het probleem met piekeren is dat het nergens toe leidt.

Wat is piekeren?

Bij piekeren heb je continu negatieve gedachten die niet zorgen voor een oplossing. Uiteindelijk kan piekeren grote gevolgen hebben: slapeloosheid, angst, stress of zelfs depressie. Het is dus belangrijk dat je controle krijgt over het piekeren en er van af komt. Hieronder lees je de piekeren betekenis van de Dikke Van Dale:

Ingespannen denken, bezorgd peinzen

Dikke Van Dale

Redenen om te piekeren

Piekeren zijn herhalende gedachten in je hoofd. Dit kan door allerlei situaties zijn:

  • Geldproblemen
  • Gedoe op je werk
  • Ruzie met vrienden of familie
  • Relatieproblemen
  • Je gezondheid
  • Een spannende gebeurtenis
  • Je zelfbeeld
Via: pexels.com | Andrew Neel, CC

Wat zijn de oorzaken van piekeren?

De oorzaak is in de meeste gevallen een stressvolle situatie en de manier hoe je hier mee om gaat. Meestal ontstaat het uit een gevoel van angst. Met gepieker probeer je dit gevoel van angst onder controle te krijgen.

Mensen met een burn-out of overspannenheid hebben meer kans om te piekeren.
Het kan zijn dat je overdreven veel piekert. Je kunt dan last hebben van een gegeneraliseerde angststoornis. Dit wordt ook wel een piekerstoornis genoemd. Daarnaast kun je last hebben van een depressie. In beide gevallen is het verstandig een afspraak te maken bij je huisarts.

Stoppen met piekeren: 7 tips

Piekeren kost veel tijd en energie. Het is daarom belangrijk dat je wel controle krijgt over je gedachten en er niet eindeloos in blijft hangen. Onderstaande tips kunnen je hier bij helpen.

1. Bewustwording

Als eerste is het belangrijk je bewust te zijn van je negatieve gedachten en op zoek te gaan naar de betekenis van het piekeren. Vaak is het piekeren onbewust. Pas wanneer je herkent dat je deze gedachten hebt kun je er ook iets aan doen. Probeer te onderzoeken waar je gedachten vandaan komen. Maak je je ergens zorgen over? Ben je ergens bang voor? Zit je niet lekker in je vel? Heb je het gevoel de controle kwijt te zijn?

Probeer de situatie zo nauwkeurig mogelijk in beeld te brengen. Wat is er aan de hand waardoor je ging piekeren en wat waren je gedachten en gevoelens hierbij? Zorg er voor dat je hierbij je gevoelens en de gebeurtenissen los van elkaar koppelt en maak er concrete stukjes van. Accepteer dat de gedachten er zijn zodat je er mee aan de slag kunt.

Via: pexels.com | cottonbro, CC

2. Kritisch zijn

Daarna is het tijd om je gedachten eens kritisch te bekijken. Zijn deze wel reëel? Vraag jezelf af of je een goede reden hebt om te piekeren. Ben je ergens bang voor en is die angst terecht? Wat is het allerergste scenario? Hoe waarschijnlijk is het dat er iets vervelends gebeurt? Hoe groot zijn de gevolgen hiervan? Welke invloed heeft het allerergste scenario op je? Zou een vriend of vriendin hetzelfde over dit probleem denken als jij?

Maak het onderscheid tussen de gedachten over iets waar je wel invloed op hebt en het piekeren over dingen waar je niets aan kunt veranderen. Heeft het nut om er tijd en energie in te steken of pieker je over iets waar je niets aan kunt doen? Dit laatste wordt ook wel eens het ‘zonsondergang’ probleem genoemd. Je kunt je heel druk maken over het feit dat de zon onder gaat, maar je kunt er niets aan veranderen.

3. Doorbreek kort je gedachten

Zodra je bewust bent van je gedachten kun je even streng zijn naar jezelf om het piekeren te stoppen. Zeg hardop tegen jezelf het woord ‘stop’ en doe dit met overtuiging. Probeer hierna een positieve gedachte aan jezelf te geven.

Ook kun je een elastiekje om je pols dragen. Wanneer je piekert trek je er aan en laat je het los zodat het tegen je pols aan komt. Dit kan er voor zorgen dat je even de gedachten doorbreekt en het helpt je bewust worden hoe vaak je eigenlijk piekert.

4. Schrijf het op

Soms kun je letterlijk je gedachten van je af schrijven. Het opschrijven van je probleem zorgt voor orde in de chaos van negatieve gedachten. Bovendien wordt het probleem dan tastbaar. In plaats van dat het vast zit in je hoofd is het iets wat je ergens neer kan leggen, aan kunt vullen, door kunt strepen of zelfs kunt verscheuren.

Wanneer je veel last hebt van gepieker kun je een schriftje met je meenemen. Dit zorgt er voor dat je altijd even je gedachten op papier kunt zetten om ze vervolgens van je af te zetten. Neem dit schriftje mee wanneer je gaat slapen. Lig je ’s nachts wakker van het gepieker kun je ook dan de zorgen van je af schrijven.

Via: pexels.com | Andrea Piacquadio, CC

5. Gedachten delen

Hoe eng het ook klinkt, praat met iemand over je gedachten. Deel ze zo veel mogelijk in detail, ook al weet je dat ze erg negatief zijn. Dit kan met je partner of vriend(in) zijn maar ook met een professional. Bedenk je dat je niet de enige bent die wel eens vast loopt in gedachten en blijft piekeren over iets.

Buiten dat het hardop uitspreken van je gedachten kan opluchten, kun je de gedachten samen met iemand anders verder onderzoeken. Een ander kan een probleem net vanuit een andere hoek bekijken.

We zijn altijd strenger voor onszelf dan dat iemand anders voor ons is. Degene die je er over vertelt kan je gedachten wat bijstellen. Ook kan diegene je verder helpen door kritische vragen te stellen zodat je uit de negatieve cirkel van gedachten komt en zelf het probleem vanuit een ander perspectief kunt bekijken.

Via: pexels.com | fauxels, CC

6. Ga bewegen

Zorg dat je iets gaat doen als je merkt dat je een piekermoment hebt. Het helpt het beste wanneer je jezelf lichamelijk aan het werk zet. Ga sporten. Wandelen, fietsen, de sportschool, het helpt allemaal om je gedachten naar het hier en nu te brengen. Daarnaast maakt je lichaam met sporten dopamine aan, het gelukshormoon!

Kies je liever iets anders dan sporten kan dit natuurlijk ook, als je maar iets gaat doen. Het huishouden, een spel spelen, je richten op je hobby, iets creatiefs doen, het zal allemaal helpen je gedachten op iets anders te brengen.

7. Mindfulness

Met mindfulness kun je je richten op het zijn in het moment. Je probeert je piekergedachten van een afstand te bekijken in plaats van er in te verdrinken. Je leert dat het een gebeurtenis is in plaats van een onoverkomelijk probleem.

Je kunt een training volgen bij je in de buurt, maar er zijn ook diverse (gratis) apps die je kunt installeren om zelf aan de slag te gaan met mindfulness. De ademhalings- en ontspanningsoefeningen kun je thuis doen en kunnen je helpen je gedachten meer onder controle te krijgen.

Hoe ga jij stoppen met piekeren?

Hopelijk heb jij na het lezen van dit artikel een duidelijk beeld hoe jij kan stoppen met piekeren. Heb je nog een extra tip? Laat het ons hieronder weten in een reactie!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...