Siamese kat: alles wat je moet weten over de Siamees

Als je ooit met Siamese katten hebt doorgebracht, ben je je vast bewust van hun unieke eigenschappen. Deze magische vierpotige wezens hebben een haast goddelijke status en dat weten ze zelf maar al te goed.

De Siamese kat

Siamese katten hebben hun eigen kenmerkende persoonlijkheid. Met hun mooie uiterlijk en eigenzinnige karakter vallen ze op in de kattenwereld. Zij hebben een aantal duidelijke kenmerken, waaronder dat de kleur van hun vacht op volwassen leeftijd kan veranderen afhankelijk van hun lichaamstemperatuur.

Hoe dieper de kleurtint die zich ontwikkelt, hoe koeler het lichaamsdeel is. De Siamees staat ook bekend om zijn finesse en extreem kieskeurige eetgewoonten.

Siamese kat siamees
Via: Wikimedia Commons | Telekokopelli, CC

De geschiedenis van het ras

Hoewel de oorsprong van de Siamese kat onbekend is, beschreef de Cat Book Poems, een manuscript dat tussen 1350 en 1700 in het oude Siam (nu Thailand) werd ontdekt, een bleke kat met een donker gezichtsmasker en donkere voeten, oren en staart.

De Siam, later bekend als de Siamees, werd door het koningshuis als heilig beschouwd. De katten werden dan ook veel geëxporteerd en populair in een aantal landen.

Het ras verscheen voor het eerst in Europa in 1871 op een kattenshow in Londen, en vervolgens in 1879 in de Verenigde Staten als een geschenk aan de vrouw van president Hayes. Siamese katten waren ooit bekend als “De koninklijke katten van Siam” of “Tempelkatten” op het westelijk halfrond.

Aziatische herkomst

Van Siamese katten wordt dus gedacht dat ze zijn ontstaan ​​in het oude Aziatische land van Siam en op deze manier het ras de naam kreeg. De Siamezen werden voor het eerst genoemd in manuscripten uit de oude hoofdstad van Siam rond 1350, volgens The International Cat Association (TICA).

De prachtige katten waren naar verluidt gereserveerd voor de koninklijke familie en de hogere klasse in Siam. Het ontvangen van deze kat was een grote eer en op het stelen van de kat stond de doodstraf. De heilige boeddhistische tempels zouden ook worden bewaakt door ditzelfde kattenras.

Het Verenigd Koninkrijk

De wonderlijke dieren brachten honderden jaren door in Siam voordat ze aan het eind van de 19e eeuw naar het Verenigd Koninkrijk werden vervoerd. Volgens de New York Times stuurde koning Chulalongkorn van Siam in 1871 enkele Siamese katten als afgezanten naar Europa om zijn koninkrijk te presenteren. 

Volgens andere bronnen was de Britse consul in Bangkok, de heer Owen Gould, een van de eersten die Siamese katten naar Europa bracht met een paar katten voor zijn zus, mevrouw Veley. De Siamese Cat Club werd later mede door haar opgericht.

Hoe oud kan een Siamese kat worden?

Van dit kattenras is bekend dat ze 12 tot 20 jaar oud kunnen worden. Het is een lange tijd om deze fascinerende harige metgezel twintig jaar in huis te hebben. Deze toegewijde en aanhankelijke katten zullen vele jaren aan je zijde staan als je ze de juiste zorg en jaarlijkse welzijnscontroles geeft.

Uiterlijk van de Siamees

Door hun uitgesproken en onmiskenbare uiterlijk zijn deze katten een van de meest bekende kattenrassen. Blauwe ogen en een slank, elegant lichaam met lange poten en een fijne, glanzende vacht onderscheiden deze felines.

Donkerbruin tot zwartbruin, chocolade (warm of middenbruin), blauw en lila zijn enkele van de kleuren die voorkomen bij deze katten. Hun vacht is ‘puntig’, wat betekent dat het donkerder is op de punten (d.w.z. de poten, staart, oren en gezicht).

Siamese kittens zijn bijna helemaal wit als ze worden geboren en het kan tot een jaar duren voordat ze hun volledige kleur hebben ontwikkeld. Ze beginnen echter al op de leeftijd van drie weken hun ‘punt te maken’.

Siamese kat Siamees blauwe ogen
Via: pixabay.com | webandi, CC

Karakter van Siamese katten

Deze katten staan ​​bijna net zo bekend om hun uiterlijk als om hun persoonlijkheid. Siamezen zijn enkele van de meest spraakzame katten, en ze genieten van lange ‘gesprekken’ met hun menselijke metgezellen. Ze zijn aanhankelijk, loyaal en verlangen naar menselijk gezelschap, waardoor ze ideale huisdieren zijn.

Door hun hoge intelligentie kunnen ze snel leren, wat, in combinatie met hun natuurlijke nieuwsgierigheid, betekent dat je ze waarschijnlijk meer dan eens je laden en kasten zult zien openen en doorzoeken.

Energie, aandacht en gezelschap

Ze vinden het heerlijk om op een warme schoot te liggen, maar ze hebben ook veel energie, dus het is belangrijk om met ze om te gaan en met ze te spelen (ze kunnen gemakkelijk leren apporteren). Geef ze een verscheidenheid aan leuk speelgoed en plan tijd voor hen om regelmatig te spelen. Siamese katten verdragen kinderen goed als hen wordt geleerd hoe ze met hen moeten omgaan, en ze kunnen ook een sterke band met de familiehond vormen.

Siamese kittens hebben veel energie en kunnen behoorlijk luidruchtig zijn, dus ze hebben veel aandacht en speeltijd nodig. Kittenschap is wanneer ze hun persoonlijkheid vormen, dus het is van cruciaal belang om ze alle zorg en aandacht te geven die ze nodig hebben terwijl ze nog jong zijn, zodat ze kunnen uitgroeien tot volledig gesocialiseerde familie katten.

Daarnaast zijn de katten geweldige metgezellen, maar ze hebben ook gezelschap nodig. Ze houden er niet van om lange tijd alleen gelaten te worden en zijn het meest geschikt voor huishoudens waar het grootste deel van de tijd iemand aanwezig is (dit kan de familiehond of een andere kat zijn). Siamese katten zijn niet erg geschikt voor het leven in de buitenlucht en mogen niet onbeheerd buiten worden gelaten.

siam kat
Via: pixabay.com | webandi, CC

Een Siamese kat kopen

Een fokker is de beste plaats om een Siamees kitten te krijgen. Laat je niet verleiden om kittens in een dierenwinkel te kopen, hoe schattig ze ook zijn; je weet niet waar ze vandaan komen (kittens in de dierenwinkel komen soms van zogeheten kitten farms), je weet niet hoe gezond ze zijn en het is onwaarschijnlijk dat ze de juiste stamboomcertificaten hebben.

Dus de eerste stap is om contact op te nemen met een paar fokkers in je omgeving (3 of 4 is ideaal). De meeste van hen zullen graag met je over hun katten praten. Maak een afspraak om te zien of ze kittens te koop hebben en hoeveel ze vragen.

Het kopen van een Siamees kitten is een transactie in twee richtingen. Fokkers zullen net zoveel over jou willen weten als jij over hun katten, om er zeker van te zijn dat je een goede match bent met hun dierbare kittens.

siamese kitten
Via: flickr.com | Marco Verch Professional Photographer , CC

Wat kost een Siamese kat?

Gemiddeld € 550 – € 1.050. Een typisch Siamees kitten kan tussen de €550 en € 700 kosten. Verwacht echter, afhankelijk van de fokker, €1.000 tot € 2.250 te betalen voor een Siamese kat van premium oorsprong met opvallende kenmerken.

Voeding voor een Siamees

Waar moet het dieet van deze kat uit bestaan? Weten dat het dieet van een Siamese kat veel eiwitten en een verscheidenheid aan mineralen moet bevatten, is essentieel voor een goede voeding. Je zult willen overwegen welke eiwitbron te gebruiken, of je de Siamees nat- of droogvoer moet geven en welke supplementen het beste bij je Siamese kat passen.

siamese kat eten
Via: flickr.com | Robert Couse-Baker , CC

Kattenvoeretiketten kunnen erg verwarrend zijn! Omdat we geen dierenartsen of voedingswetenschappers zijn, moeten we vertrouwen op voedseletiketten om ervoor te zorgen dat we onze huisdieren de best mogelijke voeding bieden. Wanneer je een voedseletiket leest, behandel het dan alsof het je eigen voeding is. Het meest voorkomende ingrediënt is het eerstgenoemde.

Als gevolg hiervan, wanneer”kip” als eerste op de lijst verschijnt, is het voedsel rijk aan eiwitten. Als je eerst maïs ziet, bevat dit voedsel veel koolhydraten en “vulstoffen”. Het eten van je Siamees mag niet veel koolhydraten bevatten. Omdat katten carnivoren zijn, moet vlees altijd het eerste of tweede ingrediënt zijn. 

Leuke feitjes over Siamese katten

Over deze leuke kattenbeesten hebben we ook nog een aantal interessante weetjes.

1. Siamese katten hadden vroeger geknikte staarten en gekruiste ogen.

Er waren eens veel Siamese katten met geknikte staarten en gekruiste ogen. Deze eigenschappen werden door kattenfokkers als ongewenst beschouwd, die ze door selectief fokken geleidelijk aan uitschakelden. 

siamese kat chill
Via: pixabay.com | TaniaVdB, CC

2. Siamezen hadden rondere gezichten en stevigere lichamen.

Oorspronkelijk had de Siamees een zwaarder lichaam en een ronder gezicht dan de driehoekige Siamees. Kattenliefhebbers in het midden van de twintigste eeuw gaven echter de voorkeur aan een overdreven silhouet, en de Siamees werd geleidelijk gefokt tot de magere, fijngebouwde katachtige die het vandaag is. 

3. De punten van Siamese katten zijn “temperatuurgestuurd”.

Heb je je ooit afgevraagd waarom de witte vacht, donkere poten, oren en gelaatstrekken van deze katten zo onderscheidend zijn? Het wordt veroorzaakt door een temperatuurgevoelig enzym dat ervoor zorgt dat de kleur van de kat zich ontwikkelt op de koelere delen van zijn lichaam, terwijl hij bleek blijft op de warmere delen. 

siamese kat
Via: pixabay.com | liliy2025, CC

4. De kleur van hun tips varieert ook.

Siamese katten met donkerbruine punten, bekend als Seal Points, waren ooit de enige in zijn soort die werden erkend door organisaties van kattenliefhebbers. Ze accepteren nu een breed scala aan kleurpunten, zoals blauw, chocolade en lila.

5. Een Siamese kat stond ooit bekend als de ‘dikste kat ter wereld’.

Omdat overmatig voeren gewoonweg dierenmishandeling is, houdt het Guinness World Records de dikst levende dieren ter wereld niet bij. In 2003 had een Siamese kat genaamd Katy echter gemakkelijk de titel kunnen pakken. Door bepaalde toegediende hormonen kreeg ze een ongelooflijke eetlust en woog op den duur 22 kilo!

Hoe is jouw Siamese kennis?

Wist jij al veel van deze info of hebben we je totaal overrompeld met dit katten leesvoer? Indien jij nog meer leuke weetjes hebt over deze magistrale viervoeters, laat het dan weten in de comments.

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...