Silica gel zakjes zijn nuttiger dan je dacht: 11 super tips

Iedereen kent ze wel, die kleine zakjes met daarin plastic bolletjes. Silica-gel wordt meegeleverd met vele producten met als doel om vocht geen kans te geven.

Ook al belanden deze kleine zakjes silica gel vaak direct in de prullenbak, ze hebben vele toepassingen. In dit artikel vind je er 11!

Silica gel zakjes

Een silica gel zakje is een droogmiddel in een zakje. De basis is silicagel. De zakjes worden ook wel vochtvreters genoemd. Silicagel staat er namelijk om bekend heel effectief vocht op te nemen. Vaak tot een percentage van wel 30% van het eigen gewicht!

Benieuwd wat je er allemaal mee kunt? Ontdek het hieronder.

Silica gel zakjes. Wat ga jij ermee doen?

Laat het ons weten in een reactie onderin!

Silica-gel-zakjes
Via: bol.com

1. Red je smartphone

Stel, je smartphone komt in aanraking met net iets teveel water en je wilt hem drogen. Natuurlijk kan dat in een bak rijst, maar silica gel werkt nog beter, er wordt simpelweg meer water geabsorbeerd. Alleen dat is al een reden om die zakjes te bewaren, just in case.

iPhone-water
Via: pixabay.com | PhotoMix-company, CC

2. Hou kruiden, specerijen, maar ook hondenvoer droog

Bewaar je hondenvoer in een emmer of zak, of heb je veel kruiden en specerijen die droog moeten blijven? Plak dan een zakje silica-gel erbij, maar zorg er wel voor dat dit niet vermengd wordt. Bij hondenvoer kun je deze bijvoorbeeld aan de binnenkant van de deksel plakken, of in aan de binnenzijde van de zak.

Zout en peter
Via: depositphotos.com | Eskaylim

3. Voorkom dat je gereedschap gaat roesten

Leg een paar zakjes silicagel in je gereedschapskist om te zorgen dat je dierbare (of noodzakelijke) gereedschappen niet gaan roesten.

Hamer gereedschap
Via: pixabay.com | Ella_86, CC

4. Droog bloemen en planten

Wil je planten of bloemen drogen? Ook hier help silicagel bijzonder goed bij.

Bloemen gedroogd
Via: depositphotos.com | Oko_elena

5. Nooit meer een beslagen ruit in de auto

Heb je last van beslagen ruiten in de auto? Leg dan een paar zakjes silicagel op het dashboard, de volgende keer zal je voorruit veel minder snel beslaan, handig toch?

Auto-ruit-krabben-winter
Via: depositphotos.com | lsantilli

6. Zorg dat je sporttas prettig (blijft) ruiken

Het is geen geheim dat een sporttas niet altijd even fris ruikt. Een zakje silica gel doet wonderen. Zeker het proberen waard dus, tenzij je een zwak hebt voor die geur natuurlijk…

Via: depositphotos.com | assumption111

7. Zorg dat de linnenkast droog blijft

Niets is vervelender dan een vochtige handdoek of kleding uit de kast te trekken. Geloof het of niet, maar silicagel is ook hier weer de oplossing. Verspreid wat zakjes door de kast en er zal minder vocht achterblijven in kleding of linnengoed.

Via: youtube.com (capture) | MsMojo

8. Haal de geur uit oude boeken

Oude boeken hebben een herkenbare, typische geur. Sommigen houden ervan, maar andere vinden dit minder prettig. Leg ook hier een zakje tussen en de geur zal snel verdwijnen.

Via: pixabay.com | Jarmoluk, CC

9. Verleng de levensduur van je scheermesjes

Leg je scheermesje in een afgesloten bakje met daarbij silicagel-balletjes. Dit zorgt ervoor dat je mesje simpelweg langer scherp blijft.

Scheermesje
Via: pixabay.com | kropekk_pl, CC

10. Geef vocht geen kans in je cameratas

Mijn camera, ik ben er zuinig op. Maar het kan wel eens voorkomen, vooral omdat je hem meestel meeneemt, dat er regen of ander vocht in de tas komt. Dit voorkom je wederom door silica gel zakjes. Heb je een natte of gecondenseerde lens, dan zijn deze handige zakjes ook weer een oplossing.

Cameratas
Via: pixabay.com | Hans, CC

11. Conserveer je kerstspullen

Kerstspullen staan gemiddeld een maand of tien tot elf op de zolder, of zijn in ieder geval opgeborgen. Om te zorgen dat ze het volgende jaar er nog als nieuw uitzien, gebruik wat silica gel zakjes in de doos.

Silica gel zakjes kopen

Met bovenstaande tips hebben we het nut van silcagel denk ik wel bewezen. Nu denk je misschien, ik heb helemaal geen zakjes meer?

Geen nood, er zijn vele webshops die silicagel verkopen, als korrels of als zakjes. Heb je wat meer geduld, kijk dan ook eens op Amazon, daar zijn de prijzen interessanter, maar duurt het misschien wel wat langer. Maar er is meer dan genoeg aanbod op het oude vertrouwde bol.com!

Silica-gel-zakjes-2
Via: bol.com

Wat ga jij doen met silica gel zakjes?

Houd je jouw kruiden droog, of zorg je ervoor dat je sporttas lekker blijft ruiken? Laat het ons weten in de comments onderin!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

1 gedachte over “Silica gel zakjes zijn nuttiger dan je dacht: 11 super tips”

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...