Wat is Swedish Death Cleaning en moet jij het ook doen?

Swedish Death Cleaning klinkt nogal metal, maar eigenlijk is het vooral praktisch. Het Zweedse gebruik is gegroeid van een soort grote schoonmaak voor senioren om nabestaanden te ontlasten naar een stressverminderende hype voor millennials en minimalisten.

Vrouw sorteren garderobe swedish death cleaning kleding
Via: depositphotos.com

Wat is Swedish Death Cleaning precies?

Swedish Death Cleaning ligt op de grens van morbide en praktisch. In Zweden heet het döstädning (letterlijk ‘dood-opruimen’). Het is een praktijk waarbij ouderen alle spullen die ze niet langer nodig hebben uit hun huis halen.

Dat doen ze zodat na hun dood niemand met die taak belast wordt. Het komt dus voort uit iets moois: het ontlasten van anderen. Het geldt echter ook voor je gemoedstoestand…

Je hoeft er trouwens geen negentig voor te zijn. Veel Zweden beginnen er al aan wanneer ze nog jong zijn. Omdat het niet alleen voordelen voor je nabestaanden heeft, maar ook voor jezelf, is het een populair gebruik geworden voor mensen van alle leeftijden.

Wat heb je erbij te winnen?

Door te ontspullen of te ‘declutteren’ heb je letterlijk minder rommel in huis. Daardoor moet je minder vaak opruimen en schoonmaken, maar heb je ook minder stress. Rommel is een bron van ergernis en dat heeft een rechtstreeks effect op je stressniveau.

Door de death cleaning sta je bovendien stil bij de spullen die je hebt en waar je perfect zonder kan. Decluttering of ontspullen is niet nieuw. Influencers en lifecoaches zat die je tonen hoe je moet minimaliseren.

Bij Swedish Death Cleaning komt het idee vanuit liefde en traditie. Het gevolg is een eenvoudiger, rustiger en voldaan leven.

Via: Pinterest / bhg.com

Hoe begin je eraan? 3 tips

Gelukkig hoef je niet met één voet in het graf te staan om aan Swedish Death Cleaning te doen. Een goed begin is het boek The Gentle Art of Swedish Death Cleaning van Margareta Magnusson. Zij zette het begrip op de kaart.

Snel van start gaan doe je met onze tips hieronder!

Via: pexels.com | Andrea Piacquadio, CC

1. Wees voorbereid

Death cleanen kan best emotioneel worden, zelfs als twintigjarige. Niet alleen omdat je bepaalde spullen koestert om de herinneringen, maar ook omdat je het doet met het ontlasten van je familie in het achterhoofd. Maak er daarom iets leuks van.

Nodig een vriend(in) uit, open een fles wijn en ga samen door bijvoorbeeld je kleren. Maak meteen werk van die capsule wardrobe, nu je toch bezig bent. Begin bij de minst persoonlijke items.

2. Doneer of schenk je spullen

Je kan je spullen verkopen op Marktplaats of Vinted, maar foto’s, verzending, geldgedoe, … Dat vraagt allemaal veel werk. Het idee is net minder stress. Bekijk daarom wat je kan schenken aan vrienden of familie.

Check wel even of ze het willen! De bedoeling is niet dat je je familie dan toch opzadelt met je spullen. Je kan ook doneren aan een kringloopwinkel.

Vrouw sorteren garderobe swedish death cleaning kleding houden
Via: depositphotos.com

3. Niet alles moet weg

Het doel is niet te eindigen met zo weinig mogelijk spullen. Spullen met een emotionele of sentimentele waarde zijn moeilijk los te laten en dat hoeft ook niet. Denk aan lieve geschenken, volgeschreven dagboeken en persoonlijke spullen. Jij beslist wat het waard is om te houden.

Wat denk jij over Swedish Death Cleaning?

Het idee is dus wat morbide, maar tegelijk ook heel attent. Ben jij al een overtuigde minimalist of ben jij van het type ‘hoe meer, hoe liever’? Laat ons in een reactie hieronder weten of jij je aan Swedish Death Cleaning zou wagen!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...