De kapsalon, een complete maaltijd met alles erop en eraan. Bomvol calorieën die vooral goed vallen wanneer je al een avondje stappen achter de rug hebt. Maar waarom zou je niet zelf een kapsalon maken? Wij geven je het simpele recept voor deze snack. Verander het of vul het aan naar eigen inzicht.
Wat is een kapsalon?
Een kapsalon is voorzien van ingrediënten afkomstig uit zo’n beetje alle windstreken. De kapsalon is hét gerecht waarin de Nederlandse keuken en die uit het Midden-Oosten samenkomen! Het is een totaalgerecht dat inmiddels al in vele varianten door snackmasters wordt gemaakt.
In de meest conventionele vorm wordt de basis gevormd door een flinke bak friet die wordt bedekt met een heerlijke laag verse shoarma. Dat geheel wordt overgoten met gesmolten kaas. Om in de nodige vitamientjes te voorzien wordt daarop een lekkere verse salade aangebracht. Dit geheel wordt geserveerd met saus die er eigenlijk meteen bovenop gekwakt moet worden. Van oudsher betreft dat een combinatie van knoflook- en sambalsaus, voor een pittig smaakrandje.
Waarom heet het kapsalon?
Een kapsalon, dat is toch zo’n zaak waar je je haar laat knippen? Inderdaad, dus waarom heet deze snack dan in hemelsnaam kapsalon? De vaak slierterig salade bovenop heeft wel iets weg van een onverzorgd haarstuk, maar dat is niet de verklaring.
De naam kapsalon is verbonden aan een moderne mythe. Het is niet helemaal zeker waar de naam vandaan komt. Er wordt echter beweerd dat Nataniël Gomes, een Rotterdamse kapper, zo rond de laatste eeuwwisseling dagelijks tijdens zijn werk een lunchgerecht naar eigen inzicht liet samenstellen bij de naastgelegen shoarmazaak. Dat lunchgerecht bestond uit de ingrediënten van de oorspronkelijke kapsalon.
Na verloop van tijd werd het bereiden van dit specifieke gerecht voor deze kapper een dagelijks gebruik. De eigenaar van de shoarmazaak hoefde niet langer naar de keuken te roepen: “doe mij 1 bakje friet met shoarma, kaas en saladetopping voorzien van………..”. Het roepen van het woord “kapsalon” was al gauw genoeg om de dienst doende keukenprins of -prinses aan het werk te zetten.
Een ongekend populair gerecht
Al snel begonnen ook andere gasten naar dit unieke gerecht te vragen, ook in andere snackbars en shoarmazaken in Rotterdam en daarbuiten. Als een olievlek breidde de populariteit van dit ‘typisch Nederlandse gerecht’ zich vervolgens uit naar België en kreeg het zelfs buiten Europa voet aan de grond.
Rotterdam blijft echter de bakermat van de kapsalon en daar is het trots op. Sinds een jaar of 10 wordt er zelfs een jaarlijkse wedstrijd georganiseerd in de ‘hometown’ van de kapsalon. De winnaar ontvangt de ‘gouden kapsalon’ als hoofdprijs en verdient eeuwige roem.
Zelf kapsalon maken: zo doe je dat
Wil je vandaag thuis eens iets typisch Nederlands koken en eten, dan heb je de keuze uit diverse gerechten zoals boerenkool, hutspot, zuurkool met worst en ……… een kapsalon. Die laatste staat via thuisbezorgd.nl in no-time dampend voor je deur, maar je kunt natuurlijk ook zelf een kapsalon maken.
Ingrediënten voor een kapsalon
Zorg dat je de standaard ingrediënten voor de bereiding van je kapsalon in huis hebt. De supermarkt kan overal in voorzien:
- 200 gram afbakfriet
- 150 gram shoarmareepjes
- 40 gram geraspte kaas of 2 flinke plakken
- een zakje fijn gesneden ijsbergsla
- 1 ui, tomaat en een kwart komkommer.
Zet daarnaast de knijpfles knoflooksaus alvast gereed. En zorg dat je ook een potje sambal bij de hand hebt. Het is gebruikelijk om je kapsalon te serveren in een rechthoekig aluminium bakje. Een gewoon bord zou ook kunnen maar ja, bier drink je ook niet uit een mok. Je gerecht moet in elk geval even in de oven kunnen zodat de kaas kan smelten.
De vermelde hoeveelheden ingrediënten voor als je zelf een kapsalon wilt maken zijn voor 1 persoon. Vermenigvuldig ze met 3 en je hebt genoeg voor 2 tot 3 extra gasten. We gaan bij dit recept even uit van ‘the easy way’ waarbij je al je ingrediënten kant en klaar koopt in de supermarkt. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om verse friet vanuit de aardappel te maken en de shoarmareepjes zelf te snijden en te kruiden. Daarover straks meer.
Bereidingswijze kapsalon
Stap 1: De friet en de shoarma moeten beide worden gebakken. Dat lukt je vast wel tegelijkertijd. Gebruik je ovenfriet, bak die dan op 200 °C in iets meer als 20 minuten bruin.
Stap 2: Na 10 minuutjes begin je met het bakken van de shoarma in een koekenpan zonder boter. Shoarma is van zichzelf redelijk vet dus je hoeft alleen maar te roeren om ervoor te zorgen dat het vlees niet aanbakt. In 5 tot 8 minuten bak je de shoarma gaar.
Stap 3: Schep de frietjes in je bakje en doe vervolgens het shoarmavlees er bovenop. Een beetje gelijkmatig verspreiden graag zodat een mooi bedje ontstaat. Daar strooi of leg je de kaas vervolgens overheen. De kaas op je kapsalon zal al direct wat gaan smelten maar om dat te stimuleren zet je het hele gerecht nog enkele minuten in de oven die toch nog warm is. Haal het gerecht eruit en strooi er de sla bovenop als een soort ‘toupetje’ (haarstuk).
Stap 4: Het lekkerste is wanneer je de komkommer en ui in sliertjes raspt om je kapsalon van extra haarkleur te voorzien. De tomaat snij je in blokjes voor een frisse, lichtzoete bite.
Stap 5: Zelf een kapsalon maken, dat doe je niet omdat je aan de lijn bent. Wil je dit gerecht geheel volgens traditie nuttigen, spuit er dan een mooi raamwerkje knoflooksaus overheen. Besprenkel het daarnaast met een klein lepeltje op een aantal plaatsen met sambal. Je kunt er echter natuurlijk ook voor kiezen om de sausjes apart te serveren, zodat iedere gast de hoeveelheid kan kiezen die hij of zij prefereert.
Een gezonde kapsalon maken
Afhankelijk van de hoeveelheid kan een flinke portie kapsalon meer dan 1200 calorieën bevatten. Hou je je aan het recept hierboven en ben je niet te scheutig met de sausjes, dan zit je op iets meer dan 800 calorieën.
Met 1 grote portie ga je al gauw over de helft van het aantal calorieën heen dat je dagelijks nodig hebt. Krijg je meer calorieën binnen dan je verbrandt, dan genereert je lichaam vet en kom je aan qua gewicht. Hoe kun je nu genieten zonder dat dat gebeurt? Hoe kun je met andere woorden een gezonde kapsalon maken?
Zo maak je een gezonde kapsalon
Het is essentieel dat je als basis uitsluitend verse, onbewerkte ingrediënten gebruikt. Dan kost het allemaal wat meer tijd, maar beperk je de calorieën aanzienlijk. Snij daartoe 250 gram vastkokende aardappels met de schil tot langwerpige frietjes. In 3 kwartier bak je ze onder toevoeging van wat olijfolie en zout onder regelmatig omscheppen gaar in de oven.
Ingrediënten gezonde kapsalon
‘Gezonde’ shoarma maak je het beste uit magere kipfilet door reepjes van 0,5 mm bij 3 cm te snijden. Marineer ze in knoflook (2 tenen), een scheutje olie, peper, paprikapoeder en zout en laat dat even intrekken. In 10 minuten bak je deze verse shoarma bruin in de pan.
Een 10+ of 20+ jong belegen kaas zonder al te veel zout past goed bij een gezond eetpatroon. Strooi die over de frietjes en het vlees en smelt hem in de oven. Zonder saus geen kapsalon. Maar e-nummers wil je als gezondheidsfreak vermijden en dus maak je je ‘dressing’ voor deze kapsalon zelf vers.
Dressing maken
Doe dat door verse knoflook (1/2 teen) te persen en te vermengen met 50 gram vetloze Griekse yoghurt en wat light-mayo en een puntje sambal. Voeg daar nog wat extra peper en zout aan toe.Op die manier kun jij een gezonde kapsalon maken waarbij je diezelfde dag ook nog iets anders mag eten, zonder dat je daarbij aan hoeft te komen.
Zelf kapsalon maken, aan de slag!
De kapsalon, een typisch Hollands gerecht met een Oosters tintje. Lekker in de snackbar, maar prima zelf te maken volgens dit simpele (gezonde) recept. Laat ons in een reactie weten hoe jouw kapsalon heeft gesmaakt!
Lees ook:
- AirFryer recept: zo maak je knapperige zoete aardappel frietjes
- Deze Oreo-mugcake met maar 2 ingrediënten moet je proeven!
- Snickers popcorn uit de AirFryer: heerlijk voor chocoladeliefhebbers!
Blijf fris en fruitig… en volg ons!
Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:
geen linkjes graag