Zuinig printen: 7 tips om te besparen op het printen

Printers worden de laatste jaren steeds duurzamer in gebruik. Toch zijn er nog genoeg dingen die je zelf kunt doen om op je printgebruik te bezuinigen. Want of je nu print voor zakelijke doeleinden of privé: je wilt het liefst zuinig printen.

In dit artikel ontdek je hoe je dat het beste kunt doen.

De beste tips om zuinig te printen

Als iets duurzamer of goedkoper kan, is dat altijd een voordeel. Zo heeft zuinig printen ook heel wat voordelen. Je bespaart geld op toners, cartridges en papier, en bent ook nog eens milieuvriendelijk en verantwoord bezig.

Hieronder vind je 7 tips waar je vandaag nog mee aan de slag kunt om te bezuinigen op zowel zwart-wit printen als kleur printen.

zuinig printen inkjet
Via: Midjourney / Kiwify

1. Zet je kleurenprinter op zwart-wit

Beschik je over een kleurenprinter? Dan staat deze printer standaard ingesteld op afdrukken in kleur. Heel handig wanneer je visueel aantrekkelijke documenten wilt printen, maar minder goed voor je portemonnee.

Kleurencartridges raken namelijk snel leeg en als je regelmatig print, moet je elke maand een nieuwe cartridge aanschaffen.

Dit loopt al gauw in de papieren. Gelukkig kun je hier flink op besparen door de kleurinstellingen van je printer standaard op zwart-wit te zetten. Voor de meeste documenten die je print, is het gebruik van kleuren namelijk niet nodig.

En wil je toch een keer in kleur printen? Dan kun je dit eenvoudig aanpassen in de instellingen.

zuinig printen
Via: Midjourney / Kiwify

2. Bespaar inkt door de printen in conceptkwaliteit

Zuinig printen in conceptkwaliteit; de kans is groot dat je hier nog nooit van hebt gehoord. En dat maakt deze tip extra belangrijk. Je kunt er in het printmenu namelijk voor kiezen voor de optie ‘concept’. Hiermee bespaar je tot wel 50% inkt ten opzichte van de standaardinstellingen.

Natuurlijk wordt de kwaliteit van je geprinte document hierdoor iets lager, maar letters zijn nog steeds prima leesbaar. Voor foto’s raden we overigens niet aan om dit te doen, dit gaat echt ten koste van de kwaliteit.

3. Negeer de eerste waarschuwing van een lege cartridge

Krijg je een waarschuwing dat de cartridge bijna leeg is? Vervang de cartridge dan niet meteen. Je kunt vaak nog meerdere prints maken voordat de cartridge daadwerkelijk leeg is.

Beschik je over een laserprinter? Dan helpt het om een bijna lege cartridge heen en weer te kantelen, zodat de inkt beter verdeeld wordt. Dit levert je extra prints op zonder dat je meteen de cartridge hoeft te vervangen.

4. Kies voor dubbelzijdig afdrukken

Zuinig printen kan op meerdere manieren. Niet alleen besparen op inkt speelt hierin een rol, maar ook besparen op papier. Een eenvoudige manier om dit te doen, is door dubbelzijdig af te drukken.

Hiermee bespaar je 50% van je papier en doe je een stuk langer met je A4-vellen. Je kunt dubbelzijdig printen eenvoudig aanvinken in de instellingen in het printmenu op je laptop of in de app.

zuinig printen laserprinter
Via: Midjourney / Kiwify

Let wel op: bij printen in kleur, kan dubbelzijdig printen een onaangenaam effect geven, omdat gekleurde afbeeldingen soms doordrukken op het papier. Dubbelzijdig printen is daardoor vooral geschikt voor zwart-wit printen, bij voorkeur wanneer het documenten met alleen tekst betreft.

5. Kijk kritisch naar de prijs van cartridges en toners

Uit prijspeilingen blijkt dat de prijzen van cartridges en toners tot wel 30% kunnen verschillen. En dat terwijl de inhoud en kwaliteit hiervan vaak nagenoeg identiek is. Door vooraf prijzen te vergelijken, voorkom je duurkoop en wordt zuinig printen een makkie.

Een andere manier om hierop te besparen is door je cartridges te laten bijvullen of door zogenaamde klooncartridges te gebruiken.

Heb je nog nooit van de term klooncartridge gehoord? Een klooncartridge is een cartridge van een andere fabrikant. Deze cartridge heeft dus niet hetzelfde merk als je printer, maar is wel compatibel met het apparaat.

Het is een goedkopere keuze, maar let wel op: het is niet altijd goed voor je printer om een cartridge van een ander merk te installeren. Kijk dus vooraf goed naar de online reviews en ervaringen.

6. Bespaar geld door je cartridge te recyclen

Wil je geld besparen op printen? Dan is het goed om te weten dat je cartridges kunt inleveren bij een inzamelpunt. Deze vind je door heel het land. Je krijgt dan een klein bedrag voor het inleveren hiervan en dat bedrag gaat vaak naar een goed doel. Je doet dus ook nog eens iets goeds voor de wereld.

zuinig printen cartridge
Via: Midjourney / Kiwify

7. Bespaar inkt met duurzame lettertypes

Het ene lettertype is een stuk duurzamer dan het andere. Dat heeft te maken met de dikte van het betreffende font. Wist je bijvoorbeeld dat je Times New Roman tot wel 27% kunt besparen op inktverbruik ten opzichte van Arial? En wist je dat dit voor Calibri neerkomt op zo’n 23% en voor Century Gothic op zo’n 21%?

Wil je het echt serieus aanpakken? Dan kun je ook een zogenaamd Ecofont aanschaffen. Dit is een lettertype waarin bijna onzichtbare witte puntjes zijn verwerkt. Een voorbeeld daarvan is het lettertype Vera Sans, dat je gratis kunt downloaden. Dit maakt zuinig printen een stuk eenvoudiger.

Zuinig printen was nog nooit zo makkelijk

Dankzij de tips hierboven weet je dat er heel wat dingen zijn die je kunt doen om zuinig printen mogelijk te maken. En het mooie is: de meeste van deze tips kun je meteen toepassen in je eigen leven. Zeker als je veel print voor je werk of privé, zul je al snel merken dat je hier flink wat geld mee bespaart.

Jouw tips om zuinig te printen?

Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar je eigen handige tips om duurzaam en goedkoop te printen. Laat dit vooral weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...