Date ideeën: 16 creatieve tips voor een eerste date succes

Stiekeme blikken, een gelukzalige grijns op je gezicht en misschien al wel vlinders, maar tegelijk ook zweethanden, een knoop in de maag en nerveuze kriebels. Het vooruitzicht van een eerste date kan je doen zwijmelen of net doen huiveren. Toch hoeft een eerste date niet eng te zijn. We geven je achttien eerste date ideeën om van die first date een echte knaller van te maken.

De eerste date

De eerste date met iemand nieuw is spannend en een beetje eng, maar het moet vooral erg leuk zijn. Geniet er dus van! Heel wat van je angsten en zenuwen kan je wegnemen door je simpelweg voor te bereiden. Dat doe je niet alleen met inspiratie voor date ideeën, maar ook met handige date tips!

eerste date ideeën lachend koppel
Via: unsplash.com | Priscilla Du Preez, CC

Vragen eerste date

Een klik hebben of een connectie maken met een vreemde is fun, opwindend, een tikje spannend en soms zelfs levensveranderend. Of je nu op zoek bent naar vriendschap of een relatie, iemand écht leren kennen doe je door interessante vragen te stellen.

Welke vragen stellen? Ben je verlegen, weet je dat je op het moment zelf te zenuwachtig zal zijn of ben je introvert en heb je tijd nodig om aan een situatie of persoon te wennen? Dan kan je het best enkele intrigerende, grappige of prikkelende vragen voorbereiden.

Ontdek de beste eerste date vragen!

Handige date tips

Het was nooit echt makkelijk, maar daten in de 21ste eeuw is on a whole new level. Of je nu online of in persoon gaat daten, er zijn enkele tips die je op weg helpen door het mijnenveld genaamd ‘daten’. Belangrijk om in jouw achterhoofd te houden als jij op zoek bent naar date ideeën!

1. Wees jezelf

Cliché? Nou, ja. Maar dat maakt het niet minder waar. Jezelf anders voordoen dan je bent leidt nooit tot goede dingen.

2. Locatie, locatie, locatie

Heb je de persoon nog nooit eerder in het echt gezien? Kies dan voor een publieke locatie. Hieronder vind je leuke date ideeën met originele locaties, maar ook een gezellig restaurantje of de bios doen het steeds goed.

3. Geen overdaad

Een cocktail of glaasje wijn helpt de zenuwen weg te nemen, maar te veel drinken op een eerste date is écht niet sexy. Te veel alcohol is dus een no-go, maar ook gulzig eten en te nieuwsgierig of opdringerig zijn doe je beter niet.

4. Zet je mobiel op stil

Hou je aandacht bij je date en laat je telefoon in je zak of tas, hoe Instaworthy je eten er ook uitziet of hoeveel appjes je ook krijgt. Je date zal het echt waarderen als je meer aandacht voor hem of haar hebt dan voor je mobiel.

5. Ga ervoor

Kies er bewust voor om minstens het eerste uur er echt helemaal voor te gaan. Wees geïnteresseerd in de andere persoon, probeer het gesprek levendig en leuk te houden en ja, flirt zelfs een beetje. Je hebt niets te verliezen, dus ga er helemaal voor!

Via: unsplash.com | Good Faces, CC

Date ideeën: wat te doen op een eerste date?

Nu je op de hoogte bent van de basisetiquette én je weet hoe je je zenuwen tot een minimum kan beperken, is het tijd voor de date zelf. Het geheim van een succesvolle eerste date? Doe iets origineels! Zoals je hieronder kan zien, hoeft dat helemaal niet duur of ingewikkeld te zijn. Ontdek de leukste date ideeën!

1. Wandelen

Wandelen klinkt misschien saai, maar het is de ideale date voor wie houdt van een goed gesprek. In tegenstelling tot een etentje, waarbij je elkaar wat awkward zit aan te kijken of je met je mond vol moet praten, voelt slenteren door de stad, in het park of op het strand dynamisch aan.

Doordat je omgeving verandert, vind je bovendien steeds iets nieuws om over te praten. Extra troef: door wandelen komt endorfine (het gelukshormoon) vrij.

2. Rondvaart door de stad

Samen met je date een nieuwe plek verkennen zorgt ervoor dat je elkaar snel leert kennen. Dat kan al wandelend, maar met een rondvaart zie je de stad op een heel andere manier. Het is bovendien een goede conversation starter. Wel even checken of jij of je date niet zeeziek worden. Anders kan je beter een van de andere date ideeën kiezen…

3. Ontbijt of brunch

Een etentje als first date kan prima, maar ontbijten of brunchen is weer wat anders. Een vroege date geeft je bovendien opties. Was de date geslaagd? Dan kan je er meteen een vervolg aan breien met een andere leuke activiteit. Was het een grote flop? Dan heb je nog de hele dag om gezellig wat anders te doen.

4. Blijf in je comfortzone

Zoals een boekenwinkel bezoeken, een perfect eerste date idee voor een stel boekenwurmen. Het idee is: kies een date of plek uit die aansluit bij jullie interesses. Misschien zijn jij en je date geen grote lezers, maar zijn jullie wel fervente fan van shoppen? Ga dan lekker samen winkelen.

eerste date ideeën koppel achter boeken
Via: unsplash.com | Josh Felise, CC

5. Stap uit je comfortzone

Voor de durvers: doe net het tegenovergestelde en ga uit je comfortzone. Voor introverte boekenfans kan karten net het ding zijn dat een band schept. Voor thrill seekers leidt een museumbezoek misschien wel tot een diep gesprek.

5. Doe aan people watching

Ga samen op een bankje, picknickdeken of terras zitten en observeer de voorbijgangers. Lijkt licht voyeuristisch, maar het verbetert relaties net. Je probeert immers te begrijpen waarom mensen doen wat ze doen en dat geeft je meer empathie.

Deze date is vooral een goed idee wanneer je de persoon al langer kent. Hou het luchtig en ga niet random mensen beledigen.

6. Foodfestival

Ben jij of je date een foodie? Een leuk alternatief voor een etentje is een foodfestival. Zo kunnen jullie samen nieuwe dingen ontdekken en uitproberen. De bruisende sfeer, heerlijke aroma’s in de lucht en een muziekje op de achtergrond creëren een zomers gevoel waar iedereen blij van wordt. Een absolute favoriet in dit rijtje van date ideeën!

7. Netflix & chill

Het hoeft soms niets meer te zijn dan een bingeworthy serie of een goede film (en snacks, uiteraard) om een leuke date te hebben. Houden jullie allebei wel van een avondje bankhangen, dan kan je Netflix & chill letterlijk nemen en gewoon genieten van de gezelligheid. Wie weet leidt dat wel tot die andere, ahem, versie van Netflix & chill.

8. Samen koken

Eten brengt mensen samen. Daarom is een eerste date vaak een etentje op restaurant of thuis. Als je dat eten dan nog samen bereid hebt, schep je meteen een band met je date. Je leert hem of haar op een heel andere manier kennen. Kan je goed koken, dan kan je gelijk je skills showen.

Kan je nog geen ei koken? Dan leidt samen koken vast tot veel hilariteit. Je hebt bovendien meteen iets om over te praten tijdens het eten.

eerste date ideeën koppel samen koken
Via: unsplash.com | Hannah Busing, CC

9. Ga naar een karaokebar

Het vergt veel moed (en soms wat alcohol) om te zingen voor mensen die je niet kent. Maar men blijft het doen omdat het net bevrijdend werkt!

Ja, het idee is hartstikke eng, maar eenmaal je van dat podium stapt na wellicht de slechtst gezongen versie van Hey Jude in mensenheugenis, zit je barstensvol adrenaline en zelfvertrouwen waar je nog weken op teert. Geloof ons, het wordt een date om nooit meer te vergeten.

10. Dubbeldate

Vind je daten echt, écht eng? Dan kan je een dubbeldate doen met een bevriend koppel. Dit is een goed eerste date idee voor iedereen die wat morele steun nodig heeft bij het spelen van the dating game. Kies een koppel uit dat jou goed kent en je moeiteloos (en onopvallend) de hemel in prijst.

11. Ga naar een concert

Dit is een leuke date wanneer je niet goed weet waarover te praten want muziek creëert instant sfeer. Tijdens het concert hoef je niets te zeggen en erna weet je meteen een onderwerp. Ook cabaret, theater of musicals zijn goede dates voor wie wat moet loskomen.

12. Spelletjesavond

Samen gezelschapsspelletjes spelen is een goede manier om een date tot leven te laten komen. Kijk of zijn of haar competitief kantje naar boven komt of hij of zij net een genereuze speler is. Hoe dan ook, tijdens een gezelschapsspel komt je ware aard boven. Inspiratie nodig? Ontdek dan de leukste spelletjes voor volwassenen!

13. Pubquiz

Een pubquiz is tegelijk gezellig en spannend. Het kan je dichter bij elkaar brengen (jij en je date versus de wereld) of het kan net jullie strijdlustige kant bovenhalen. Dit is een leuke date in een groepssetting waarbij jullie op een losse manier elkaar kunnen leren kennen.

14. Picknick

Picknicken combineert people watching en eten, dus die date kan niet misgaan. Tenzij er natuurlijk een plotse regenbui opduikt, maar ook dat kan hartstikke gezellig en zelfs romantisch zijn. Hand in hand door de regen rennen, dicht bij elkaar schuilen, … Past zo in een romantische film!

eerste date ideeën koppel onder paraplu
Via: unsplash.com | Joel Overbeck, CC

15. Wildzwemmen

Een leuk date idee voor durvers! Wildzwemmen betekent in de natuur zwemmen, in rivieren, beken of meren (let op: het mag niet overal). Het geeft een heerlijk vrij gevoel, alle remmingen verdwijnen en jij en je date voelen je meteen springlevend. Of je zwemkledij meeneemt, laten we aan jou over.

16. Cursus volgen

Sommige mensen houden van een actieve date, maar dat hoeft niet meteen bungeejumpen te zijn. Door samen een cursus pottenbakken, schilderen of zelfs een sportles te volgen, zijn jullie actief en leren jullie elkaar spontaner en sneller kennen.

Zelf nog tips voor dé perfecte eerste date?

Daten moet voor iedereen leuk, romantisch en ontspannend zijn. Als jij dé tip hebt voor date ideeën, horen we het graag! Laat dus vooral een reactie na. Ook als je zelf een ont-zet-tend geweldige eerste date achter de rug hebt, horen we er graag alles over in de reacties!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...