Eenvoudig leven: waarom wil je het (+ 10 handige tips)

Een eenvoudig leven is iets waar we tegenwoordig steeds meer behoefte aan hebben. Eenvoud zit ‘m in de kleine dingen, en met deze tips kan ook jij het bereiken!

Eenvoud geeft rust

Misschien associeer je eenvoudig leven met een beroep als schaapherder op het platteland. Of met een pittoresk bergdorpje waar je onderweg naar je vakantiebestemming veel te hard langs scheurt. Een leven waarin niemand zich druk lijkt te maken of veel zorgen aan zijn hoofd lijkt te hebben.

Maar in feite leefde bijna iedereen tot voor kort een eenvoudig leven. Denk maar eens aan je grootouders. Hoe was hun leven ten opzichte van dat van jou? Misschien leefden ze een zuinig leven, maar waren ze wel ontzettend gelukkig.

Eenvoudig leven op jouw manier. Wat betekent eenvoud voor jou? Wat doe jij om zuinig te leven? Wie weet inspireer je er anderen mee!

Laat het weten in de comments onderin!

Laten we eens kijken naar wat eenvoudig leven precies inhoudt en welke tips en tools je kunt gebruiken om meer eenvoud uit te nodigen in je leven.

Eenvoudig-leven-schaapherder-
Via: pexels.com | Quang Nguyen Vinh, CC

Wat is eenvoudig leven?

Eenvoudig leven is eigenlijk niets meer dan bewust kiezen voor rust en balans. Dat kan op allerlei verschillende manieren (waar we straks wat voorbeelden van laten zien).

Wat dacht je van het weggooien van onnodige spullen? Of in plaats van naar je telefoon te kijken, de mooie planten in je kamer te bewonderen?

Lepelplant lucht zuiverende kamerplanten
Via: Wikimedia Commons | TUFOWKTM, PD

Definitie van eenvoudig leven

Eenvoudig leven betekent minimaliseren, loslaten van onnodige zorgen en waarderen wat écht belangrijk is. Genieten van de zonsondergang, een bloem die tot bloei komt of de lach van een baby. Schoonheid zit in de eenvoud, zeggen ze ook wel.

Waarom kiezen voor een eenvoudig leven?

Een eenvoudig leven zorgt onder andere voor een betere mentale gezondheid, minder stress, innerlijke rust en zelfs financiële vrijheid! Dat willen we allemaal wel…

Eenvoudig-leven-paardebloem
Via: unsplash.com | nine koepfer, CC

Voordelen van een eenvoudig leven

We zouden je niet aanraden een eenvoudig leven te leven, als het geen voordelen zou hebben. Hieronder noemen we er een paar.

Minder stress en zorgen

Een druk leven kan zorgen voor veel stress. Afspraakjes hier, shoppen daar, to do-lijstjes afwerken… Is het allemaal wel écht nodig? Door eenvoudig te leven heb je minder stress en laat je onnodige zorgen sneller los.

hond houden gelukkiger
Via: pixabay.com | 8777334, CC

Betere mentale gezondheid

Zowel je fysieke als mentale gezondheid zal verbeteren als je je focust op rust en regelmaat. Tja, onze ouders zeiden het vroeger al tegen ons, maar het is echt waar. In die regelmaat zit een eenvoud die stiekem ontzettend goed is voor ons welzijn.

Sterkere relaties

Door de dagelijkse afleiding te verminderen, leef je veel meer in het hier-en-nu en heb je dus echt de tijd en aandacht om kwalitatieve relaties te onderhouden. Bye telefoon, hallo mooie gesprekken (en dates)!

date liefde verliefd bloemen
Via: pexels.com | Katerina Holmes, CC

Financiële vrijheid

Omdat je minder focust op het materiële, onder andere door te consuminderen, zul je veel meer financiële vrijheid ervaren. Ineens is er geld over voor die geweldige reis waar je al langer van droomt. Of om te sparen (zodat je straks eenvoudig kunt leven op een prachtige boerderij midden in de natuur… 😉 )

Milieuvriendelijk leven

Een eenvoudig leven maakt je een stuk bewuster van je leefomgeving, de natuur en onze planeet. Bovendien maak je minder afval als je eenvoudig leeft. Hoe minder spullen, hoe minder troep… en dus minder vervuiling.

Eenvoudig-leven-recycle
Via: unsplash.com | Nareeta Martin, CC

10 tips voor een eenvoudig leven

Met deze 10 handige tips leer je hoe je zelf een eenvoudig leven kunt leiden. Misschien zit jij er straks wel net zo relaxed bij als deze man op de foto.

remote werken in de natuur
Via: pixabay.com | Sasin Tipchai, CC

1. Consuminderen

Denk twee keer na voordat je iets koopt. Heb je het echt nodig? Word je er écht heel blij van? Stel jezelf kritische vragen voordat je een nieuwe aankoop doet en streef naar een meer zuinig leven. Word je gelukkiger van, we promise.

2. Beperk je schermtijd 

Installeer een tijdslot voor je social media apps, want voor je het weet zit je weer de halve dag onnodig te scrollen. Nergens voor nodig! Naar buiten staren is veel ‘productiever’…

Eenvoudig-leven-telefoon-
Via: unsplash.com | Adem AY, CC

3. Minimaliseer afleiding

Zorg dat je omgeving altijd opgeruimd en netjes georganiseerd is. Want een rommelig huis zorgt voor een rommelig hoofd. Ga eens goed door je spullen heen en doe weg wat je niet meer nodig hebt. Zo krijg je zelf ook meer rust aan je hoofd!

4. Single tasking

We zijn het zo gewend om te multitasken dat het soms lastig kan zijn om je echt op één ding tegelijk te focussen. Maar eenvoudig leven begint hier! Zet bijvoorbeeld je e-mail uit, leg je telefoon weg, en focus je 100% op de opdracht die voor je ligt. Wedden dat werken zo ook een stuk leuker (en eenvoudiger) wordt…?

remote werken virtual assistent
Via: unsplash.com | Nick Morrison, CC

5. Leer nee zeggen

Staat jouw (sociale) agenda ook zo volgepland? Zeg eens wat vaker nee. Op die manier creëer je meer tijd voor jezelf.

6. Ga de natuur in

In de natuur draait het allemaal om eenvoudig leven! Maak daarom regelmatig een lekkere wandeling in het bos of neem een verfrissende duik bij een van deze 12 beste plekken om te zwemmen in de natuur!

Eenvoudig-leven-natuur-jongen
Via: unsplash.com | Melissa Askew, CC

7. Geniet van de kleine dingen

Leer te genieten van de kleine dingen in het leven. Kijk goed om je heen en je zult zien dat kleine geluksmomentjes zich dagelijks voordoen. 

8. Zorg voor voldoende rust

Vroeg naar bed en vroeg op staan is hét recept voor een eenvoudig leven. Voldoende rust en slaap is namelijk ontzettend gezond.

Beddengoed bedlinnen goed slapen
Via: depositphotos.com | bernardbodo

9. TV uit, radio aan

De TV zorgt voor veel afleiding. Luister daarom gewoon iets vaker naar een lekker muziekje. Rustiger voor je ogen & mind.

10. Leef duurzaam

Eenvoudig leven gaat hand in hand met zorgen voor onze planeet. Door bewuste keuzes te maken, draag je bij aan een duurzamere wereld.

Eenvoudig-leven-appel
Via: unsplash.com | Noah Cote, CC

Eenvoudiger leven: de volgende stap

Een eenvoudig leven is geen utopie, maar een haalbaar doel dat rust, balans en vervulling kan brengen. Door deze (kleine) aanpassingen te maken aan je levensstijl, kun je zelf de vele voordelen van een eenvoudig leven ervaren!

Zon-1
Via: pixabay.com | JillWellington, CC

Hoe leef jij eenvoudig?

Wat is jouw definitie van eenvoud en hoe pas je dit toe in je leven? We zijn erg benieuwd! Laat het weten in de reacties.

Verder lezen?

Zin om verder te lezen over een eenvoudig leven? We hebben twee goed beoordeelde boeken geselecteerd, dus neem vooral eens een kijkje:

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...