Grijs haar: meer vrouwen accepteren het en stoppen met verven

Grijs haar. De een krijgt het al voor zijn of haar dertigste, een ander behoudt tot op hoge leeftijd grotendeels de eigen blonde, rode of donkere haarkleur. Dit komt omdat grijs worden een natuurlijk proces is…

Natuurlijk grijs haar

Het proces van grijs haar krijgen is voor 90% erfelijk bepaald. Waren je ouders al vroeg grijs? Grote kans dat ook jij voor je vijftigste voorzien bent van grijze lokken. Maar waarom wordt haar eigenlijk grijs en waarom vinden de meeste mensen grijze haren bij mannen sexy en bij vrouwen oud?

natuurlijk grijs haar stoppen met verven
Via: depositphotos.com | photography33

Ieder haar groeit in een eigen zakje

Onze haren groeien per stuk uit ieder een eigen haarzakje en op ons hoofd zitten er zo’n 100.000 tot 150.000 van. Elk haarzakje produceert in totaal ongeveer twintig haren door het leven heen.

Dit gebeurt in een cyclus: een haar groeit een aantal jaar en kan maximaal een meter lang worden als het niet geknipt wordt. Daarna stopt de groei en valt de haar uit. Na een rustperiode begint de cyclus opnieuw en groeit er een nieuwe haar uit het haarzakje.

Waar komt je haarkleur vandaan?

De kleur van ons haar wordt bepaald door pigmentcellen, melanocyten, die twee soorten kleurpigment aanmaken. Eumelanine zorgt voor bruin/zwart pigment en pheomelanine is verantwoordelijk voor oranje/rode tinten.

Bevat je haar weinig eumelanine dan is het blond, heb je er veel van dan ben je donker. Soms wordt er naar mate iemand ouder wordt meer eumelanine aangemaakt en verandert de haarkleur van licht naar donkerder.

grijs haar vrouwen
Via: pixabay.com | NomeVisualizzato, CC

Waarom wordt je haar grijs?

Op een gegeven moment en dat tijdstip is genetisch bepaald, stoppen de pigmentcellen in het haarzakje met de aanmaak van zowel eumelanine als pheomelanine. Dit heeft te maken met een veranderende eiwitsynthese in het lichaam; met natuurlijke veroudering.

Vanaf dat moment is de haar die uit dat haarzakje groeit, wit of beter gezegd kleurloos. Dit gebeurt niet bij alle haren op het zelfde tijdstip, omdat de groeicyclus per haar verschillend is en zo bestaat je haardos dus uit kleurloze haren en haren met kleur.

Wit = kleurloos

Anders dan haar met kleur, is een kleurloze haar zonder pigment hol. Het licht dat op het haar valt, wordt niet meer geabsorbeerd, maar teruggekaatst als wit licht. Zo worden we een soort van bedrogen door onze ogen; wat wij grijs benoemen is eigenlijk dus wit, maar ook weer niet; in het echt is het kleurloos.

Via: giphy.com

Grijs haar verven: moet het wel?

Tot heel recent was het voor meer dan 70% van de vrouwen gebruikelijk om direct na het verschijnen van de eerste grijze haar, naar de haarverf te grijpen. Maar op dit moment zie je steeds meer vrouwen die hun grijze haren ‘omarmen’ en trots hun kapsels laten zien.

Op social media is ‘going grey’ hot en delen beroemdheden hun nieuwe grijze look, waarbij ze iedereen direct ook heel duidelijk maken dat ze in deze greynaissance zeker niet oud en afgeschreven zijn.

Bij mannen geaccepteerd

Volgens verschillende publicaties vinden de meeste vrouwen mannen met grijs haar woest aantrekkelijk, het maakt ze super-sexy. Daarnaast accepteren ze grijze haren bij zichzelf niet omdat het bij vrouwen zou staan voor oud en afgeschreven.

Er wordt beweerd dat vrouwen zich bij mannen met grijze haren geborgen voelen omdat deze wijsheid uitstralen. Dit wordt in de volksmond ook het George Cloony-effect genoemd waarbij een man met dergelijke grijze haren liefkozend een Silver Fox heet.

Silver Vixens

Vooral glanzend zilvergrijs haar is dé trend van dit moment en zelfs jonge vrouwen, nog zonder natuurlijke grijze haren, gaan voor grijs, gewoon omdat het mooi is. Lazen we eerder dat een grijze sexy man een Silver Fox wordt genoemd, vrouwen met grijze haren gaan door het leven als Silver Vixens.

Grijs haar opleuken

Wil je niet helemaal grijs door het leven gaan, dan kun je tegenwoordig ook je grijze lokken wat opleuken door er opvallende gekleurde plukken in te verwerken. Kleuren als blauw, paars en roze, zijn helemaal in en geven een mooie speelse touch zonder dat je je grijze haar helemaal hoeft te verven.

Via: pexels.com | Andrea Piacquadio, CC

Kapsels met natuurlijk grijs haar: 3 voorbeelden

Als je denkt dat bij grijs haar alleen een kort kapsel hoort, omdat oma dit nu eenmaal had, dan heb je het helemaal mis. Natuurlijk staat een kort pittig kapsel bij veel vrouwen super, maar er is veel meer mogelijk dan dat.

We geven je een aantal voorbeelden waar je zeker inspiratie uit kunt opdoen voor jouw eigen grijze look.

1. Kort grijs haar

We beginnen toch met de korte grijze coupe en wel met dé grijze haartrend van 2022; de pixie cut. Hierbij blijft het haar bovenop wat langer en is het zowel aan de voorkant als de zijkant kort.

Via: pxhere.com | Pxhere.com, CC

Een klein nadeel is dat je voor een pixie cut met regelmaat naar de kapper moet om het in model te houden. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een tijdloze bob, zeker als je niet helemaal zeker bent of je je haren lang of kort wilt dragen.

2. Half lang grijs haar

Zijn je haren grijs, laat je dan door je kapper vertellen welk kapsel goed bij jouw gezicht, maar ook bij jouw grijze haarkleur past. Het ene kapsel is namelijk het andere niet.

Kies bijvoorbeeld voor een langere bob oftewel de lob. Deze geeft een mooie omlijsting van het gezicht, zeker met een (halve) pony. Heb je van nature krullen dan is de wave bob een musthave! Deze variatie op een bob zit altijd in model en oogt een beetje warrig.

3. Lang grijs haar

Vroeger waren er maar weinig vrouwen die als ze voor grijs kozen, niet de schaar in hun haren lieten zetten. Waarschijnlijk heeft dit deels met uitgroei te maken; het duurt zeker twee jaar voordat het natuurlijk grijs de overhand heeft genomen en je kapsel er niet meer op zijn zachtst gezegd apart uitziet.

Heb je lang haar en wil je dat ook zo houden, kies dan bij de kapper voor een balayage in verschillende tinten grijs. Zo valt de uitgroei stukken minder op. Steek je haar nonchalant op in een knot of in een losse visgraatvlecht en draag wat meer kleur in je kleding. Wedden dat je complimenten krijgt over je prachtige look?

Je grijze haren verzorgen

Grijze haren hebben een andere structuur dan gekleurde haren. Dit komt door het ontbreken van melanine; het haar is hol en daardoor wat droger en minder elastisch.

Wil je met je grijze haren goed verzorgd voor de dag komen, dan zal je wat meer tijd in de verzorging ervan moeten steken.

wassen shampoo haar
Via: depositphotos.com | IgorVetushko

Welke haarproducten kun je gebruiken?

Kies in ieder geval een shampoo en conditioner die bedoeld zijn voor droog haar en gebruik regelmatig een haarmasker, dat je haar zacht maakt.

Wil je een mooie natuurlijke grijze tint denk dan ook eens aan zilvershampoo. Dit voorkomt een gelige gloed, die zeker onder invloed van de zon nogal eens over grijze haren trekt.

Nog een tip; was je haren niet vaker dan twee tot drie keer in de week en spoel het niet met te heet water; dit om extra uitdroging te voorkomen. Wil je krullen, vermijd dat ook hitte en probeer heatless curls!

Jouw ervaring met grijze haren

En, heb jij zojuist je eerste grijze haar ontdekt? Of heb je al erg lang prachtige grijze haren? Laat het ons weten in een reactie. En als je nog een extra tip hebt voor haarverzorging of een kapsel, wij horen het graag!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...