Hooikoorts slachtoffer? Deze voeding helpt klachten verminderen

Hooikoorts komt in deze periode van het jaar veel voor, Maar wist je dat je de klachten door bepaalde voeding te eten soms een beetje kunt verminderen?

Last van hooikoorts

Er zijn veel mensen die er last van hebben, van hooikoorts. Zodra de dagen weer langer worden, beginnen bomen, struiken en grassen, pollen af te geven die erg vervelende en behoorlijk irritante reacties kunnen veroorzaken.

Hooikoorts problemen. Heb jij ook altijd zo’n last van die bloedirritante lente allergie?

Uit je frustraties gerust in de comments onderin. We begrijpen het.

Een aantal mensen met hooikoortsklachten reageert ook op bepaalde voedingsmiddelen, die de hooikoortsklachten nog eens flink versterken. Door dit eten te vermijden, kunnen ook de hooikoortsklachten minder heftig zijn. Hoe dat werkt, lees je hier.

Hooikoorts pollen auto
Via: depositphotos.com | TrudyWilkerson

Wat is hooikoorts eigenlijk?

Eerst even in een notendop wat hooikoorts eigenlijk is. Bij hooikoorts, wat overigens niets met hooi en niets met koorts te maken heeft, ben je overgevoelig voor pollen. Pollen is stuifmeel, afkomstig van grassen, bomen en struiken.

Pollen is van oorsprong een Latijns woord en het is in het Nederlands enkelvoud, al lijkt het meervoud. Het pollen is afkomstig van meeldraden en katjes van mannelijke planten/bomen en vliegt door de lucht om voor bevruchting te zorgen.

Pollen planten hooikoorts
Via: depositphotos.com | damiangretka

Geprikkelde slijmvliezen

Ben je overgevoelig voor pollen dan raken je slijmvliezen geprikkeld als je neus, mond, keel, luchtpijp of ogen hiermee in aanraking komen. Ieder mens heeft antistoffen tegen pollen in het lichaam, per slot van rekening is het een vreemde indringer die we binnenkrijgen, maar niet iedereen reageert op dezelfde manier…

Hooikoorts pollen klachten voeding
Via: depositphotos.com | Kzenon

Afweersysteem reageert overdreven

Bij mensen met hooikoortsklachten reageert het afweersysteem overdreven. Dit doet het met de aanmaak van te veel histamine, een stofje dat helpt om indringers te verjagen.

In dit geval lijkt het echter meer als met een kanon schieten op een mug. Want het lichaam reageert met reacties als jeuk, jeukende, gezwollen en tranende ogen, een brandende, jeukende loopneus en soms zelfs met rode bulten of ademhalingsproblemen…

tenenkrommende opmerking vrouw
Via: depositphotos.com | piotr_marcinski

Overgevoelig voor voedingsmiddelen

Veel mensen met hooikoortsklachten, reageren ook op bepaalde voedingsmiddelen. Dit komt onder meer omdat de allergenen aanwezig in pollen ook in veel voedingsmiddelen zitten.

Gelukkig kun je door producten goed te verhitten ervoor zorgen dat deze allergenen kapot gaan en geen reactie meer geven.

Gezonder eten
Via: pixabay.com

Biogene aminen

Maar helaas ben je er dan nog niet. In voedingsmiddelen zitten ook biogene aminen (aminozuren) en een daarvan is histamine. Histamine is die stof die gebruiken voor ons immuunsysteem, om die indringers als pollen buiten de deur te houden, maar helaas kan ons lichaam maar een beperkte hoeveelheid histamine tegelijk handelen.

Een te veel ervan geeft allergische reacties en dat is nu precies wat er gebeurt. Er wordt al extra histamine aangemaakt tegen pollen en daar bovenop zorgen we voor een extra impuls door het ook nog te eten.

Hooikoorts-tip: let op je voeding!

De hoeveelheid histamine in ons lichaam, speelt dus een grote rol. We kunnen die hoeveelheid onderdrukken door antihistamine tabletten te slikken en daarnaast voldoende vitamine C tot ons te nemen.

Maar het is veel verstandiger om zoveel mogelijk de voeding te vermijden waarin veel biogene aminen zitten. Hierdoor wordt de hoeveelheid histamine beperkt en kan het zelfs zijn dat ook al krijg je pollen binnen, de histaminespiegel niet hoog genoeg wordt om hevige klachten te geven.

vega BBQ bietensalade
Via: unsplash.com | Ala, CC

Wat kun je dan het beste eten?

Om de hoeveelheid histamine in je lichaam niet te groot te laten worden, kun je, zeker in tijden dat je last hebt van hooikoorts, het beste de volgende zaken eten:

Groene thee gebruiken en vitamine C is ook goed, maar ben voorzichtig met citrusfruit, dat werkt wel histamine verhogend. Kies dan liever een tabletje.

kurkuma gezond
Via: pixnio.com | Public Domain, CC

…en wat is beter van niet?

Vermijd in ieder geval chocola, kruiden en specerijen, noten, snoep, koekjes en gebak, suiker, alcohol, sojaproducten en koolzuurhoudende (fris)dranken. Je zult zien dat het helpt als je dit doet.

Heb je nu last van hooikoorts, houd dan eens een poosje een voedingsdagboek naast de pollenkalender bij. Je kunt dan gemakkelijk uitvinden of je wel of niet heftiger reageert, als je bepaalde producten gegeten hebt.

Via: pxhere.com | Pxhere, CC

Heb jij een tip tegen hooikoorts klachten?

Ben jij ook een hooikoorts slachtoffer en heb jij een geweldige tip gevonden? Laat het ons dan hieronder weten in een reactie!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...