Lichttherapie is een effectieve manier om klachten zoals een winterdepressie en slaapstoornissen te behandelen. Hoewel de behandeling vaak in het ziekenhuis plaatsvindt, kan lichttherapie thuis ook doeltreffend zijn.
Ontdek hier hoe de therapie in zijn werk gaat en welke voordelen het oplevert.
Wat is lichttherapie?
Ben je helemaal klaar met je winterdepressie? Of wil je van vervelende huidaandoeningen af zoals jeukklachten of eczeem? Lichttherapie is een effectieve behandelmethode die de laatste jaren steeds meer opkomt.
Naast de nuttige effecten voor je huid, geeft de lichttherapie lamp je een uitgerust gevoel en boost het je humeur. Ideaal dus bij een winterdepressie!
Hoe werkt lichttherapie?
Bij lichttherapie worden diverse golflengtes van licht plaatselijk of over het hele lichaam gebruikt. Uit de lichttherapie lamp komt een sterk, wit licht. Het licht is ongeveer 10.000 lux waardoor je het kunt vergelijken met daglicht zo’n drie kwartier na de zonsopgang.
Sommige behandelaars gaan ook met blauw licht te werk.
Meestal gebeurt lichttherapie in de ochtend, aangezien het via je ogen een invloed op je biologische klok heeft. Tijdens een behandelsessie wordt gedurende 30 à 45 minuten een licht intensiteit van 10.000 lux (zonder Uv-straling!) op 20 of 40 cm van je ogen gestraald.
Hoe lang lichttherapie gebruiken?
Afhankelijk van je klachten duurt de lichttherapie 1 tot 3 weken. Het is de bedoeling dat je gedurende één week elke ochtend opnieuw de lichttherapie laat uitvoeren. Soms volstaat ook 5 ochtenden per week.
Voel je je na 1 week al energetisch en goedgehumeurd? Dan volstaat een week. Zo niet, ga je nog enkele weken verder tot je de positieve effecten ervaart.
Als je last hebt van een bipolaire stoornis kan men een lichtintensiteit van 2500 lux geven. In dit geval duurt de behandeling meestal wat langer dan 3 weken.
Bijwerkingen van lichttherapie
Doordat lichttherapie een natuurlijke behandeling is, merk je nauwelijks bijwerkingen op. Mogelijk heb je achteraf wat hoofdpijn of voel je je misselijk, maar die klachten gaan gelukkig snel weer over.
Sommige mensen hebben na de therapie vermoeide, prikkelende of jeukende ogen. Ook deze bijwerking kan geen kwaad en duurt niet lang. Verder is het mogelijk dat je na de lichttherapie heel veel energie hebt en zelfs wat hyperactief bent.
Niet beschadigend voor de huid
Bovendien bevat het licht dat uit speciale tl-buizen komt geen ultraviolette of uv-straling. Dit betekent dat de lichttherapie lamp je huid niet beschadigt.
Let wel: als een te hoge dosis wordt gegeven, dan kan je huid verbranden net als in de zon. Je huid wordt dan rood en zwelt op.
Intakegesprek vereist
In een aantal gevallen wordt lichttherapie afgeraden. Daarom voer je voordat de behandeling plaatsvindt altijd eerst een intakegesprek met de behandelaar. Hierin bespreek je of lichttherapie in jouw geval al dan niet doeltreffend kan zijn.
Waarom lichttherapie gebruiken
Door de straling van het licht rem je ontstekingsreacties in je huid die ziekten zoals eczeem of psoriasis (schilferende, rode plakkaten op je huid) veroorzaken. Ook stopt je lichaam met het aanmaken van melatonine, waardoor je minder de nood voelt om te slapen. Vervolgens ga je overdag beter functioneren.
Geestelijke gezondheid: winterdepressie
Bij lichttherapie wordt eigenlijk natuurlijk zonlicht nagebootst. Elk lichaam heeft behoefte aan natuurlijk zonlicht om onze biologische klok te reguleren: die interne klok regelt wanneer je wakker bent en wilt gaan slapen.
Helaas ontvangen we tijdens de winter veel minder natuurlijk zonlicht. Hierdoor raakt die interne klok verstoort. Daarom voel je je overdag vaak vermoeid wat dan weer een negatieve invloed op je humeur heeft. Men heet dit ook wel een winterdepressie.
Ga je enkele weken voor slechts 30 minuten onder een lichttherapie lamp liggen, dan voel je je beter uitgerust en kom je opnieuw in een vrolijke stemming terecht. Lichttherapie wordt dan ook voor niets gebruikt bij mensen met een geestelijke gezondheidsstoornis of een depressie. Bovendien helpt de therapie ook bij angsten en een jetlag.
Hormoonverstoringen
Heb je het gevoel dat de hormonale balans in je lichaam verstoord is? Ook dan kan een lichttherapie lamp je helpen. Veranderingen in je lichaam, leefgewoonten of omgeving kunnen soms een hormonaal onevenwicht veroorzaken, denk aan:
- PMS (premenstrueel syndroom)
- PCOS (polycysteus ovarium syndroom)
- Menopauze
Lichttherapie kan dat onevenwicht terug in balans brengen. De straling van het licht stimuleert met name de aanmaak van hormonen die je op dat moment tekort hebt.
Voordelen van lichttherapie
Lichttherapie biedt een tal van voordelen en amper bijwerkingen. Het is daarom zeker de moeite waard om eens uit te proberen. We zetten een aantal voordelen op een rijtje.
1. Meer energie
De nabootsing van natuurlijk zonlicht zorgt ervoor dat je minder melatonine aanmaakt en ‘s ochtends met een wakker gevoel opstaat.
2. Productief aan het werk
Doordat je meer energie hebt, ga je beter presteren op je werk. De lichttherapie verhoogt je concentratie én zorgt ervoor dat je meer zelfvertrouwen hebt.
3. Betere nachtrust
Doordat de lichttherapie lamp je interne of ‘biologische’ klok regelt, sta je ‘s morgens vrolijk op én ga je ‘s avonds lekker slapen. Zo val je beter in slaap en slaap je meestal de hele nacht door.
4. Aanmaak van gelukshormoon
De lichttherapie lamp stimuleert de aanmaak van het gelukshormoon in je lichaam. Dit heet ook wel serotonine: een echte opkikker voor je humeur.
5. Zeg vaarwel tegen je negatieve stemming
Een behandeling met licht biedt heel wat verlichting voor mensen die kampen met een depressie, hormonale onevenwichtigheden of angsten.
Zo kun je lichttherapie gebruiken
Wil je lichttherapie uitproberen, dan kun je langsgaan bij een gespecialiseerde dokter of lichttherapie thuis toepassen.
Lichttherapie in het ziekenhuis
In het ziekenhuis word je behandeld door een lichttherapeute. Die voert een intakegesprek met je en gaat na wat je klachten zijn. Vervolgens krijg je instructies om je correct voor te bereiden op de lichttherapie.
Ook vertelt de lichttherapeute wat je na de behandeling moet doen om bijwerkingen te voorkomen.
Meestal plaats je tijdens de behandeling je gezicht in een lichtbak waardoor de lichtstralingen op je gezicht en vooral op je ogen schijnen. Je kunt ondertussen wat muziek luisteren of een boek lezen.
Afhankelijk van je therapeut en klachten, ben je na 30 of 45 minuten klaar.
Lichttherapie thuis
Gelukkig hoef je niet onder een lichttherapie lamp te gaan liggen om de therapie toe te passen. Je kunt ook gewoon lichttherapie thuis doen. Vraag je je af hoe? Wel, heel moeilijk is het niet! Er bestaan verschillende manieren voor.
1. Natuurlijk zonlicht opnemen
Ga in de ochtend (zo’n 3 kwartier na zonsopgang) eens naar buiten en maak een wandeling of mediteer. Ben je geen ochtendmens, dan kun je ook gewoon het raam openzetten en een halfuurtje tijd uit het raam doorbrengen. Er moet uiteraard wel natuurlijk zonlicht op die plek schijnen.
2. Een lichttherapie lamp kopen
Als je merkt dat natuurlijk zonlicht niet volstaat of als er gewoon weinig zonlicht is, dan kun je een lichttherapie lamp kopen. Hiermee pas je de behandeling intensiever toe.
3. Download een app
Er bestaan ook apps waarmee je lichttherapie kunt toepassen. Denk aan een app zoals AYO waarmee je je eigen lichtsessies bepaalt en aanpast via een blauwlichtfilterbril.
Met sommige apps kun je zelfs je blootstellingsniveau aan licht monitoren. De app geeft dan bijvoorbeeld een signaal als je een pauze moet nemen van je telefoon- of computerscherm.
Jouw ervaringen met lichttherapie?
Heb jij lichttherapie al eens uitgeprobeerd? We zijn benieuwd naar welk effect dit op jouw lichaam heeft!
Laat het ons weten in een reactie onderin.
Lees ook:
- Thalassofobie: ontstaan en behandeling van de fobie voor open water
- Trypofobie: symptomen en behandeling van de gaatjes fobie
- Vrouwen houden meer van beste vriendin dan van echtgenoot
- Edelstenen: alles over hun betekenis, werking en soorten
Blijf fris en fruitig… en volg ons!
Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief: