The Lord of the Rings volgorde: zo kun je het beste kijken

The Lord of The Rings-trilogie is een van de populairste filmseries ooit. Met maar liefst zeventien Academy Award-nominaties en een recordopbrengst van 970 euro miljoen euro, heeft de filmserie zich gevestigd onder de groten der aarde.

De trilogie is inmiddels een klassieker, maar zorgt nog altijd voor tijdloos vermaak onder filmliefhebbers.

The Lord of the Rings volgorde
Via: Wikimedia Commons | Peter J. Yost, CC

Wil je de trilogie graag in z’n geheel kijken? Ben je benieuwd wat de juiste volgorde is van de films en waar je deze kunt kijken? En wil je weten welke rol The Hobbit en The Rings of Power hierin spelen? Dan biedt deze pagina alle informatie die je nodig hebt over The Lord of the Rings volgorde.

The Lord of the Rings filmserie

The Lord of the Rings wordt in het Nederlands ook wel In de Ban van de Ring genoemd en vertelt het verhaal van Frodo, een hobbit die een magische ring erft en ontdekt dat deze ring de bron is van al het kwaad in de wereld.

Samen met zijn reisgenoten gaat Frodo op weg om de ring te vernietigen in de vuren van de Doemberg. Hun doel: de boze heerser Sauron verslaan en de wereld bevrijden van zijn onderdrukking.

Via: The Lord of the Rings (filmposter)

Onderweg komen de reisgenoten voor grote uitdagingen te staan. Van boze tovenaars tot wraaklustige orcs, en van machtsbeluste edellieden tot een leger aan ondoden. Dit levert een spectaculair verhaal op met al even spectaculaire beelden, en is goed voor ruim negen uur vermaak.

Volgorde The Lord of the Rings

De Lord of the Rings-filmserie bestaat uit drie films getiteld The Fellowship of the Ring, The Two Towers en The Return of the King. Hieronder vind je een overzicht van wanneer de films zijn uitgekomen en in welke volgorde je ze het beste kunt kijken.

The Lord of the Rings volgorde: chronologisch

The Fellowship of the Ring (2001)
The Two Towers (2002)
The Return of the King (2003)

The Lord of the Rings volgorde: uitgebracht

The Fellowship of the Ring (2001)
The Two Towers (2002)
The Return of the King (2003)

Zoals je ziet zijn de films chronologisch uitgebracht en kun je dus gewoon starten met de film die als eerste uitkwam.

Beste kijkvolgorde voor The Lord of the Rings

Hieronder vind je meer informatie per film en kun je meteen de trailer kijken.

1. The Fellowship of the Ring (2001)

In The Fellowship of the Ring erft de hobbit Frodo een magische ring van zijn oom. Met behulp van de tovenaar Gandalf ontdekt hij dat deze ring de bron is van alle kwaad en wordt hij op weg gestuurd om de ring te vernietigen in de vuren van de Doemberg.

Die reis blijkt een stuk lastiger dan gedacht en onderweg leiden Frodo en zijn reisgenoten meer verliezen dan hen lief is.

2. The Two Towers (2002)

In The Two Towers bundelt de duistere heer Sauron zijn macht met de verraderlijke tovenaar Saruman. Samen stichten ze moord en verderf onder de bevolking.

Terwijl Frodo in het diepste geheim zijn weg voortzet richting de Doemberg om de magische ring te vernietigen, vechten zijn reisgenoten om het voortbestaan van het Koninkrijk van Rohan. Dit levert een epische veldslag op die zijn weerga in de filmgeschiedenis niet kent.

3. The Return of the King (2003)

In The Return of the King staat Frodo voor de taak om het duistere land Mordor binnen te dringen en de magische ring te vernietigen in de Doemberg. Onderwijl richt de duistere heer Sauron zijn pijlen op Minas Tirith, de hoofdstad van het Koninkrijk van Gondor.

Om te voorkomen dat de stad wordt vernietigd, gaat de rechtmatige koning Aragorn samen met zijn reisgenoten op weg naar Minas Tirith om de stad te beschermen tegen het kwaad. Lukt het Frodo om de magische ring te vernietigen?

En weet Aragorn zijn koninkrijk te beschermen tegen de legers van Sauron? Je ontdekt het in deze afsluiter van de trilogie.

The Lord of the Rings en The Hobbit

Naast de filmserie The Lord of the Rings is er ook nog de filmserie The Hobbit. Dit is een filmserie die zich afspeelt in hetzelfde universum als The Lord of the Rings, maar dan enkele jaren eerder.

Beide filmseries zijn gebaseerd op de boeken van J.R.R. Tolkien. Als je naast The Lord of the Rings ook graag The Hobbit wil kijken, raden we je aan om te starten met The Hobbit.

De chronologische volgende van The Lord of The Rings en The Hobbit is als volgt:

The Hobbit: An Unexpected Journey (2012)
The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013)
The Hobbit: The Battle of the Five Armies (2014)
The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001)
The Lord of the Rings: The Two Towers (2002)
The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)

The Rings of Power (Amazon)

Voor een écht complete ervaring kun je ook starten met de Amazon-serie The Rings of Power. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat deze serie niet gebaseerd is op de verhalen van J.R.R. Tolkien zelf, maar dat Amazon enkel de rechten heeft om gebruik te maken van de worldbuilding die Tolkien ooit bedacht.

The Rings of Power hoort daardoor niet helemaal thuis in het rijtje van de filmseries.

De beste The Lord of the Rings-films

Alle drie de films in de trilogie werden positief ontvangen. Hieronder vind je de scores op IMDB. Deze scores zijn gebaseerd op miljoenen stemmen die door fans en filmcritici zijn uitgebracht:

The Return of the King (2003) – IMDB-score: 9.0/10
The Fellowship of the Ring (2001) – IMDB-score: 8.8/10
The Two Towers (2002) – IMDB-score: 8.8/10

Zoals je ziet, zijn alle scores zeer hoog, maar spant de afsluiter van de trilogie de kroon. Deze film wordt nog altijd beschouwd als een van de beste films ooit gemaakt.

The Lord of the Rings volgorde filmserie
Via: The Lord of the Rings (capture)

Waar kun je The Lord of the Rings kijken?

Je weet nu wat de The Lord of the Rings volgorde is en hoe je de filmserie chronologisch bekijkt. Benieuwd waar je deze filmserie kunt kijken? Dan heb je de keuze uit kijken op DVD of streamen via een videodienst.

Houd er rekening mee dat The Lord of the Rings-filmserie bestaat uit een bioscoopversie en een zogenaamde extended edition. De extended editions zijn beduidend langer, omdat hier deleted scenes aan zijn toegevoegd. De totale kijkduur is daardoor bijna drie uur langer in totaal.

Deze extended editions zijn via streamingdiensten vaak niet te zien. Je hebt daarvoor dus de dvd’s nodig.

Ben jij klaar voor het avontuur?

Ben je gek op epische fantasyverhalen? En zit je op het puntje van je stoel wanneer orcs, tovenaars en dappere ridders het tegen elkaar opnemen? Dan is The Lord of the Rings een filmserie naar je hart. Veel kijkplezier gewenst!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...