The Hobbit volgorde: zo kun je het beste kijken

Na het immense succes van The Lord of the Rings-filmserie kwam zo’n tien jaar later de tweede trilogie in deze fantasiewereld uit: The Hobbit. Deze filmreeks is wederom gebaseerd op de verhalen van J.R.R. Tolkien. Dat de filmserie een trilogie werd, was verrassend, want het boek waarop de films gebaseerd zijn, is relatief dun. Maar wat is nu de beste The Hobbit volgorde? Dat bespreken we in dit artikel.

The Hobbit-trilogie bleek niettemin een groot succes en behaalde enorme winsten in de bioscoop. Ook fans van The Lord of the Rings waren enthousiast om eindelijk weer te mogen terugkeren naar de magische wereld van hobbits, draken, orcs en tovenaars.

Ben je benieuwd wat de juiste The Hobbit volgorde is? En wil je graag weten welke volgorde je moet aanhouden als je zowel The Hobbit als The Lord of the Rings wilt kijken? Dan vind je in dit artikel alle informatie die je zoekt.

Via: pixabay.com | Nel_Botha-NZ, CC

The Hobbit filmserie

The Hobbit vertelt het verhaal van Bilbo, een hobbit die samen met de tovenaar Gandalf en een groep dwergen een gevaarlijke missie onderneemt om een schat te stelen van de draak Smaug. Tijdens hun reis krijgt de groep te maken met duistere gevaren en vindt Bilbo een magische ring die het lot van Midden-Aarde zal bepalen.

De reis van Bilbo en zijn reisgenoten leidt hen naar alle uiteinden van Midden-Aarde en ontketent een bloedige oorlog tussen orcs, dwergen, elfen en mensen. Zal het kwaad zegevieren of weet Bilbo de koers van de wereld ten goede te veranderen? Je ontdekt het in The Hobbit-filmtrilogie.

The Hobbit volgorde

The Hobbit-filmserie bestaat uit drie titels die elk een jaar na elkaar uitkwamen. Hieronder ontdek je de juiste kijkvolgorde én wanneer de films zijn uitgebracht.

The Hobbit volgorde: chronologisch

 • The Hobbit: An Unexpected Journey (2012)
 • The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013)
 • The Hobbit: The Battle of the Five Armies (2014)

The Hobbit volgorde: uitgebracht

 • The Hobbit: An Unexpected Journey (2012)
 • The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013)
 • The Hobbit: The Battle of the Five Armies (2014)

Zoals je ziet zijn de films chronologisch uitgebracht en kun je dus gewoon starten met de film die in 2021 als eerste uitkwam.

The Hobbit volgorde
Via: The Hobbit (filmposter)

Beste kijkvolgorde voor The Hobbit

Hieronder vind je meer informatie per film en kun je meteen de trailer kijken.

1. The Hobbit: An Unexpected Journey (2012)

In The Hobbit: An Unexpected Journey wordt de conservatieve hobbit Bilbo door de tovenaar Gandalf meegesleurd in een avontuur die hem naar donkere bossen en diepe krochten leidt. Samen met de tovenaar en een groep dwergen gaat Bilbo op weg om een schat te stelen van de draak Smaug, die diep in de bergen leeft.

2. The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013)

In The Hobbit: The Desolation of Smaug bereiken Bilbo en zijn kompanen eindelijk de berg waar de draak Smaug zijn schat bewaakt.

Lukt het hen de draak te misleiden en de schat te stelen? En weten ze het dwergenrijk in oude glorie te herstellen? Je ontdekt het in de tweede film van The Hobbit..

3. The Hobbit: The Battle of the Five Armies (2014)

Na het heroveren van het dwergenkoninkrijk op de draak Smaug, ontdekken Bilbo en zijn reisgenoten dat de gevaren verre van over zijn. De dwerg Thorin heeft zijn schat eindelijk terug, maar gaat gebukt onder goudkoorts en zet daarmee meer op het spel dan Bilbo en zijn vrienden lief is. Onderwijl broeit er een oorlog tussen mensen, elfen, dwergen en orcs én doemt er een kwaadaardige schaduw op vanuit het oosten…

The Lord of the Rings en The Hobbit

Wil je behalve The Hobbit ook graag The Lord of the Rings kijken? Dan kun je daar gerust een weekend voor uittrekken, want bij elkaar opgeteld ben je daar zo’n 16 uur of meer aan kwijt. Dit is niettemin een heerlijke tijdsbesteding, want dankzij de zes films word je helemaal meegezogen in de wondere wereld van Midden-Aarde.

Om de filmseries chronologisch te bekijken, kun je het beste deze volgorde aanhouden:

 • The Hobbit: An Unexpected Journey (2012)
 • The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013)
 • The Hobbit: The Battle of the Five Armies (2014)
 • The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001)
 • The Lord of the Rings: The Two Towers (2002)
 • The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)

Lees ook: The Lord of the Rings volgorde: zo kun je het beste kijken

The Rings of Power (Amazon)

Voor een écht complete ervaring kun je ook eerst de Amazon-serie The Rings of Power kijken. Houd er wel rekening mee dat deze serie niet gebaseerd is op de verhalen van J.R.R. Tolkien, maar enkel op de worldbuilding die hij bedacht. The Rings of Power hoort daardoor niet geheel thuis in het rijtje van The Hobbit en The Lord of the Rings.

De beste The Hobbit-films

Alle drie de films in The Hobbit-trilogie worden goed beoordeeld op IMDB. Toch scoort deze filmtrilogie niet dezelfde hoge ogen als de voorloper The Lord of the Rings. Hieronder vind je de scores op IMDB:

 • The Hobbit: An Unexpected Journey in 2012 – IMDB-score: 7.8/10
 • The Hobbit: The Desolation of Smaug in 2013 – IMDB-score: 7.8/10
 • The Hobbit: The Battle of the Five Armies in 2014 – IMDB-score: 7.4/10

Waar kun je The Hobbit kijken?

Je weet nu de juiste The Hobbit volgorde is. Ook weet je hoe je deze filmreeks het beste in combinatie met The Lord of the Rings en The Rings of Power kunt kijken. Het bekijken van de film is mogelijk via DVD of via streaming.

Wil je graag de extended editions kijken? Dan geniet je van enkele uren extra kijkplezier dankzij de toevoeging van deleted scenes. In dat geval is het kopen van een DVD-box de beste keus. Liever via streaming kijken? Dat kan via diverse streamingdiensten (waaronder Amazon Prime), maar ook via Pathé Thuis of Ziggo on Demand.

Ben jij klaar voor een episch avontuur?

The Hobbit-filmserie is een lange zit, maar gaat geen moment vervelen. Het grootste deel van de films zit je op het puntje van je stoel en ga je helemaal op in de fantasierijke wereld van J.R.R. Tolkien. Zet de drank en de snacks dus maar klaar en trek er gerust een heel weekend voor uit. Wij beloven je een onvergetelijke ervaring!

Lees ook


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...