Vet haar: deze 10 tips helpen je snel tegen vettig haar

Er is niets zo vervelend als vet haar. Dagelijks je haar wassen is net een ritueel geworden en erg vrolijk word je er meestal niet van.

Hier ontdek je wat de oorzaak van je vet haar is en met behulp van onze tips kom je snel van je vettig haar af!

tips om snel van vettig haar af te komen
unsplash.com | Sherise Van Dyk, CC

Een veelvoorkomend euvel: vet haar

Hoewel vet haar niet betekent dat je onverzorgd of onhygiënisch bent, is het gewoon niet prettig. Het lijkt alsof je je haar al dagen niet gewassen hebt en je ziet het van ver blinken. Soms voelt je haar zelfs wat plakkerig aan. Gelukkig bestaan er aantal manieren om vettig haar te voorkomen.

Maar laten we eerst eens vertellen hoe vet haar ontstaat.

Hoe ontstaat vettig haar?

Vet haar heeft eigenlijk niets te maken met verzorgd of onverzorgd zijn. Bovenaan elk hangsliertje zit namelijk een haarzakje. Dit is zodanig klein dat je het zelfs niet ziet. Wel zitten er in elk haarzakje talgklieren.

Die klieren produceren talg dat je lichaam beschermd tegen bacteriën en infecties.

tips om vettig haar te voorkomen
unsplash.com | Tamara Bellis, CC

Pas wanneer die talgklieren te veel talg afscheiden, krijg je last van een vette hoofdhuid of vettig haar. Bij sommige mensen veroorzaakt te veel talg zelfs huidschilfertjes wat ook wel (vette) roos heet.

De oorzaken van vet haar

Vet haar wordt dus veroorzaakt door een overtollige talgproductie, maar waarom produceren je talgklieren te veel talg? We zetten enkele mogelijke oorzaken op een rijtje:

  • Geen goede verzorgingsproducten
  • Genen
  • Haar te vaak wassen
  • Haartype
  • Ongezonde eetgewoonten
  • Stress
  • Te veel met je handen door je haar gaan
  • Veranderingen in je hormonen, denk aan je menstruatiecyclus, een zwangerschap, de puberteit of de overgang
  • Warme weersomstandigheden
ongezond eten zorgt voor vet haar
unsplash.com | Artem Labunsky, CC

Tips tegen vettig haar

Met vet haar kom je niet echt fris voor de dag. En elke dag je haar wassen is helemaal niet de juiste oplossing. Het is net de bedoeling dat je die overtollige talgproductie tegengaat.

We geven hieronder enkele tips om minder talg te produceren. Als je onze tips toepast, dan zie je ongetwijfeld na een week al resultaat!

1. Was je haar met koud water

Heb je al eens opgemerkt dat je tijdens de zomer sneller vet haar hebt dan tijdens de winter? Wel, dat komt omdat warme temperaturen ervoor zorgen dat je meer talg produceert. Hetzelfde gebeurt met warm water.

Was je haar daarom met minder warm of zelfs koud water. Zo produceer je minder talg en wordt je haar automatisch minder snel vet.

wassen shampoo haar
Via: depositphotos.com | IgorVetushko

2. Gebruik minder shampoo

Less is more! En dat geldt ook voor de hoeveelheid shampoo die je gebruikt en de keren dat je je haar met shampoo wast. Want elke keer dat je je haar met shampoo wast, reinig je je hoofdhuid en verdwijnt er talg.

Hierdoor gaan je talgklieren meer talg produceren en krijg je opnieuw vet haar.

Haar wassen
Via: pixabay.com | Pezibear, CC

Tip voor shampoogebruik: Minder shampoo gebruiken en maximaal 3 keer per week je haar wassen is de boodschap!

3. Gebruik de uitvinding van de eeuw: droogshampoo!

Nu denk je misschien: maar als ik vettig haar heb, moet ik het toch wassen? Neen, hoor! Daar bestaat droogshampoo voor, een geweldige uitvinding voor mensen die snel vet haar krijgen. Je spuit de “shampoo” op je droog haar en wrijft het uit met een handdoek.

In 1 minuut tijd ziet je haar er fris gewassen uit.

Via: pexels.com | Element5 Digital, CC

Let wel op: droogshampoo zorgt ook voor extra talgproductie. Gebruik het dus niet té vaak.

4. Laat je haardroger of stijltang in de kast

Terwijl je haardroger, stijl- en krultang de puntjes van je haar uitdrogen, zorgen de stylingstoestellen ervoor dat je hoofdhuid sneller vet wordt. De reden hiervan is opnieuw: warmte!

Denk bij krullen dan ook specifiek aan heatless curls!

vet haar tips haardroger
pixabay.com | Ryan McGuire, CC

Het beste is dus om het gebruik van een föhn, krul- of stijltang te vermijden. Wil je je haar toch een coole look geven? Zet de temperatuur van het toestel dan zo laag mogelijk om vet haar te voorkomen.

5. Drink veel water

Water drinken is belangrijk voor alle functies is ons lichaam én dus ook om vettig haar te voorkomen. Als je veel water water drinkt, wordt je hoofdhuid gehydrateerd waardoor je talgklieren minder talg zullen aanmaken.

water drinken om van de hik af te komen
Via: unsplash.com | engin akyurt, CC

6. Eet gezond

Door vettige voeding te eten, kan je haar sneller vet worden. Maar geen paniek! Je mag natuurlijk nog vetten eten. Kies gewoon voor (lekkere) gezonde vetten zoals avocado, olijfolie, zalm of pindakaas.

Hierdoor voorkom je vettig haar én voed je je lichaam op een gezonde manier.

Via: pexels.com | Ella Olsen, CC

Word je haar snel vet? Blijf dan zeker van die zak chips af!

7. Zorg voor een goede nachtrust

Gezond eten en veel water drinken is een goed begin om vettig haar te vermijden. Daarnaast is een goede nachtrust erg belangrijk. Probeer minstens 8 uur te slapen.

Hierdoor zul je je stressniveau beter onder controle kunnen houden waardoor je haar minder snel vet wordt.

Beddengoed bedlinnen goed slapen feat
Via: depositphotos.com | bernardbodo

8. Blijf van je haar!

Hoe moeilijk het voor velen ook is: raak je haar zo weinig mogelijk aan. Dat heerlijk gefriemel of masseren door je fris gewassen haar is helaas niet de manier om het fris te houden. Hierdoor geef je de talgkliertjes prikkels om meer talg aan te maken én dit wil je net niet.

haar massage vettig haar
unsplash.com | Tim Mossholder, CC

Als je het écht moeilijk vindt om van je haar te blijven, kun je het maar beter in een dot of staartje steken. Zo blijf je er makkelijker van.

9. Houd je stressniveau onder controle

Stress is voor niets goed én ook niet om je haar fris te houden. Als je gaat stressen, stimuleer je namelijk de talgproductie op je hoofdhuid.

Zorg daarom voor een gezonde levensstijl en een goede nachtrust zodat je je stress onder controle kunt houden.

Via: pixabay.com | geralt, CC

10. Vermijd stylingproducten

Je vindt het bestaan van stylingproducten misschien geweldig. Denk aan haarlak, een mousse voor meer volume of haargel om een strak kapsel vast te houden.

Maar je kunt het al raden zeker? Al die haarproducten zorgen er helaas voor dat je sneller vet haar krijgt. Je zegt er dus beter vaarwel tegen.

Via: pexels.com | Moose Photos, CC

Handige producten tegen vet haar

Ook al geven hair styling-producten zoals ‘volume mousse’ aan dat ze je haar beter doen lijken: geloof er niet alles van. Ze veroorzaken net vettig haar of doen je haar vet lijken. Wel is het een goed idee om de juiste verzorgingsproducten te gebruiken.

Hier vind je een aantal verzorgende haarproducten die vet haar voorkomen én je haar ook nog eens gezonder maken:

1. Grow Perfect™ Thickening Spray

1. Grow Perfect™ Thickening Spray

De Grow Perfect™ Thickening Spray is een spray die een kalmerend en hydraterend effect op je hoofdhuid heeft. Je talgkliertjes maken er minder talg door aan en je hebt geen last meer van een jeukende hoofdhuid.

2. Shampoo voor vet haar

2. Shampoo voor vet haar

Als je snel last hebt van vet haar, dan kies je maar beter voor een shampoo zonder siliconen, bijvoorbeeld Neutral en Nature Box. Ook een anti-roos shampoo is geschikt voor iemand die snel vettig haar krijgt. Deze shampoo zorgt voor een verminderde aanmaak van talg op je hoofdhuid.

3. Droogshampoo

3. Droogshampoo

Is je haar na een dag alweer vet? Stel het wassen nog even uit om extra talgproductie te vermijden, maar gebruik een goede droogshampoo. Je haar ziet er na 1 minuut fris gewassen uit en het geeft je haar ook extra volume. Bovendien ruikt deze droogshampoo overheerlijk.

Jouw vet haar tips?

We zijn erg benieuwd naar welke tips en haarproducten bij jou het best werken om vet haar te voorkomen.

Laat het ons weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...