Sneller calorieën verbranden: 10 sportschool oefeningen

Sneller calorieën verbranden? Haal alles uit je gym sessie en til je work-out naar een hoger niveau met deze eenvoudige sportschool oefeningen en fitness tips. Leer hoe je meer kunt verbranden in een kortere tijd!

Calorieën verbranden: hoe werkt het?

Calorieën verbranden, het klinkt toch als muziek in je oren? Zeker als je streeft naar een gezonde levensstijl en een fit lichaam. Maar waarom lijkt het soms toch zo’n mysterie?

Het geheim zit verscholen in het ingewikkelde proces van energieomzettingen dat in jouw lichaam plaatsvindt. Elke beweging die je maakt en elke hap die je neemt, speelt een belangrijke rol in dit calorieën-verbrandings-spektakel.

Je kunt het eigenlijk zien als een soort dans of spel, waarbij elk detail van jouw lichaamsbeweging en voedingskeuzes dag in dag uit een rol spelen.

Verbranden van calorieën. Wat is jouw favoriete manier om gezond calorieën te verbranden? Sportschool oefeningen, hardlopen of gewoon lekker healthy koken?

Laat het ons weten in een reactie onderin!

Sneller calorieën verbranden voeding
Via: pexels.com | Andres Ayrton, CC

Het principe van de energiebalans

Wat een goede energiebalans precies inhoudt, is eigenlijk heel simpel. Het gaat om de vergelijking tussen de calorieën die je via eten binnenkrijgt en de calorieën die je verbrandt door stofwisseling en door te bewegen. Het principe zegt dat als je meer calorieën verbrandt dan dat je binnenkrijgt, je lichaam vetreserves zal gaan verbranden.

Dus met andere woorden, als je meer verbrandt dan dat je eet, zul je gewicht verliezen. Kom maar op met die bikini body!

Afvallen buik meten gezond bikini lichaam
Via: pixabay.com | PublicDomainPictures, CC

Calorieën bijhouden

Met simpele aanpassingen in je dagelijkse routine, zoals wandelen, fietsen of traplopen, kun je al meer calorieën verbranden dan dat je eet.

Het kan best overzichtelijk zijn om de calorieën die je binnenkrijgt en verbrandt bij te houden. Zo kun je namelijk ook zien of én hoeveel progressie je boekt. Hier bestaan hele handige apps voor, waar je alleen maar hoeft in te voeren wat je die dag hebt gegeten en welke oefeningen je hebt gedaan. Easy does it!

mooie ronde billen sporten fitness oefeningen
Via: pixabay.com | happyveganfit, CC

Gezonde levensstijl

Maar let wel op, gewichtsverlies draait niet alleen om calorieën tellen. Het gaat juist om het creëren van een gebalanceerde levensstijl met gezonde voeding en voedingsstoffen.

Dus duik goed in het principe van de energiebalans om te kijken hoe je je sneller calorieën kunt verbranden in een kortere tijd, en een gezonde levensstijl kunt behouden.

Selderij sap persen gezond
Via: depositphotos.com

Hoeveel calorieën verbrand ik?

De energie die je lichaam verbruikt wordt uitgedrukt in calorieën. En hoeveel calorieën je verbrand hangt weer af van wat je binnenkrijgt aan voeding en hoeveel je sport natuurlijk. Maar er zijn nog meer belangrijke factoren: 

  • Gewicht: hoe zwaarder je weegt, hoe meer energie je verbruikt. Zeker als het gaat om spiermassa. Maar ook het aantal de calorieën dat je moet binnenkrijgen ligt hoger, omdat je zoveel meer verbruikt. 
  • Lengte: je lengte in combinatie met je gewicht zegt iets over je vetpercentage. En hoe hoog of hoe laag je vetpercentage is, heeft weer invloed op het verbranden van calorieën.
  • Leeftijd: naarmate je ouder wordt kan het lastiger zijn om calorieën te verbranden. Simpelweg omdat je metabolisme (het proces dat voedsel omzet in energie) langzamer wordt. Het kost helaas dus iets meer moeite dan toen je 18 was!
  • Geslacht: zelfs je geslacht speelt een belangrijke rol in de calorieën inname en verbranding. Mannen hebben van nature namelijk meer spieren en verbranden daarom ook meer dan vrouwen. 
Topless man in de sportschool
Via: unsplash.com | Logan Weaver, CC

Mannen verbranden meer

Mannen kunnen tussen de 300 en 500 calorieën per uur verbranden met krachttraining. Maar uiteraard tellen de bovenstaande factoren zoals leeftijd en gewicht hierin wel mee.

Net zoals bij mannen, verschilt het aantal calorieën dat vrouwen verbranden tijdens het sporten en hangt het volledig af van de bovenstaande factoren. Vrouwen kunnen zo’n 200 tot 400 calorieën verbranden met een uur krachttraining. 

Sneller calorieën verbranden vrouw
Via: unsplash.com | Jonathan Borba, CC

Cardio vs. krachttraining

Cardio vs. krachttraining, in de sportschool lijkt dit wel een eeuwige strijd. Maar wat is nu eigenlijk beter: zwetend kilometers rennen op de loopband of het tillen van gewichten? 

Natuurlijk hebben beiden zo hun voordelen. Maar als het gaat om sneller calorieën verbranden, wint krachttraining het toch van cardio. Je bouwt namelijk niet alleen sterke en gezonde spieren op, maar helpt ook bij het verhogen van je metabolisme, wat weer betekent dat je meer calorieën verbrandt, zelfs in rust.

Sporten-trainen-slapen
Via: pixabay.com | scottwebb, CC

Calorieën verbranden met sportschool oefeningen

Pas je work-out zo aan dat je meer calorieën verbrandt in een kortere tijd. We hebben een aantal goede sportschool oefeningen en fitness tips op een rijtje gezet voor je:

1. Kettlebells for the win!

Kettlebell oefeningen hebben super veel voordelen! Je traint je functionele kracht, conditie, lichaamscontrole, coördinatie en balans. En je verbrandt dus ook veel meer calorieën in een kortere tijd. 

Sneller calorieën verbranden kettlebell
Via: pexels.com | Ketut Subiyanto, CC

2. Hiken

Bergopwaarts in de sportschool, hoe dan? Simpel! Gewoon de helling van de loopband op minimaal 10% zetten en de snelheid aanpassen op een niveau dat je flink door moet stappen. Ontzettend effectief!

Sneller calorieën verbranden loopband
Via: pexels.com | William Choquette, CC

3. Nuchter sporten

Natuurlijk willen we niet dat je een flauwte krijgt, maar er zit nog best wat speling tussen het moment dat je opstaat en je je ontbijtje eet. In die periode kun je een aantal fitness oefeningen doen of gewoon een rondje lopen. Zo verbrand je op de vroege ochtend al extra calorieën. Daarna kun je genieten van een heerlijk gezond ontbijt.

Via: pixabay.com | Michael-T, CC

4. Sleeën

Door de sneeuw van een heuveltje af? Was het maar zo’n feest. De Power Sled in de sportschool is een hele andere vorm van sleeën. Je kan er ontzettend veel verschillende oefeningen mee doen, waarmee je gegarandeerd veel calorieën verbrand in een korte tijd.

5. HIIT

High Intensity Interval Training, het is een hele mond vol, maar het werkt echt fantastisch! Het zijn korte, intense uitbarstingen van activiteit gevolgd door korte rustperiodes. Je kunt bijvoorbeeld sprints doen op de loopband, fietsen op hoge intensiteit of burpees uitvoeren.

Via: pexels.com | Andrea Piacquadio, CC

6. Neem voldoende rust

Het klinkt paradoxaal, we know. Maar het is écht waar! Rust is heilig voor het verbranden van calorieën, zeker na een goede work-out. Neem daarom voldoende rust en laat je lichaam herstellen en calorieën verbranden.

Sneller calorieën verbranden rusten
Via: unsplash.com | Katie Moum, CC

7. Compound oefeningen

Dit zijn samengestelde oefeningen die meerdere spiergroepen tegelijkertijd aanpakken. Squats, deadlifts, lunges en push-ups zijn compound oefeningen waarmee je veel calorieën kunt verbanden omdat ze meer spiermassa activeren.

Sneller calorieen verbranden squats
Via: unsplash.com | Benjamin Klaver, CC

8. Circuitjes

Wil je op een speelse manier calorieën verbranden? Maak dan een circuitje. Hierbij voer je verschillende oefeningen direct na elkaar uit zonder rust te nemen. Dit houdt de intensiteit hoog en verhoogt de totale calorieverbranding. Iedere oefening herhaal je een aantal keren totdat je het hele circuit gehad hebt. Best pittig, maar wel leuk!

Sneller calorieën verbranden circuit
Via: unsplash.com | Meghan Holmes, CC

9. Kickboksen

Liever een lesje volgen? Kijk dan of ze boks- of kickbokslessen geven bij jouw sportschool. Met boksen en kickboksen combineer je cardio en krachttraining, waardoor je veel meer calorieën verbrand dan bij andere vechtsporten.

Sneller calorieën verbranden kickboksen
Via: pexels.com | Annushka Ahuja, CC

10. Traplopen

Eentje die je ook buiten de sportschool kunt doen. Pak waar je ook bent de trap in plaats van de lift. Hiermee verbrand je ontzettend veel calorieën gedurende de dag! En anders heb je altijd nog de StairMaster in de gym.

Jouw favoriete fitness oefeningen

Gebruik deze handige tools en tips om sneller calorieën te verbranden, tijdens je gym sessie, in een kortere tijd. Welke van deze fitness oefeningen is jouw favoriet?

Laat het weten in de reacties.

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...