Katertips: wat helpt écht tegen een kater (en wat niet)

Een beetje teveel gedronken gisterenavond? Auw, een kater hebben is vreselijk. Daarom zetten we voor jou de feiten en fabels over wat helpt tegen een kater op een rijtje.

Een kater: je kunt precies niks

Een kater hebben, dat betekent hoofdpijn en misselijkheid. Afhankelijk van hoeveel je precies hebt gedronken, kan het erger zijn. Sowieso zweer je drank vanaf nu voorgoed af (om daar dan later weer op terug te komen).

Katers zijn dus verschrikkelijk. Je bent een hele dag niets waard. Zeker wie al wat ouder is, beseft op zulke ochtenden dat uitgaan niet meer vanzelf gaat.

Nooit meer drinken dan maar…?

De enige manier om géén kater te hebben, is om niet te drinken. Maar goed. Daar heb je vandaag, met knallende koppijn, natuurlijk precies niks aan. En om de biertjes en borrels nou voor altijd te laten staan…

Omdat we weten hoe het voelt, hebben we wat tips voor je om de pijn te verlichten. Stay calm en lees door!

Via: pexels.com | Ekaterina, CC

Wat helpt tegen een kater: de feiten

1. Blijf in bed

Heb je een drukke dag gepland na het uitgaan? What a mistake.

Het beste is om gewoon een dagje leeg te houden om er weer bovenop te komen. Blijf zo lang mogelijk in bed. Je lichaam kan de rust gebruiken. En zolang je slaapt, word je minder geconfronteerd met je misselijkheid.

Via: pixabay.com | pixabay.com , CC

2. Neem een fruitig ontbijt

Wanneer je dan toch besluit het daglicht te trotseren, neem dan een stevig ontbijt met veel fruit zoals bananen, appel, aardbeien…

Ook honing in je yoghurt of thee helpt. Deze herstellen je bloedsuikerspiegel die erg laag komt te staan na het drinken. Vruchtensuiker zorgt er bovendien voor dat de alcohol sneller afbreekt.

Dus: ga voor die fruitige start van je katerdag!

7 leuke manieren om je ontbijt gezonder te maken
Via: pexels.com

3. Drink veel water

Een kater vraagt om water. De alcohol heeft je helemaal uitgedroogd. Water heeft een helende werking. Het activeert je stofwisseling en levert mineralen zoals magnesium: de kater-killer bij uitstek.

Via: pixabay.com

4. Sportdrank helpt

Ook sportdrank, bouillon, melk, thee en koffie zullen je stilaan weer menselijk doen voelen. Sportdranken zijn gemaakt om extreme dehydratie en verlies van zouten en mineralen tegen te gaan, daarom zijn ze ideaal om te drinken bij een hangover.

5. Medicatie indien nodig

Klopt je hoofd zo hard dat je de televisie niet meer verstaat? Goed, je neemt dan best een aspirine of paracetamol om de hoofdpijn te verlichten.

Hetzelfde geldt voor je maag. Ligt deze echt helemaal overhoop, dan kan een maagzuurremmer voor wonderen zorgen.

Via: pixabay.com | Uwe Post, CC

6. Eet zoutige vis

Misschien niet meteen waar je zin in hebt na een avondje zuipen, maar vette vis zoals zalm helpt tegen de kater. De vis bevat visolie en dat zorgt er op zijn beurt voor dat de alcohol wordt afgebroken in je maag.

Nog beter is het om de vis goed zout te maken. Alcohol zorgt ervoor dat je lichaam veel vocht verliest. Zout heeft net de tegenovergestelde werking: het houdt vocht in je lichaam vast.

Zoutige-vis
Via: pixabay.com | kaigraphick, CC

Na een nachtje feesten kan je lichaam dus goed wat zout gebruiken (in combinatie met veel water drinken). Chips of gezonde pinda’s kunnen natuurlijk ook.

7. Seks

Een tip tegen een kater? Seks. Dit zorgt ervoor dat er endorfines vrijkomen waardoor de katerpijn gemaskeerd wordt. Na het hoogtepunt keert de pijn stilletjes aan wel weer terug, dus het effect van deze tip is maar van korte duur.

Via: pixabay.com | Sasin Tipchai, CC

Wat helpt tegen een kater: de fabels

1. Vet

Er wordt vaak gezegd dat een goed vettig ontbijt de volgende ochtend helpt om al de alcohol te absorberen. Zoals een lekkere tosti of Engels ontbijtje. Dit klopt niet.

Slechte vetten zoals verzadigde vetten en transvetten zijn voor je lichaam moeilijk af te breken. Dit moet je niet eten terwijl je lichaam het al zo druk heeft met het afbreken van de alcohol van gisterenavond…

Tip: heb je een kater? Eet ’s ochtends een fruitig ontbijt, zoals hierboven beschreven.

Vruchtsuiker zorgt er namelijk voor dat de alcohol sneller afbreekt.

2. Sporten

‘De alcohol eruit zweten’, zo word je wel eens aangeraden. Onterecht, want dit is geen goed idee. Je lichaam is sowieso al uitgedroogd door de alcohol.

Door te gaan sporten, zal je nog meer zweten en nog meer uitdrogen. In plaats daarvan blijf je best wat langer in bed, of maak je een frisse wandeling.

Via: depositphotos.com | assumption111

3. Alcohol

‘Begin waarmee je geëindigd bent’, is nog zo’n levenswijsheid die niet veel waarheid in zich draagt.

Iedereen die al eens een stevige kater heeft gehad zal dit bevestigen: met een zware kater heb je echt geen zin in nog een drankje. Je zal je na dat drankje misschien weer even beter voelen, maar op lange termijn niet.

Alcoholvrije wijnen wijn drinken
Via: depositphotos.com | VadimVasenin

Jouw katertips?

Heb jij nog katertips waarvan je echt overtuigd bent? Wij horen ze graag in een reactie onderaan.

Zo niet, dan hopen we dat deze feitjes jouw pijn wat hebben verlicht vandaag.

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

1 gedachte over “Katertips: wat helpt écht tegen een kater (en wat niet)”

  1. Het beste om een kater te voorkomen is om voordat je gaat slapen een groot glas water weg te tikken. Een kater krijg je omdat alcohol dehydrateert en als je water drinkt dan vul je dat vocht weer aan. Werkt altijd bij mij!

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...