Waarom je het mail checken echt moet laten na werktijd

We doen het allemaal wel eens: ’s avonds laat nog snel even je mail checken. Of zelfs in het weekend tijdens een uitstapje met familie of vrienden. Maar erg gezond voor je lichaam en mentale gezondheid is het niet.

Hier leggen we uit waarom en wat het precies met je hersenen doet.

mail checken gmail ongezond na werktijd
unsplash.com | Krsto Jevtic, CC

Altijd bereikbaar door het mail checken

Laten we ons eerst even afvragen waarom we de behoefte hebben om onze mails te checken na werktijd. Want het is toch te gek voor woorden dat je tijdens een zalige vakantie in Griekenland je mails zit te checken in de lobby van het hotel?

Je zou net een leuk boek moeten lezen of genieten van een massage of yoga. Maar maak je geen zorgen hoor, we zijn er allemaal wel eens schuldig aan.

Het antwoord zou wel eens als volgt kunnen luiden: tegenwoordig willen we 24/7 bereikbaar zijn voor alles en iedereen. En dit op onze telefoon, social media en mail.

Je denkt misschien dat de zender van de mail niet kan wachten op je reactie en je wilt natuurlijk geen belangrijke opportuniteiten mislopen. Of mogelijk heb je het idee dat je zo loyaal en ambitieus bij je werkgever overkomt.

mail checken na werktijd
unsplash.com | Brett Jordan, CC

Het mail checken na werktijd versus stress

Oké, het maakt misschien een goede indruk bij je werkgever: al dat mail checken in je vrije tijd. Maar toch is het alles behalve gezond. Enkele Amerikaanse universiteiten deden er onderzoek naar.

Hieruit blijkt dat een werkgerelateerde inspanning na de kantooruren een slechte invloed op je emotioneel welzijn heeft.

Voel je je soms erg zenuwachtig als je gezellig op de bank zit met een kopje koffie? Dat kan wel eens komen door de chronische stress die het mail checken met zich meebrengt.

Wat gebeurt er in je hoofd?

Wil je thuis of op vakantie je mail checken, dan krijgt je brein het idee dat je je werk nooit verlaat (ook al ben je er fysiek niet aanwezig). Hierdoor gaat je lichaam meer cortisol of stresshormoon produceren.

Wanneer je voor een lange tijd té veel cortisol aanmaakt, kun je wel eens in een depressie of burn-out belanden. Je werkgever vindt het vast goed dat je altijd bereikbaar bent, maar hij zal minder tevreden zijn als je voor een paar maanden ‘out’ bent, omdat je er mentaal doorzit.

het mail checken na de werktijd zorgt voor stress
unsplash.com | Elisa Ventur, CC

Productie van stresshormoon

Het deel van je brein dat ervoor zorgt dat je verschillende emoties ervaart, verwerkt en aanstuurt heet de amygdala.

Als je in je vrije tijd nog steeds met je werk bezig bent (door bijvoorbeeld je mails te checken), dan gaat de amygdala overdreven reageren waardoor je alles als een bedreiging ziet.
Vervolgens raakt ook de prefrontale cortex een beetje overstuur. Hierdoor ga je eerder emotionele beslissingen beginnen te nemen, in plaats van rationele.
Bovendien gaat je geheugencentrum (ook wel hippocampus genoemd) krimpen. Dan komen situaties voor zoals ‘waar is mijn telefoon nu weer’, terwijl je hem gewoon vasthebt.
Uiteindelijk kan die overdreven productie van het stresshormoon ervoor zorgen dat je minder productief op het werk bent. En dit simpelweg omdat je denkt dat je altijd bereikbaar moet zijn.
Moe bed telefoon kijken
Via: depositphotos.com | anabgd

Handig trucje om je mail niet te openen

Vind je het lastig om je mail niet te checken tijdens je vrije tijd? Wees gerust, je bent niet alleen! Het is bij velen een gewoonte geworden.

Gelukkig bestaan er enkele trucjes om je mails niet te openen na de werktijd:

  • Zo kun je bijvoorbeeld in de mail-app op je smartphone instellen dat de app niet opent op bepaalde tijdstippen.
  • Ook kun je vanaf een bepaalde tijd je meldingen op stil zetten. Als je geen mail-meldingen krijgt, dan zul je waarschijnlijk ook minder snel je mails checken.

Weet jij nog andere manieren om het mail checken te laten na de werkuren? Deel ze in een reactie onderin!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...