Stress buikje: alles over je opgeblazen buik (+ 5 tips)

Een buikje gekregen door koekjes en snoepjes of door te weinig bewegen? Of is er wellicht een andere oorzaak? Stress is niet alleen geestelijk vermoeiend, maar heeft ook meer invloed op je lichaam dan je denkt.

Een stress buik is dan ook een veel gezien fenomeen.

“Stress is de niet-specifieke reactie van het lichaam op de eisen van buitenaf en dus een onvermijdelijk gevolg van het leven”

Hans Selye (1907–1982)*

Een opgeblazen buik door stress

Stress is een overlevingsmiddel. Het maakt je lichaam klaar om te vechten of vluchten, in de breedste zin van het woord. Het beïnvloedt veel processen zoals je hartslag, je denkvermogen en dus ook je spijsvertering.

Je spijsvertering kan verstoord raken, er kan te veel gas in je darmen komen en je buik voelt opgezet.

Via: pexels.com | Kat Smith, CC

Symptomen van een stress buikje

Een stress buikje is vaak meer dan een opgeblazen buik alleen. Er zijn meerdere symptomen mogelijk. Let op: je hoeft ze niet allemaal te hebben om toch last te hebben van een stress buikje, het zijn symptomen die je kunt hebben.

Denk hierbij aan:

  • Harde buik (lijkt zwanger)
  • Gerommel in je buik
  • Soms ineens krampen
  • Onverklaarbare buikpijn
  • Misselijk gevoel
  • Vol gevoel en honger (trek) tegelijk
Via: flickr.com | Jesper Sehested Pluslexia.com, CC

Oorzaken van een opgezette buik

We gaan er even van uit dat we het hier niet hebben over een dikke buik door de inname van te veel calorieën al dan niet in combinatie met te weinig bewegen, maar echt over andere oorzaken. Stress blijkt namelijk een bijzonder grote rol te spelen wanneer we het hebben over een opgezette buik.

Zoals gezegd zorgt stress er voor dat het lijf in de overlevingsstand gaat. Je lichaam maakt het hormoon cortisol aan, wat extra vet in de buikstreek opslaat voor noodsituaties.

Daarnaast zorgt dit hormoon ook nog eens voor extra zin in eten terwijl je dit eigenlijk niet nodig hebt.

Afvallen buik meten gezond bikini lichaam
Via: pixabay.com | PublicDomainPictures, CC

Gevaren van een stressbuikje

Er kleven ook enkele gevaren aan een stressbuikje:

Vervetting

Allereerst is de vervetting van de organen in je buik een behoorlijk gevaar. Met name leververvetting komt veel voor. Dit zorgt voor pijn in de buik, vermoeidheid, een slechte huid en misselijkheid.

Uiteindelijk kan de vervetting van de lever (mede) veroorzaker zijn van ziektes als hart- en vaatziekten en diabetes.

Ademhalingsproblemen

Daarnaast zorgt buikvet voor ademhalingsproblemen, denk hierbij aan problemen als slaapapneu. Door een slechte kwaliteit van slaap door de apneu ben je veel vermoeid. Wanneer je slaapapneu hebt stop je in je slaap regelmatig een aantal seconden met ademen.

Meestal merk je hier zelf weinig van, maar je lichaam (met name je hart) krijgt wel elke keer een flinke klap te verwerken.

Via: pexels.com | Marcus Aurelius, CC

Van je opgeblazen buik af: 5 tips

De oplossing lijkt simpel. Zorg dat je geen stress meer ervaart et voila, weg dat opgeblazen buikje. Helaas werkt het niet zo simpel.

Toch zijn er een aantal vrij gemakkelijke aanpassingen te doen die er voor zorgen dat jouw buik een stuk rustiger zal zijn.

1. Lekker slapen

Zin om vroeg je bed in te gaan? Moe? Hoef je geen wekker te zetten? Geniet er van! Neem regelmatig de tijd om goed te slapen. Wanneer je slecht geslapen hebt snakt je lichaam naar energie en ga je snacken.

Bovendien verwerk je de dag door te slapen en werkt een goede nachtrust stress verlagend.

Op tijd naar bed? De beste tijd om te gaan slapen is per persoon verschillend. Bovendien speelt jouw (school/werk) ritme een grote rol bij jouw slaappatroon.

Check ook wat voor jou de ideale bedtijd is…

2. Beweeg

Elke vorm van bewegen is dubbel effectief! Ten eerste zorgt bewegen er voor dat je vet verbrandt. Daarnaast helpt sporten om het hoofd even leeg te maken en je te focussen op iets anders dan stress.

Doe daarom iets wat je leuk vindt en makkelijk vol kunt houden. Of het nu alles vol geven met boksen is of een rustige wandeling door het park, als er maar regelmaat in zit.

Via: pxhere.com | pxhere, CC

3. Me-time

Hoe kun je goed voor anderen zijn als je niet lief genoeg bent voor jezelf? Probeer eens wat vaker te kijken naar welke behoefte jij zelf hebt. Een dag voor jezelf plannen is alles behalve asociaal. Het helpt jou juist om de dagen er na weer extra er te kunnen zijn voor anderen.

Welk advies zou jij jouw beste vriendin geven als ze in jouw situatie zat? Precies… Wees net zo lief voor jezelf als je beste vriendin dat zou zijn.

4. Supplementen

Soms heb je net even wat extra hulp nodig om dingen te veranderen in je lichaam. Supplementen kunnen jou net dat beetje extra feel good gevoel geven.

Wat het beste werkt is per persoon verschillend. Om een paar voorbeelden te geven:

  • Zink – Het meest aangeraden bij stress. Zink helpt het hormoon cortisol onder controle te houden.
  • Q10 – Geeft je extra hulp bij de verbranding van buikvet.
  • Aminozuren – Verlicht de effecten van stress op je lichaam.
  • Magnesium – Verhoogt de insuline en zorgt dat de bloedsuikerspiegel op peil blijft.
  • Vitamine C – Vitamine C wordt verbruikt wanneer er cortisol aangemaakt wordt. Dit kun je dus bij veel stress gemakkelijk tekort komen.
  • Vitamine B – Brengt rust in de bijnieren.
Via: pexels.com | Pixabay, CC

5. Let op je voeding

Het blijft vervelend om te horen, maar letten op je voeding is toch echt ook nodig om dat stressbuikje onder controle te krijgen. Groenten en vezels zijn nodig voor een gezonde spijsvertering.

Snelle suikers geven je kort een goed gevoel, maar al snel komt er weer honger, een negatief gevoel, meer zin in eten en dus ga je sneller snaaien.

Dieetadvies? Soms kom je er zelf gewoon niet meer uit en heb je advies nodig van een diëtist. Hier is niets mis mee, die mensen zijn er tenslotte voor.

Check hier van te voren even wat er allemaal mogelijk is vanuit de zorgverzekering voordat je zelf voor eventuele hoge kosten op draait.

Toch nog een klein beetje goed nieuws, want streng diëten (om af te vallen) werkt vaak alleen maar stress verhogend. Wees dus niet streng voor jezelf, neem wat vaker kleine maaltijden wanneer je veel last hebt van een hongergevoel. Vergeet vooral niet voldoende water te drinken!

Via: pexels.com | Karolina Grabowska, CC

Zeg eens eerlijk

Een dikke buik is zeker niet altijd veroorzaakt door stress, en stress hoeft niet altijd een opgeblazen buik te veroorzaken. Wees ook echt even eerlijk naar jezelf.

Jouw ervaringen of tips: Welke van de bovenstaande tips gelden voor jou? Waar valt een hoop te behalen? Heb jij nog de ultieme tip om te ontstressen?

Laat het ons weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...