Hoe wordt rijst gemaakt: van rijstveld tot pak

Laten we het eens hebben over ’s werelds meest gegeten voedsel; rijst. Iedereen heeft wel een pak rijst in zijn of haar keukenkastje staan. Welke soort dan ook.

In dit artikel nemen we je mee vanaf de drassige rijstvelden tot het pak!

rijst schaaltje
Via: unsplash.com | Pille R. Priske, CC

Rijst: populair cultuurgewas

Het schijnt dat we met zijn allen zo’n 500 miljoen ton rijst per jaar eten. Met name de Aziaten lusten er wel pap van, logisch, gezien veruit de meeste rijst wordt verbouwd in Azië.

Maar hoe worden deze populaire witte korrels eigenlijk gemaakt? En welk proces doorloopt een rijstkorrel voordat jij hem op je bord hebt liggen?

Verschillende soorten rijst

Ondanks dat 95% procent van de rijst in Azië wordt opgepeuzeld, mogen wij in het westen ook niet klagen over het uitgebreide assortiment rijstsoorten in de supermarkt.

De bekendste soort is de witte rijst, hieronder vallen basmati- en pandanrijst. Basmati wordt meestal gebruikt voor curry’s en pandanrijst is wat plakkeriger, ideaal om met stokjes te eten.
Daarnaast is er nog de Italiaanse Arborio rijst, waarmee je een heerlijke risotto op tafel zet.
En de Spaanse zuster paella, die net weer anders is van structuur.
Paella gerecht Spanje rijst
Via: Wikimedia Commons | Xemenendura, CC

Veel mensen kiezen tegenwoordig voor zilvervliesrijst. Deze soort rijst bevat meer vezels en eiwitten dan witte rijst en wordt daarom gezien als de gezondere optie.

Van zaadje tot rijstkorrel

Al die verschillende rijstsoorten kennen allemaal hun eigen manier van rijstbouw. Dit hangt af van de plek, technieken en gebruikte middelen. Laten we beginnen op een plek met veel zon en genoeg water. Dit kan overal zijn van Spanje tot Californië en van Argentinië tot India.

Elke rijstkorrel begint met een zaadje. Het is erg belangrijk dat het juiste zaad wordt gebruikt, zodat de rijstkorrels de juiste smaak, geur en vorm krijgen.

waterbuffel
Via: unsplash.com | Beth Macdonald, CC

Hulp van de waterbuffel

Voordat de zaadjes kunnen worden geplant, moet eerst de grond worden omgeploegd. Dit gebeurt meteen na de laatste oogst. Onkruid wordt in bedwang gehouden en de grond is vruchtbaarder wanneer alle resten van de vorige oogst worden verpulverd.

Het zware omploeg karwei wordt op de traditionele rijstvelden gedaan door waterbuffels. De hypermoderne boer gebruikt hiervoor machines. Waterbuffels worden vervolgens ook ingezet om de karren met geoogste rijst te trekken.

Het zaaien kan beginnen

Na het grove werk is de grond egaal en klaar voor de volgende stap. Er worden geulen gemaakt in de aarde waarin een laag water komt te staan, van 3 centimeter om precies te zijn. In deze geulen wordt vervolgens het gezaaid.

Rijstplanten in een rijstveld
Via: unsplash.com | Tuan Nguy N Minh, CC

De moderne boer gebruikt vliegtuigjes voor dit klusje, maar meestal gebeurt het zaaien met de tractor of op de traditionele manier, met de hand.

Misschien heb je dit zelf wel eens gezien tijdens een reis naar bijvoorbeeld Vietnam, Indonesië of Thailand.

Boeren zijn watermeesters

Na het zaaien zullen de zaadjes veel water opslurpen waardoor het waterniveau snel daalt. De boer moet ervoor zorgen dat de rijstplantjes met hun kop boven het water uit blijven steken, maar de plant zelf goed nat blijft.

Er kan makkelijk lucht bij de wortels komen doordat de stengel van een rijstplant aan de binnenkant hol is. Ook kunnen er op deze manier geen knaagdieren, vogels en grote insecten bij de groeiende rijstkorrels komen.

Wel worden de natte gewassen tegelijkertijd veelal gebruikt voor de viskwekerij, zo kweekt de boer zowel vis als rijst. Twee vliegen in één klap!

Oogsten maar

Een aantal maanden voor het oogsten laat de boer het water van het rijstveld aflopen door de dammen af te breken of door geen water meer toe te voegen.

De rijstplanten zullen nu bruin worden en klaar om van het land gehaald te worden. Ook dit gebeurd, bij de traditionele boeren, met de hand. De korrels worden verwijderd uit de plant en gedroogd in een droogmolen of op grote matten in de zon gelegd.

Het niet-eetbare schilletje wordt verwijderd en de rijst is klaar om geëxporteerd te worden naar bijvoorbeeld Nederland. Hier wordt de rijst vaak nog een keer gewassen, verpakt en doorverkocht aan de supermarkten door het bedrijf die de rijst heeft ingekocht.

rijstveld
Via: unsplash.com | Marc Hastenteufel, CC

Jouw favoriete rijstgerecht?

Zo, nu je weet hoe rijst wordt gemaakt kun je vast niet wachten om de keuken in te duiken en een lekker gerecht klaar te maken met de populaire witte korrels. Wij zijn heel benieuwd naar jouw favoriete rijstgerecht.

Laat het ons weten in de comments hieronder!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...