Hoe ontstaat hik en hoe kom je van de hik af? (10 tips)

* Hik… hik…* “Euh, sorry ik heb de hik!” En dan die vervelende bloze wangen die erbij komen. Er niets zo onprettig als de hik hebben. Toch zeker als je op je werk of de trein zit. Of als je even een gezellig gesprek wilt voeren.

Maar wat is de hik eigenlijk? Hoe krijg je de hik? En nog belangrijker: hoe kom je van de hik af? Ontdek het antwoord op al je hik-vragen in dit artikel!

de hik hebben
Via: pixabay.com | Robin Higgins, CC

Wat is de hik?

Sommigen hebben er vaak last van, anderen bijna nooit, maar wat is de hik precies? De Hik Singultus, zoals dat eigenlijk heet, is iets wat voorkomt bij zoogdieren waaronder ook dus ook de mens.

Wanneer je de hik hebt, trekt je middenrif sterk samen, zonder je dat wilt. Ondertussen stopt je adem even.

Klachten en symptomen van de hik

De hik voelt aan alsof je middenrif even op hol slaat. Je maakt om de minuut ongeveer een (gek) hikgeluid. Blijft de hik langdurig aanhouden, dan kan je wel eens pijn in je borst voelen. Soms duurt de hik wel zó lang dat je er moe van wordt.

man pijn hik
Via: pixabay.com | Pexels, CC

Verschillende soorten hik

Als je hersenen je middenrif laten weten dat het stevig naar beneden moet verschuiven, komt er plots veel lucht in de achterkant van je keel.

Die plotselinge drukverandering zorgt ervoor dat een smal deeltje van je keel telkens even sluit. En ta-da, daar is het: dat hikgeluid waar je echt niet op zat te wachten.

Er bestaan twee verschillende soorten van de hik:

Kortdurende hik: een hik die slechts een korte tijd duurt en snel weer overgaat
Chronische hik: een hik die lange tijd aanhoudt en zelf chronisch kan zijn, ook wel aanhoudende of persisterende hik.

Een hik fabeltje: Er wordt vaak door ouders gezegd, dat (hun) kinderen groeien als ze de hik hebben. Dit is uiteraard niet het geval en een welbekend fabeltje. Aanleiding is waarschijnlijk dat kinderen net gegeten hebben of dat ouders dachten dat de hik een zetje omhoog was.

Hoe krijg je de hik?

We hebben allemaal wel eens de hik, maar waarom krijg je de hik? Meestal komt de hik onverwachts op en duurt die maar even.

Hoewel de hik soms afkomstig is van een bepaalde aandoening of afwijking in het lichaam, is het meestal gewoon een fenomeen waar je je niet te veel zorgen om hoeft te maken. Maar hoe ontstaat de hik?

Waarom krijg je de hik voor even?

Het duurt gelukkig in de meeste gevallen nooit heel lang, maar hoe ontstaat de hik? Een kortdurende hik kan het gevolg zijn van een plotse temperatuursverandering in je omgeving, maar ook van het eten van gekruid voedsel.

Daarnaast krijg je mogelijk de hik door opwinding. Als je bijvoorbeeld erg zenuwachtig of blij voor iets bent.

Verder weten we natuurlijk allemaal dat roken en het drinken van alcohol nergens goed voor is. Maar wist je dat het ook de hik kan veroorzaken? Nog een reden om te stoppen met roken en drinken dus.

zenuwachtig meisje nerveus
Via: unsplash.com | JESHOOTS.COM, CC

Hoe ontstaat de hik voor een lange tijd?

Bij sommige mensen houdt de hik langer dan 48 uur. Ik hoor je denken: nee joh, dat kan toch niet? Toch wel! In dat geval spreken we van een aanhoudende hik. Dokters hebben het ook wel over een chronische hik.

Een aanhoudende hik kan het gevolg zijn van een aandoening of afwijking aan je hart, maag, nieren, longen, hersenen, lever, darm of alvleesklier. Daarnaast kan ook een stofwisselingsziekte of medicijngebruik de hik veroorzaken.

Veroorzakers van de hik op een rijtje

Veel mensen vragen zich af ‘hoe ontstaat de hik’ of ‘waarom krijg je de hik’. We zetten de mogelijk oorzaken graag even voor jou op een rijtje.

Zenuwen, spanning, opwinding
Roken
(Veel) alcoholgebruik
Eten van gekruid voedsel
Te veel eten waardoor je maag uitzet
Plotselinge temperatuursverandering in je omgeving
Temperatuursverandering in je eten of drinken
Drinken van frisdrank of andere koolzuurhoudende dranken

Een chronische hik of hik die erg lang duurt kan een gevolg zijn van:

Aandoening of afwijking in je lichaam bijvoorbeeld aan je
  • nieren
  • hart
  • maag
  • darm
  • hersenen
  • longen
  • lever
  • alvleesklier
Inname van bepaalde medicijnen
Een stofwisselingsziekte

Geen nood! Meestal duurt de hik niet langer dan uur. Pas als de hik meer dan 48 uren of zelfs enkele dagen duurt, ga je best eens lang bij je dokter.

Zo kun je de hik voorkomen

Hoe kun de hik voorkomen? Wel, die vraag is eenvoudig te beantwoorden. Probeer de mogelijke oorzaken van de hik te vermijden. Merk je bijvoorbeeld dat je steeds de hik hebt na het drinken van frisdrank, dan kun die frisdrank misschien even laten.

Of valt het je op dat je steeds de hik krijgt na een nachtje stappen, dan doe je het de volgende keer beter wat rustiger aan met al die biertjes.

De beste manier om de hik te voorkomen is rustig drinken en eten. Staat je lievelingsgerecht op tafel? Speel dat dan rustig naar binnen.

Oh ja, men zegt ook dat het helpt als je twintig keer op iedere hap bijt. Dat is het proberen waard, vind je niet? Je probeert het best niet als je grote honger hebt.

traag eten om de hik te voorkomen
Via: unsplash.com | Fares Hamouche, CC

Hoe kom je van de hik af? 10 tips

Het eerste wat je je afvraagt als je de hik hebt is ‘hoe gaat de hik weg’. Wel, één ding is zeker: er bestaat geen behandeling voor de hik. Maar hoe kan je de hik dan stoppen? Meestal verdwijnt die vanzelf. Als je daar geen geduld voor hebt, kan je enkele trucjes uitproberen.

We geven een aantal tips die een antwoord bieden op je vraag ‘wat te doen tegen de hik’.

Tip 1: Ademhaling geforceerd onderbreken

Je adem inhouden is misschien wel het meest gekende trucje om de hik te stoppen. Sommige mensen rekken tegelijkertijd hun nek uit. Naast het onderbreken van je normale ademhalingscyclus kan je ook proberen om even in een papieren zak te ademen.

Om van de hik af te komen kan je ook een minuut hevig hijgen. Dat doe je best niet in het zicht van je nieuwe werkgever of op je eerste date.

Tip 2: Eén minuut lang kleine slokjes water drinken

Wat helpt tegen de hik is gedurende één minuut kleine slokjes water drinken. Na die ene minuut zou je helemaal van de hik af zijn. Dit trucje gaat al jarenlang mee en zou volgens veel mensen effectief zijn.

water drinken om van de hik af te komen
Via: unsplash.com | engin akyurt, CC

Tip 3: Voorover buigen

Van de hik afkomen hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Door je lichaam voorover te buigen, laat je je middenrif ontspannen. De kans is groot dat je hik hierdoor snel verdwijnt.

Tip 4: Laat je schrikken

Nog iets wat helpt tegen de hik is verschieten. Als iemand anders je doet schrikken wanneer je de hik hebt, hap je naar adem op een manier waardoor je hik meteen ophoudt.

Het is hierbij natuurlijk belangrijk dat je écht schrikt. Je zult niet van de hik afkomen als je weet je gekke broertje zo meteen in de keuken binnenvalt en ‘boe’ zal roepen.

Tip 5: Je nasofarynx stimuleren

Euh.. je naro-wat stimuleren? De nasofarynx is het bovenste gedeelte van je keel. Je stimuleert dit door te gorgelen met water of aan je tong te trekken. Lukt dat niet? Probeer dan eens aan de andere kant van je glas te drinken.

Verder kan je ook van de hik afkomen door je keelholte of de achterkant van je keel te stimuleren. Probeer dit zachtjes met een lang wattenstaafje.

Tip 6: Eet een lepel suiker

Wat helpt tegen de hik (maar niet zo goed voor je dieet) is het eten van een eetlepel suiker. Dit is een eenvoudig trucje dat je kan toepassen als je thuis bent. Krijg je de hik als je loopt te winkelen, dan lees je best even verder.

Volgens wijze oma’s kietelt een hap suiker trouwens je nasofarynx.

Tip 7: Je knieën intrekken tot aan je borst

Vraag je je af wat te doen tegen de hik? Door je knieën in te trekken tot aan je borst zou je je middenrif doen ontspannen. Vervolgens houd je op met hikken. De meeste mensen houden zich in deze positie tot de hik over gaat.

Tip 8: Drink uit een glas water met een lepel erin

Nog een manier om je nasofarynx (het bovenste gedeelte van je keel) te stimuleren is uit een glas water drinken met een lepel erin. De bedoeling is dat je de bolle kant van de lepel tegen je voorhoofd houdt en zo water drinkt. Je leest die zin best eens opnieuw voor je het werk uitvoert..

Tip 9: Op ijs zuigen

Vraag je je af wat te doen tegen de hik tijdens de zomerperiode? Dan hebben we goed nieuws. Gewoon op een ijsje zuigen zou de hik doen stoppen. Hoezo dan? Door op ijs te zuigen, prikkel je je gehemelte waardoor de hik vanzelf over gaat.

Bestel dus snel een bolletje stracciatella op een hoorntje!

Tip 10: Rijmen zonder naar adem te happen

Heb je de hik in het bijzijn van familie of vrienden en wil je de hik stoppen op een ludieke manier? Zeg het volgende rijmpje dan herhalend op zonder één keer naar adem te happen: ‘Hik spik sprauw, ik geef de hik aan jou, ik geef hem aan een andere man, die hem beter verdragen kan’.

Waarom zou je het niet proberen? Ze lachen waarschijnlijk toch al met je!

Tip 11: Op een citroen bijten

Nog zo’n tip van een wijze oma om de hik te stoppen is op een citroen bijten. Wat er dan precies gebeurt, is moeilijk te verklaren. Maar de kans is groot dat je het bovenste gedeelte van je keel stimuleert, waardoor de hik ophoudt.

Tip 12: Een kruisteken maken met je tong

Nog iets wat helpt tegen de hik is een kruisteken maken je tong. Ook op die manier stimuleer je het bovenste gedeelte van je keel of de nasofarynx, zoals je eerder in dit artikel leerde. Doe dit een paar keer na elkaar en zie wat er gebeurt.

Nog meer tips om van de hik af te komen

Is je hik nog steeds niet voorbij of ben je gewoon benieuwd naar nog meer trucjes om van de hik af te komen? Van de trucjes hieronder heb je vast nog nooit gehoord:

10 keer in- en uitademen, maar dan héél langzaam
Van een lepeltje honing smullen
Met een rietje drinken
Je gehemelte aanraken met je vinger of wattenstaafje
Even relaxed neerzitten
Drink een glas water terwijl je op je hoofd staat
Vertel een lang verhaal

Nooit geweten dat er echt iets werkt? Wel, onze tips om een kortstondige hik te stoppen werken bij de meeste personen! Heb je last van een chronische hik, dan laat je je best onderzoeken door een dokter.

Jouw hik trucje? Is het jou vaker gelukt om snel te stoppen met de hik? Welk trucje doet in dat geval jouw hik stoppen? Laat het ons weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...